<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A régióban Magyarországon csökkent leginkább a dohányosok aránya, így már majdnem elértük az uniós átlagot - de még mindig minden negyedik magyar cigizik. Lázár Jánosnak lesz még bőven dolga akkor is, ha egyébként a fiatalok körében is örvendetes javulást láthatunk a statisztikában. A svédeknél szinte senki nem cigizik, a briteknél rengetegen szoktak le 10 év alatt.

Magyarországon - egyelőre a kommunikáció szintjén - épp mostanában pörgött fel a dohányzásellenes küzdelem, miután a kormány egykori erős emberét, Lázár Jánost a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Orbán Viktor. Lázár a tőle megszokott lendülettel vetette bele magát a munkába: bemutatkozó beszédében (amit ráadásul egy dohányipari konferencián tartott) azt javasolta, hogy akik 2020 után születnek, ne vásárolhassanak legálisan dohánytermékeket. További javaslatai között szerepel, hogy teljes tilalom legyen a gépjárművekben lévő dohányzásra, de azt is szorgalmazza, hogy több joguk legyen a társasházaknak a dohányzás korlátozására.

Lázár arról is beszélt: az előrejelzések szerint az idei évben a magyar lakosság várhatóan 700 milliárd forint értékben vásárol majd dohányterméket, ami több mint 7,5 milliárd szál cigarettát tesz ki. Magyarországon jelenleg minden negyedik ember dohányzik, vagyis országosan nagyjából egy 2,5 milliós táborról van szó. A statisztikák egyébként javulóban vannak - mondta a biztos.

Tényleg kevesebb magyar dohányzik

Az Eurostat friss statisztikái megerősítik Lázárt: Magyarországon a 15 év felettiek 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy dohányzik. (Ebben a körben nincsenek benne azok, akik elektromos cigit szívnak.) A trend évek óta javul: 2010-ben még 38 százalékuk dohányzott, a legutóbbi, 2015-ös adatközlés óta pedig 3 százalékponttal csökkent az arány.

Forrás: Eurostat / Privátbankár.hu

A mostani Eurostat-statisztika nem tér ki rá, de külön örvendetes, hogy a fiatalok körében is egyre kevésbé menő a cigi. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016-os felmérése szerint a 13-15 év közöttiek esetében is folyamatosan csökken azok aránya, akik kipróbáltak valamilyen dohányterméket. 2012-ben a 13-15 évesek 57 százaléka próbálta ki a dohányzást élete során, 2016-ban pedig már csak 32 százalékuk. Körükben csökkent a naponta dohányzók és az alkalmi dohányzók aránya is:

A naponta dohányzók, az alkalmi dohányzók és a nemdohányzók megoszlása a 13-15 éves fiatalok körében Magyarországon, 2016-ban. Forrás: WHO / Global Youth Tobacco Survey

A svédek között alig cigizik valaki

Európában egyébként a svédek körében a legkevésbé népszerű a dohányzás: a mezőnyből magasan kilógnak, mindössze 7 százalék a dohányzók aránya. Az Egyesült Királyságban 17 százalék dohányzik, Belgiumban, Dániában, Írországban és Hollandiában 19 százalék.

A rangsor másik végén a görögök állnak 37 százaléknyi dohányossal, Franciaországban és Bulgáriában a 15 év feletti lakosság 36 százaléka, Horvátországban 35 százaléka dohányzik.

Forrás: Eurostat / Privátbankár.hu

A régióban nálunk javul leginkább a helyzet

Az Eurostat adataiból az is kiderül: 10 év alatt, 2007 és 2017 között a legnagyobb arányban az Egyesült Királyságban csökkent a 15 évnél idősebb dohányzók aránya, mintegy 16 százalékponttal (33-ról 17 százalékra). Uniós szinten 7 százalékpontos a csökkenés 10 év alatt, míg Magyarországon 9. Ezzel a régiónkban nálunk a legmagasabb a javulás: Lengyelországban 5, Romániában és Ausztriában 3 százalékponttal csökkent a dohányosok aránya 10 év alatt, Bulgáriában és Csehországban stagnált, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában pedig többen cigiznek, mint 10 éve:

A dohányosok arányának változása a 15 év fölötti lakosság körében 10 év alatt, 2007 és 2017 között. Forrás: Eurostat / Privátbankár.hu

Nem csak az ár számít, de ahol olcsóbb, többen cigiznek

Magyarországon az uniós átlag 65 százaléka volt az átlagos cigaretta-ár 2017-ben.

Ha megvizsgáljuk, hogy a cigaretta ára és a dohányzók aránya között milyen az összefüggés, azt találjuk: nyilván nem ez az egyedüli befolyásoló tényező, de azért van kapcsolat. Abban a 7 országban, ahol arányaiban a legkevesebb volt a dohányos 2017-ben, rendre az EU átlagánál magasabb áron forgalmazzák a cigarettát. Azokban az országokban, ahol az uniós átlagnál jóval olcsóbban lehet cigit venni, magasabb a dohányosok aránya - kirívó példa Bulgária, ahol az uniós átlag felébe került a cigaretta 2017-ben, és a lakosság 36 százaléka dohányzik is. Franciaország viszont úgy került a legtöbbet dohányzó nemzetek közé, hogy az uniós átlagnál 25 százalékkal drágább a cigi.

Forrás: Eurostat / Privátbankár.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Bang & Olufsen moziélmény otthonában. Itt a Beosound Theatre
PR | 2022. december 7. 10:49
A Bang & Olufsen – a dán audió márka – bejelentette a Beosound Theatre-t, mely azzal a céllal készült, hogy a világ legerőteljesebb és legjobban magával ragadó hangélményét nyújtsa. Az innovatív és aprólékosan kidolgozott csúcskategóriás soundbar egyetlen termékben nyújtja azt a moziélményt, melyet mások komplett rendszerekkel tudnak csak elérni.
Vásárló Újabb brutális élelmiszerár-emelkedést kapnak karácsonyra a magyarok
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. december 7. 05:21
Semmi jele annak, hogy enyhülne az élelmiszerárak emelkedése: decemberben újabb csúcsok dőltek meg a Privátbankár Árkosár-felmérésben. Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás, és az elmúlt közel 16 évben nem mértünk a mostanihoz hasonló éves áremelkedést sem. Egyre közelebb vagyunk a Matolcsy György által beharangozott 50 százalékos élelmiszer-inflációhoz - és újabb szögek verődnek az árstop koporsójába.
Vásárló A nap képe: hosszú sor kígyózik egy budapesti benzinkútnál
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:24
Mindenki tankolni akar. Amíg van mit. 
Vásárló Tiszta levegő az otthonában
Márkázott tartalom | 2022. november 29. 20:16
Mindannyian tiszta levegőt szeretnénk belélegezni, akár az otthonunkban, akár a munkahelyünkön vagyunk. Egyre többen részesítik előnyben a tiszta levegőjű, csendesebb településeket, mert azt szeretnék, hogy a gyermekeik tiszta levegőben játszanak, tanuljanak, éljenek.
Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG