<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A vállalat az elmúlt napokban legalább négy szolgáltatót keresett meg azzal, hogy közvetlenül fizetne nekik a hírtartalmakért. Közben Canberra már tárgyalja a törvényt, melyet, ha sikeresen működik, az egész világ átvehet, globálisan sarokba szorítva ezzel a Google-t és a Facebookot.

A cikk eredeti, teljes verziója laptársunkon, az mfor.hu-n olvasható.

A Google sebtében köti a megállapodásokat a helyi médiakiadókkal, hogy megelőzze a közelgő bigtech-törvény élesedését, és kedvezőbb pozícióba evickélje magát Canberra egyre szigorodó tekintete előtt, számol be a Financial Times.

A techvállalat ma közös szándéknyilatkozatot írt alá Ausztrália egyik legnagyobb médiakiadójával, a Nine Entertainmenttel. A dokumentum szerződéstervezetet tartalmaz, ami azt vázolja, hogy a Google a jövőben milyen kondíciók mentén vehetné át a tartalmakat a kiadó sajtótermékeitől - például úgy, hogy évi 30 millió ausztrál dollárt, vagyis több mint 23 millió amerikai dollárt fizet értük. A Google emellett megállapodott a Junkee Media nevű kisebb, online kiadóval arról, hogy a továbbiakban az anyagaikat "gondozni fogják" a News Showcase szolgáltatásban. Hétfőn pedig a Seven West Media nevű, tévét, újságot és internetes lapot is működtető vállalattal kötöttek szerződést, a jelentések szerint évi 7,8-23,3 millió amerikai dollár értékben. Folyamatban van ezek mellett a megállapodás Rupert Murdoch News Corpjával is, ebben az esetben viszont nem az ausztrál piacra koncentrálnak, hanem globális megállapodást készítenek elő a felek.

Fotó: DepositphotosFotó: Depositphotos

Mindezt az FT által megszólaltatott szakértők szerint azért teszi a Google, hogy jó pontokat szerezzen az ausztrál kormánynál, mely elkezdte tárgyalni a bigtech-cégeket sújtó törvényjavaslatot. A cég a hirtelen támadt igyekezetével azt szeretné elérni, hogy Canberra a majdani regulációt ne a teljes szigorában alkalmazza rájuk. A két fél között így kialakulhat egy egyfajta "hallgatólagos megegyezés", aminek eredményeképpen Canberra a keresőmotort (a Google legértékesebb termékét - a szerk.) mentesítené az új szabályozások alól, ha az anyavállalat elég nagy számban köt közvetlen szerződéseket a médiakiadókkal.

Josh Frydenberg ausztrál kincstárnok a Sky televíziónak azt mondta, a fentiek közül egyetlen szerződés se született volna meg a törvénytervezet nélkül. Arról beszélt, hogy a szabályt a parlament meg fogja szavazni, de arról a kormány dönt, hogy érvényesíti-e a Google és a Facebook ellenében. Hozzátette ugyanakkor: a két cég igyekezete ellenére a végső döntés az ausztrál versenyhivatal javaslata nyomán születik majd meg.

A Facebook közben szintén dolgozik a maga megállapodásain, igaz, ők nem haladnak ilyen jól. A két techgigász által kötött szerződések értéke várhatóan nem fogja elérni a 770 millió dollárt (egymilliárd ausztrál dollár), mellyel a News Corp becslése szerint a páros éves szinten tartozik az ausztrál médiatulajdonosoknak.

A big tech két legnagyobb játékosának azért különösen fontos, hogy elkerülje a legszigorúbb szabályozásokat Ausztráliában, mert most az egész világ a szigetországgal vívott meccsükre figyel: ha Canberra sikerrel érvényesíti az akaratát, azzal olyan recept születhet, melyet az egész világ átvesz majd - erről beszéltek nemrég az Európai Parlament képviselői.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 6,5 milliárdból teremtik meg védelmi ipari szakképzés feltételeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 13:13
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának több mint 6,5 milliárd forintból megvalósuló teljes körű korszerűsítése - közölte Palkovics László pénteken Zalaegerszegen.
Vállalat A belföldi turizmusban népszerűsíti Budapestet a BKIK
MTI | 2021. szeptember 17. 12:45
Önálló programot indít az őszi hónapokban a Budapestre irányuló belföldi turizmus támogatására a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Szolidaritási alapjából, 25 millió forintos induló kerettel - tájékoztatott a BKIK pénteken.
Vállalat Tőzsdepszichológia kezdő és haladó befektetőknek
Natív tartalom | 2021. szeptember 10. 09:38
Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.
Vállalat 400 milliárd! Óriási kötvénykibocsátásra készül a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 06:51
Emellett az igazgatóság 7 milliárd forintos tőkeemelésről is dönthet. Mindkét felhatalmazás két évre szólna és az informatikai cég további akvízicióit finanszírozná.
Vállalat Nagyon ritkán, de idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca
MTI | 2021. szeptember 9. 13:31
A Guillain-Barré szindróma esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket.
Vállalat Új néven szállít majd házhoz a NetPincér
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 19:49
Néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább.
Vállalat Új hirdetési webshop indult, online-erős kkv-knak
PR | 2021. szeptember 7. 11:05
Minden kkv-marketinges és -cégvezető tudja, hogy a márkaépítés fontos. A DisplayNOW hirdetési webshop azért jött létre, hogy a cégek építhessék a márkájukat, és így értékesítésük is hatékonyabb, eredményesebb legyen.
Vállalat Meg kell tanulni a koronavírussal élni, még az autóiparnak is
Király Béla | 2021. szeptember 6. 18:25
Az idei év egyik legnagyobb problémája a félvezetők hiánya, amely erősen sújtja a járműipart, de néhány más szektorban is okoz fennakadásokat. Az autógyárak egyik legnagyobb mikrochip-beszállító vállalatának vezetője szerint meg kell találni a módot, hogy a járvány újabb hullámai esetén se álljon le az élet, az ugyanis világszerte komoly gazdasági problémákat okozhat. Látva a magyarországi gyárak küzdelmét, borítékolható, hogy a nehézségek hazánk gazdasági növekedését is befolyásolják.
Vállalat Átrendezte a hazai lízingpiacot a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 09:55
2021. első fele leginkább a termelőeszközök finanszírozásában jelentett nagy növekedést.
Vállalat Jövő év végén indul a debreceni vakcinagyár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 5. 16:18
Évi több mint 20 millió vakcinát állíthatnak elő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos