<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A New York Times szerint a botrányos lejáratókampányt megalapozó kutatás Sheryl Sandberg vezérigazgató-helyettes nevéhez fűződik, aki akkor állította rá az embereit Sorosra, amikor a milliárdos nyilvánosan kritizálni kezdte a céget. A Facebook ugyanakkor azt közölte, Sandberg kérésekor már folyt Soros feltérképezése. De korábban még azt mondták, Sandberg nem is tudott az egészről semmit.
Sheryl Sandberg (Fotó: New York Times)

Maga Sheryl Sandberg, a Facebook vezérigazgató-helyettese volt az, aki megkérte a vállalat kommunikációs csapatát, hogy térképezzék fel Soros György pénzügyi érdekeit, amikor a magyar-amerikai milliárdos nyilvánosan beleszállt a nagy techcégekbe, írja a New York Times az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva. Eszerint a Facebook második embere igenis közvetlenül benne volt a cég legutóbbi, botrányos ügyében, mely során lejáratókampányokkal igyekeztek ellehetetleníteni a velük kritikus csoportokat, Soros-ügynöknek bélyegezve őket.A Facebook korábban mind Sandberg, mind a fővezér Mark Zuckerberg közvetlen érintettségét tagadta, azt állították, az antiszemita botrányról ők már csak a sajtóból értesültek.

Sandberg e-mailben kért információkat Sorosról, rögtön a milliárdos Világgazdasági Fórumon előadott beszéde után, melyben az üzletember a Facebookot és a Google-t a társadalomra nézve fenyegetésnek nevezte, és a regulációjuk szükségessége mellett érvelt. Sandberg tudni akarta, miért szállt bele Soros a cégébe, és hogy származik-e ebből pénzügyi haszna, vagyis hogy shortolni akarja-e a Facebook-ot. Ebben az időben esett az első komolyabb csorba a Facebook hírnevén, mert teret adott az orosz propaganda és egyéb gyűlöletkampányok terjedésének. A Definers Public Affairs nevű republikánus pr céget ezután bérelték fel arra, hogy Soros nevének felhasználásával besározza a Facebook-kritikus csoportokat.

A Facebook közleményben azt állítja, már folyamatban volt Soros feltérképezése, amikor Sandberg elküldte a levelét. Azt is írják, hogy Sandberg teljes felelősséget vállal a tettéért, de tagadják, hogy személyesen ő rendelte volna el a Facebook-kritikus csoportok lejáratását.

Túl sokat változtatnak a történeten

A vállalattal kritikus Freedom from Facebook közösség szóvivője, Eddie Vale szkeptikus. Azt mondta, annak fényében, hogy Sandberg folyamatosan változtatja a történetét a Soros-nyomozással kapcsolatban, nem lehet készpénznek venni azt, amit a lejáratókampányokban betöltött szerepükről állítanak. Vale felszólította a Facebookot, hogy azonnali hatállyal hozza nyilvánosságra az összes e-mailt és kutatást, ami a Freedom from Facebook közösség és bármely tagcsoportja kapcsán született.

Sandberg a Definers-botrány kirobbanásakor először tagadta, hogy bármit is tudott volna a lejárató kampányokról, később elismerte, hogy voltak a pr cégnek olyan, a Facebook számára összeállított dokumentumai, melyeket ő is látott. Ekkor Sandberg nyíltan nem tagadta, hogy ő lett volna a kutatások megrendelője. Helyette a Facebook volt kommunikációs vezetője, Elliot Schrage vitte el a balhét, aki egy posztban azt állította, ő bízta meg a Definerst, bár a cég az antiszemita eszközeivel túllőtt a célon. Az továbbra sem tiszta, hogy Sandbergenk mi volt a teljes szerepe a Soros-ellenes kutatásban és a lejáratókampányokban.

Nem közölnek részleteket

Sandberg csütörtökön magánbeszélgetésen fogadta a Color of Change nevű Facebook-kritikus csoport vezetőjét, Rashad Robinsont. Robinson azt mondta a Timesnak, hogy Sandberg a találkozón tagadta, hogy ő bérelte volna fel a Definerst, illetve hogy ő irányította volna a cég kutatómunkáját. Sandberg minden felelősséget a távozott Schrage-re tolt, és arról igyekezett biztosítani Robinsont, hogy a Facebook globális politikáért felelős alelnökének, Joel Kaplannak sem volt köze a Definers-ügyhöz. Viszont amikor Robinson további részleteket akart megtudni a Definers és a Facebook közös munkájáról, akkor Sandberg csak azt hajtogatta, hogy a céget már kirúgták. Robinson közölte: nem elégedett a válasszal.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG