BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. augusztus 22. 20:30

Úgy tűnik, a vállalatóriás mégsem tett eleget a hatályos törvényeknek és továbbra is megőriz minden személyes információt az általunk meglátogatott helyekről. A vizsgálat alapján be is perelik a céget, mivel megkerülte a nemrégiben bevezetett rendelkezést a személyes adatok gyűjtésével és tárolásával kapcsolatban. Összeszedtünk pár tippet, ami segíthet megvédeni az internetre felvitt adatainkat.

Úgy tűnik, mit sem ért az adatvédelemmel kapcsolatos szabályozás, az egyik internetóriás ugyanis nem változtatott semmit sem a működésén a vádak szerint. Egy frissen beadott kereset szerint ugyanis a Google még mindig rögzíti az Android és az iPhone felhasználók által meglátogatott helyszíneket, hiába adtak lehetőséget ennek kikapcsolására – írja a Reuters.

A pénteken beadott vádirat szerint a Google félrevezette felhasználóit, állításuk szerint ugyanis a helyszínelőzmények (location history) kikapcsolásával a vállalatnak és harmadik feleknek nem lesz majd joguk követni a felhasználókat. A vádak alapján hiába kapcsolják ki ezt a szolgáltatást, a rendszer továbbra is rögzít mindent.

Megtalálták a kiskaput?

A san diegoi szövetségi bíróság szerint a Google egyszerűen nem teljesítette az általa vállaltakat. A felperes most csoportos beadványt nyújtana azokat az Android vagy iPhone felhasználókat felkarolva, akik már kikapcsolták ezt a funkciót. A vizsgálat során felmérik, milyen szinten megy mindez ellene a hatályos törvényeknek, illetve milyen szinten éltek vissza a személyes jogokkal.

Szorul a hurok: újabb pert indítanak a Facebook és a Google ellen

Mindkét cég ellen eljárást indítottak, mert nem tartják be a hatályos törvényeket. További részletek >>>

A Google nem reagált a felmerülő vádakra, a felperes szerint viszont a vállalatóriás a felhasználók által letöltött alkalmazásokon keresztül kerülte ki a rendszert, és tudott információkat gyűjteni a felhasználókról.  Hozzátette: a Google kifejezett célja, hogy folyamatosan figyelje a felhasználókat, amit utána harmadik félnek is tud továbbítani. A Google segítség szekciójában most már fel van tüntetve, hogy a helyszínelőzmények inaktiválása nem akadályozza meg más applikációk számára a helyszíninformációk gyűjtését – ezen programoknak pedig gyakran a Google egy-egy szoftvere a szolgáltatója.

Így védekezhetsz

A Google – nem meglepő módon – kifejezetten sok információt gyűjt a felhasználóiról. a vállalat nem veri nagy dobra ezt a tényt, ugyanakkor nem is titkolhatja. A megfelelő ismeretekkel könnyedén megnézhetjük, milyen információkat is szereztek meg rólunk. (az alábbi linkek csak akkor működnek, ha előbb bejelentkezünk a Google-fiókunkba)

Elsősorban a keresési előzményeket gyűjtik a felhasználókról, ebből ugyanis rengeteg következtetést lehet levonni a későbbi hirdetések irányításánál. Ezt legegyszerűbben a My Activity oldalon tekinthetjük meg és törölhetjük. Ha végleg szeretnénk a keresési előzmények követésének leállítását, akkor azt ezen az oldalon tehetjük meg a Web & App Activity inaktiválásával.

A hangalapú kereséseket szintén minden alkalommal felveszi a Google, így mi is visszahallgathatjuk, pontosan hogyan és mire kerestünk rá. Ennek törléséhez a Voice & Audio Activity oldalon kell kikapcsolni a funkciót.  A helyelőzményeket az Idővonalunkon tudjuk megnézni, ide kattintva pedig ki is kapcsolhatjuk könnyedén.

A legérdekesebb információkat a hirdetések pontosabbá tételéhez gyűjtik, ha be vagyunk jelentkezve, itt részletes képet kaphatunk arról, milyen profilt állítottak össze rólunk előzményeinket vizsgálva, például a nemünk, korosztályunk és elsődleges érdeklődési körünkre vonatkozóan. Ezen az oldalon kikapcsolhatjuk a célzott hirdetéseket is.

Gondolnád? Több, mint egymillió dollárt érsz az interneten

A Facebook-botrány és az alig egy hete bevezetett GDPR árnyékában megkerülhetetlenül felmerül az adatvédelem és az identitás megőrzésének kérdése. A közösségi média önmagában is követi a mozgásunkat a virtuális térben, ennél azonban fontosabb, hogy a legtöbb információt önként adjuk meg magunkról. Hogyan maradhatunk biztonságban? Mi a legdrágább adat, amit tudhatnak rólunk? A BrainBar konferencián ez is kiderült. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat A legnagyobbak is megszenvedték a pandémiát
MTI | 2020. augusztus 12. 17:35
Az Allianz csoport csökkenő működési és adózott eredményről jelentett.
Vállalat Paks II: ismét vásárolna az orosz fővállalkozó
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 15:55
Augusztus 10-ig jelentkezhettek az érdeklődő cégek a még július 29-én kiírt tenderre.
Vállalat Újabb tendert írt ki az orosz fővállalkozó Pakson - ezt vásárolnának most
Kollár Dóra | 2020. augusztus 12. 15:42
Viszonylag rövid határidővel írt ki újabb tendert az orosz fővállalkozó Pakson, a cégek augusztus 18-ig jelentkezhetnek. Mindeközben az Országos Atomenergiai Hivatal zöld utat adott két újabb felvonulási épületnek is.
Vállalat Rontotta éves előrejelzését az E.ON
MTI | 2020. augusztus 12. 11:22
Most 200 millió euróval kevesebb nyereségre számítanak, mint korábban.
Vállalat Új vezérigazgató a Keler élén
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:41
Az igazgatóság július 31-ével Demkó-Szekeres Zsoltot nevezte ki a pozícióra. 
Vállalat Égető szüksége van az egészségügynek a mesterséges intelligenciára: a magyar fejlesztésekben nagy a potenciál
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 13:34
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiség élethossznövekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából. Az EIT Health és a McKinsey&Company tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia (AI) forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást, segítségével jobb és hatékonyabb ápolási eredmények érhetőek el és javulhat a betegek tapasztalata az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatban is. A magyar startupok ígéretesnek tűnnek ebben a szegmensben.
Vállalat Mészáros Lőrincék kiszálltak az üzletből, amit most jóváhagyott a GVH
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 12:15
Az Audax megveheti az EKER-t.
Vállalat A döccenő után: mi lesz az autóipar sorsa?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 16:29
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövid távon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Trump már rendeletben szorongatja a TikTokot
MTI | 2020. augusztus 7. 09:31
Megtiltott minden a céggel kapcsolatos ügyletet. A korlátozás szeptember 20-án lép életbe.
Vállalat Nevet vált a Kika, de az Ikea marad a piac királya
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 18:28
Bár a Gazdasági Versenyhivatal már tavaly jóváhagyta a Kika lakberendezési lánc felvásárlását, az új tulajdonos csak most lépett a tettek mezejére. Csütörtökön bejelentették, megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, ősztől már XXXLutz néven várják a vásárlókat.
hírlevél