3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Koncentráltabb volt a vállalatfelvásárlási piac a régióban: kevesebb, de nagyobb értékű ügylet született. A legnagyobb tranzakció az ingatlanszektorban történt. Magyarország a középmezőnyben áll.

Növekedésnek indult a vállalati tranzakciós piac a közép- és délkelet-európai régióban: 2014 első félévében mintegy 40 százalékkal nőtt az üzletkötések értéke az egy évvel korábbiakhoz képest – derül ki az EY legfrissebb régiós M&A Barométeréből. Az ügyletek ugyanakkor koncentráltabbak lettek, hiszen a tranzakciók száma némileg csökkent – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere.

2014 első félévében a vállalati összeolvadások és felvásárlások piacán a régió országaiban 629 tranzakciót hoztak nyilvánosságra. A régió tranzakcióinak becsült összértéke 18,5 milliárd dollárra nőtt, ebből ugyanakkor egy ügylet kiemelkedik - Radovan Vitek cseh ingatlanbefektető cége felvásárolta a német GSG csoportot 1,69 milliárd dollár értékben.

Az eddigi trendeknek megfelelően 2014 első félévében is a belföldi ügyletek uralták a piacot a régió államaiban: az összes tranzakció 51 százaléka országon belüli volt. A külföldre irányuló akvizíciók száma a korábbi év azonos időszakához képest 5 százalékponttal emelkedett, az ilyen ügyletek részaránya így 13 százalékot ért el az összes tranzakciót tekintve.

A középmezőnyben Magyarország

Magyarország a régió középmezőnyébe tartozik az üzletkötések számát tekintve: 48 publikus ügylettel hazánk a hatodik helyen áll, Törökországot, Lengyelországot, Csehországot, Bulgáriát és Romániát követve. Az év első felében a stratégiai befektetők aktivitása volt a jelentősebb, az ügyletek 65 százaléka stratégiai befektetők részvételével történt. Ez alól kivétel Magyarország és Bulgária, ahol inkább a pénzügyi befektetők alakították a piacot, mintegy 60 százalékos részvétellel – ez nálunk főleg a kockázati tőkealapok térnyerésének tudható be.

A célpontok

A kelet- és délkelet-európai régióban a legtöbb tranzakció az IT és technológiai szektorban történt (a teljes tranzakciószám 16 százaléka), ezt követte a feldolgozóipar, majd a szolgáltatóipar. A tranzakciók értékét tekintve eltérő a lista, első helyen a vegyipar, a (már ismertetett okból) az ingatlan szektor és a szórakoztatóipar szerepel.

Régiós szinten leginkább az amerikai befektetők voltak aktívak, a lista második helyén a brit, harmadikon a német befektetők szerepelnek. A térségben tapasztalható trendeknek megfelelően Magyarországon is az amerikai felvásárlások dominálták a piacot, amelyet a brit és a francia üzletkötések követtek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
hírlevél
depositphotos