<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Koncentráltabb volt a vállalatfelvásárlási piac a régióban: kevesebb, de nagyobb értékű ügylet született. A legnagyobb tranzakció az ingatlanszektorban történt. Magyarország a középmezőnyben áll.

Növekedésnek indult a vállalati tranzakciós piac a közép- és délkelet-európai régióban: 2014 első félévében mintegy 40 százalékkal nőtt az üzletkötések értéke az egy évvel korábbiakhoz képest – derül ki az EY legfrissebb régiós M&A Barométeréből. Az ügyletek ugyanakkor koncentráltabbak lettek, hiszen a tranzakciók száma némileg csökkent – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere.

2014 első félévében a vállalati összeolvadások és felvásárlások piacán a régió országaiban 629 tranzakciót hoztak nyilvánosságra. A régió tranzakcióinak becsült összértéke 18,5 milliárd dollárra nőtt, ebből ugyanakkor egy ügylet kiemelkedik - Radovan Vitek cseh ingatlanbefektető cége felvásárolta a német GSG csoportot 1,69 milliárd dollár értékben.

Az eddigi trendeknek megfelelően 2014 első félévében is a belföldi ügyletek uralták a piacot a régió államaiban: az összes tranzakció 51 százaléka országon belüli volt. A külföldre irányuló akvizíciók száma a korábbi év azonos időszakához képest 5 százalékponttal emelkedett, az ilyen ügyletek részaránya így 13 százalékot ért el az összes tranzakciót tekintve.

A középmezőnyben Magyarország

Magyarország a régió középmezőnyébe tartozik az üzletkötések számát tekintve: 48 publikus ügylettel hazánk a hatodik helyen áll, Törökországot, Lengyelországot, Csehországot, Bulgáriát és Romániát követve. Az év első felében a stratégiai befektetők aktivitása volt a jelentősebb, az ügyletek 65 százaléka stratégiai befektetők részvételével történt. Ez alól kivétel Magyarország és Bulgária, ahol inkább a pénzügyi befektetők alakították a piacot, mintegy 60 százalékos részvétellel – ez nálunk főleg a kockázati tőkealapok térnyerésének tudható be.

A célpontok

A kelet- és délkelet-európai régióban a legtöbb tranzakció az IT és technológiai szektorban történt (a teljes tranzakciószám 16 százaléka), ezt követte a feldolgozóipar, majd a szolgáltatóipar. A tranzakciók értékét tekintve eltérő a lista, első helyen a vegyipar, a (már ismertetett okból) az ingatlan szektor és a szórakoztatóipar szerepel.

Régiós szinten leginkább az amerikai befektetők voltak aktívak, a lista második helyén a brit, harmadikon a német befektetők szerepelnek. A térségben tapasztalható trendeknek megfelelően Magyarországon is az amerikai felvásárlások dominálták a piacot, amelyet a brit és a francia üzletkötések követtek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos