<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Eddig nem terjedtek gyorsan az elektromos autók, de ahogy az áruk versenyképes lesz a 100 éve használt belsőégésűekkel összevetve, vélhetően átáll rájuk a világ. Nézzük, hogy történhet mindez, különös tekintettel Kínára, amely már ma is messze az új autók legnagyobb piaca.

Az elektromos autók gyártása az utóbbi egy évtizedben indult meg érdemben, hisz előtte nem volt olyan megfelelő méretű akkumulátor, amely képes lett volna akkora energiát tárolni, ami egy személygépkocsi vagy kisteherautó több száz km-es közlekedését megoldotta volna. Ez az iparág azonban most gyorsan fejlődik, a következő években felfut az akkumulátorgyártás világszerte, és annak ára évről évre csökkenni fog.

Az akkun múlik

Az elektromos autózást a közvélemény eddig a Teslával azonosította, és noha egyelőre csak kevesebb, mint évi 100 ezer autót ad el a cég, a befektetők beárazták, hogy a világ legnagyobb autógyára lesz. Hogy így lesz-e, kérdéses, mindenesetre, ha az igény elkezd tömegesen az elektromos autók felé fordulni, minden autógyártó át kell, hogy álljon, ha tovább akar működni.

De vajon mikor is jön el ez a döntő pont? Jelenleg az elektromos autók ára még lényegesen magasabb a hasonló belsőégésűeknél, de ez kizárólag az akkumulátor számlájára írható. A Bloomberg New Energy Finance szerint ma még az akkumulátor az autó árának felét teszi ki, ez 2025-ben a negyede lesz, és ekkor lesz körülbelül egy szinten a két típus ára, miközben addigra már meredeken megemelkedik az elektromos autók gyártásának volumene.

Gyors fordulat

Vélelmezhető, hogy ez lesz az a pont, ahol a kereslet és hirtelen átfordul, hisz ha azonos az ár, akkor a vásárlók többsége vélhetően már az elektromos autókra szavaz. Feltételezve, hogy a megtett út addigra nem lesz rövidebb, mint egy benzintankkal, és a töltés sem lesz túl hosszú idő (bár annyi sosem lehet, mint egy tankolás), sőt egy töltés ára sem lesz több mint a benziné, akkor az előnyök nyilvánvalóan átbillentik a mérleget. Csendes lesz, egyszerű, nincs sebességváltás, elöl is lesz csomagtartó, és nem utolsósorban a környezetszennyezés is megszűnik.

A Bloomberg szerint 2030-ra már csak 18 százalék lesz az akkumulátor árának részaránya az autó teljes árán belül, maga az autó pedig 15-20 százalékkal olcsóbb lesz, mint egy hasonló belsőégésű. Ha az így lesz, feltételezhetjük, hogy 13 év múlva már senki nem vesz belsőégésű autót, így azok kb. 30 év múlva teljesen el is tűnnének az utakról, 2050-ben már a gyűjtők keresnék őket, mint ma a Trabantokat.

Kína vezet

Ez nagyon biztatónak tűnik, de egyelőre csak egy elemzés, bár nagyon is reális feltételezéseken alapul. Az autópiac óriási, egy ilyen átrendeződés nagyon nagy számokat jelent, vagyis ha megvalósul ez a forgatókönyv, évente legalább 100 millió elektromos autót kell gyártani. Tavaly összesen 88 millió új autó talált gazdára (2007-ben még csak 63), ezek közül a legtöbb, 28 millió Kínában. Kínai becslések szerint ez a szám 2025-ben 35 millió lesz, és már most azt szeretnék, ha ezek 20 százaléka elektromos lenne. Persze ha megvalósul az árkiegyenlítődés, ez a szám már jóval magasabb is lehet addigra.

Nagy piac lesz

Amerikában és az Európai Unióban 15-15 millió autó talált gazdára, Japánban 5 millió, Indiában 2,5 millió (ez az a piac, ami idővel Kína méretűre nőhet, remélhetőleg, mire ez bekövetkezik, már csak elektromos autók jönnek szóba). Érdekes helyzet lehet, ha az elektromos autók versenyképessé válásakor jelentkezik egy olyan hatás, hogy sokan addigi autóik lecserélését előrébb hoznák az átállás miatt, és így pár évig a normál keresletnél jóval nagyobb igény mutatkozna az új autókra. Ekkor jóval évi 100 millió fölé is kerülhet az eladások száma, és ha ebből csak 10 milliót szállít a Tesla, már visszaigazolja a részvény mostani árát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: durranásokat hallott ma Budapesten? Ez a magyarázat
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 17:43
Május 21. nem akármilyen nap a honvédség számára.
Vásárló A pilates az egyik legjobb mozgásforma - Tudd meg miért!
Márkázott tartalom | 2022. május 13. 09:56
A pilates egy viszonylag könnyen elkezdhető, számos előnyös hatással kecsegtető mozgásforma. Cikkünkből megismerheted a pilates pozitív hatásait!
Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Megtalálni álmaink lakását néhány kattintással
Márkázott tartalom | 2022. május 11. 10:51
Napjainkban, az internet világában viszonylag egyszerű dolgunk van, ha eladó lakást vagy házat keresünk. Nincs más dolgunk, mint találni egy jó ingatlanhirdetési portált, ahol néhány kattintást követően már nézelődhetünk is az igényeinknek megfelelő ingatlanok között.
Vásárló Optimalizált cégügyek? Kezdd a szerződésekkel!
Márkázott tartalom | 2022. május 10. 11:24
Az optimalizált működés manapság már valamilyen varázsszónak tűnik, amelyik egyik vagy másik módszert alkalmazva könnyen megvalósítható, s annak nyomán vállalkozásunk biztosan szárnyakra kap. Valóban számtalan opció elérhető, ami a racionális és hatékony működést segíti, de biztosan nem fog semmi jól működni megfelelő alapok nélkül.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
hírlevél
Ingatlantájoló