4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Paks II. Zrt. beszámolójából kiderül továbbá, hogy mennyi volt az egy dolgozóra jutó átlagos bérköltség. Eláruljuk, több, mint egy évvel korábban.

Sok nagy cég döntött úgy, hogy él a kormány kínálta lehetőséggel, és a válság miatt szeptember 30-ra halasztja a 2019-es évről szóló beszámolói leadását, de a Paks II Zrt. nem tartozik ezen társaságok sorába.

Az új atomerőművi blokkok létesítésére létrehozott állami cég - melyben a tulajdonosi jogokat Süli János tárca nélküli miniszter gyakorolja - ugyanis az eredeti, május végi határidőre közzétette a tavalyi évi eredményét bemutató dokumentumait.

Kezdjük a legfontosabbakkal: a paksi cég az előző évet - 3,229 milliárd forint adózott eredménnyel zárta, vagyis nagyobb volt a veszteség, mint az egy évvel korábbi - 2,999 milliárdos eredmény esetében.

Tehát mindkét évben negatív lett a szaldó, ami egy projektre létrejött társaság esetében, amikor a beruházás még előkészítő fázisban van, nem rendkívüli. Ebben feltételezhetően nem is lesz fordulat: a beszámolóhoz készített kiegészítő melléklet arra hívja fel a figyelmet, hogy a társaság nem rendelkezik az alaptevékenységéből származó árbevétellel, mivel projekttársaságként az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítését és megvalósítását végzi.

Valójában már rég nem itt, az előkészítésnél kellene tartania az új blokkok kivitelezésének - pár évre vagyunk az eredeti ütemterv szerinti átadási határidőtől -, de a társaságnak gondjai akadtak az orosz fél által készített tervek uniós jóváhagyásával, miközben a hazai engedélyek sem születtek meg olyan tempóban, hogy időben le lehessen zárni a projektet. Mai tudásunk szerint nagyon közel 2030-hoz kerülhet sor a blokkok átadására, üzembe helyezésére.

Azzal együtt, hogy az érdemi munka még nem kezdődött el - az építkezéssel összefüggésben a felvonulási terület előkészítésére kiírt pályázatok zárultak le, valamint a turbinákra szerződtek már le -, költségei azért már vannak a Paks II Zrt.-nek. Az anyagjellegű ráfordítások értéke tavaly meghaladta a 1,5 milliárd forintot, a 2018-as 1,37 milliárd után. Ezek a költségek főleg az üzemanyagra, közművekre, iroda- és egyéb bérleti díjakra mentek el.

Egyelőre azonban a bérköltségek a meghatározóak: ez a tétel 5-ről 6 milliárd forintra nőtt tavaly, amihez társult még 1,25 milliárd forint egyéb kifizetés. A részletekből kiderül, hogy a cég a szellemi foglalkozásúaknak nyújt biztos megélhetést: az átlagos statisztikai létszám tavaly 380 fő volt, ebből 373 volt szellemi foglalkozású dolgozó. A bérköltség alapján egy dolgozó átlagosan havi 1,290 millió forintot keres a cégnél (egy évvel korábban 1,238 millió jött ki), ami jócskán felette volt a nemzetgazdasági átlagnak. De ez nem meglepő, tekintettel arra, hogy atomerőművi blokkot kell építeni. Ide tartozó információ, hogy az igazgatóság és a felügyelőbizottság munkáját összesen 92,3 millió forint tiszteletdíjjal honorálták (mindkét testület 6 fős).

A főbb adatok közül érdemes kiemelni, hogy a mérlegfőösszeg 93,2 milliárdról 167,9 milliárd forintra emelkedett az előző évben, a saját tőke 90,1 milliárdról 162,3 milliárdra (ezen belül a jegyzett tőke 61,1-ről 69,6 milliárdra). A cég 2019. december 31-én 11,9 milliárd forint záró pénzeszközállománnyal rendelkezett, ami 9,79 milliárd forinttal kevesebb az előző évi állománynál - olvasható a jelentésben.

Az új blokkok építése mintegy 12 milliárd euróba kerül, ebből 10 milliárd eurót biztosít hitel formájában az orosz partner. A lehívások már elkezdődtek, de eddig a magyar partner igyekezett minden részeletet előre törleszteni, mert a piaci kamatok kedvezőbbek voltak, mint amilyen áron az oroszok nyújtották a pénzt.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Majdnem 100 milliárdos profitot zsebelt be a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:33
A Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
Vállalat 881 millió eurót keresett rajtunk a Danone
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:16
A Danone bevétele a negyedik negyedévben és a teljes tavalyi évben egyaránt nőtt összehasonlítható alapon - közölte a francia élelmiszeripari konszern csütörtökön.
Vállalat Csoda, hogy ilyen körülmények között Lewis Hamilton Forma 1-es csapatot váltott?
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 11:33
Csökkent a Mercedes-Benz Group negyedéves nyeresége.
Vállalat Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni
PR | 2024. február 21. 09:57
A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) vagy annak egyik jogelődintézményben végzett, nagyon erős kapcsolatot jelent az intézmény és az üzleti szféra között – véli a BGE üzleti partnerségért és alumni kapcsolatokért felelős vezetője. Vértesy Eszter szerint nálunk még csak alakulóban vannak azok a rendkívül erős és tartós közösségek, amelyeknek az angolszász országokban nagy hagyományuk van. Pedig ezek komoly előnyöket is hordoznak, például a kapcsolatépítés vagy a szakmai fejlődés lehetőségét. A február végi BGE Alumni Festen BGE-s alumnik, ma már sikeres vállalkozók és üzleti szakemberek osztják meg saját tapasztalataikat a sikerhez vezető útról. A beszélgetésből az is kiderül, miként értékeli fel a személyes kapcsolatokat az online tér előretörése.
Vállalat Megmentheti Zelenszkijt az európai hadiipari óriás
Mester Nándor | 2024. február 19. 15:09
Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 
Vállalat Azonnali vizsgálatot rendelt és önfeljelentett a VW
Privátbankár.hu | 2024. február 18. 09:11
Kínos helyzetbe került a Volkswagen, mert nem fordított kellő figyelmet beszállítói láncára, pontosabban egyik szállítójának beszállítójára, amelyről kiderült, hogy termékei nem kívánatosak az USA-ban.
Vállalat Most örülhet igazán, akinek van DIGI-előfizetése
Privátbankár.hu | 2024. február 17. 09:28
Egy felmérés szerint idehaza e távközlési cég vezetékes hálózata a leggyorsabb.
Vállalat A Cascóval is trüközött egy nagy biztosító, repült a bírság
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 09:48
Odacsaptak Matolcsy Györgyék a CIG Pannóniának is, számos jogsértést tártak fel az ellenőrök.
Vállalat Kemény számokat közölt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 06:31
Van terület, ahol 57 százalékot esett az éves eredmény 2023-ban.
Vállalat Nagy étvágya lett a japán cégeknek
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 14:08
Tavaly 36 milliárd dollárért vásároltak fel amerikai vállatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG