4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A régióban Magyarországon csökkent leginkább a dohányosok aránya, így már majdnem elértük az uniós átlagot - de még mindig minden negyedik magyar cigizik. Lázár Jánosnak lesz még bőven dolga akkor is, ha egyébként a fiatalok körében is örvendetes javulást láthatunk a statisztikában. A svédeknél szinte senki nem cigizik, a briteknél rengetegen szoktak le 10 év alatt.

Magyarországon - egyelőre a kommunikáció szintjén - épp mostanában pörgött fel a dohányzásellenes küzdelem, miután a kormány egykori erős emberét, Lázár Jánost a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Orbán Viktor. Lázár a tőle megszokott lendülettel vetette bele magát a munkába: bemutatkozó beszédében (amit ráadásul egy dohányipari konferencián tartott) azt javasolta, hogy akik 2020 után születnek, ne vásárolhassanak legálisan dohánytermékeket. További javaslatai között szerepel, hogy teljes tilalom legyen a gépjárművekben lévő dohányzásra, de azt is szorgalmazza, hogy több joguk legyen a társasházaknak a dohányzás korlátozására.

Lázár arról is beszélt: az előrejelzések szerint az idei évben a magyar lakosság várhatóan 700 milliárd forint értékben vásárol majd dohányterméket, ami több mint 7,5 milliárd szál cigarettát tesz ki. Magyarországon jelenleg minden negyedik ember dohányzik, vagyis országosan nagyjából egy 2,5 milliós táborról van szó. A statisztikák egyébként javulóban vannak - mondta a biztos.

Tényleg kevesebb magyar dohányzik

Az Eurostat friss statisztikái megerősítik Lázárt: Magyarországon a 15 év felettiek 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy dohányzik. (Ebben a körben nincsenek benne azok, akik elektromos cigit szívnak.) A trend évek óta javul: 2010-ben még 38 százalékuk dohányzott, a legutóbbi, 2015-ös adatközlés óta pedig 3 százalékponttal csökkent az arány.

Forrás: Eurostat / Privátbankár.hu

A mostani Eurostat-statisztika nem tér ki rá, de külön örvendetes, hogy a fiatalok körében is egyre kevésbé menő a cigi. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016-os felmérése szerint a 13-15 év közöttiek esetében is folyamatosan csökken azok aránya, akik kipróbáltak valamilyen dohányterméket. 2012-ben a 13-15 évesek 57 százaléka próbálta ki a dohányzást élete során, 2016-ban pedig már csak 32 százalékuk. Körükben csökkent a naponta dohányzók és az alkalmi dohányzók aránya is:

A naponta dohányzók, az alkalmi dohányzók és a nemdohányzók megoszlása a 13-15 éves fiatalok körében Magyarországon, 2016-ban. Forrás: WHO / Global Youth Tobacco Survey

A svédek között alig cigizik valaki

Európában egyébként a svédek körében a legkevésbé népszerű a dohányzás: a mezőnyből magasan kilógnak, mindössze 7 százalék a dohányzók aránya. Az Egyesült Királyságban 17 százalék dohányzik, Belgiumban, Dániában, Írországban és Hollandiában 19 százalék.

A rangsor másik végén a görögök állnak 37 százaléknyi dohányossal, Franciaországban és Bulgáriában a 15 év feletti lakosság 36 százaléka, Horvátországban 35 százaléka dohányzik.

Forrás: Eurostat / Privátbankár.hu

A régióban nálunk javul leginkább a helyzet

Az Eurostat adataiból az is kiderül: 10 év alatt, 2007 és 2017 között a legnagyobb arányban az Egyesült Királyságban csökkent a 15 évnél idősebb dohányzók aránya, mintegy 16 százalékponttal (33-ról 17 százalékra). Uniós szinten 7 százalékpontos a csökkenés 10 év alatt, míg Magyarországon 9. Ezzel a régiónkban nálunk a legmagasabb a javulás: Lengyelországban 5, Romániában és Ausztriában 3 százalékponttal csökkent a dohányosok aránya 10 év alatt, Bulgáriában és Csehországban stagnált, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában pedig többen cigiznek, mint 10 éve:

A dohányosok arányának változása a 15 év fölötti lakosság körében 10 év alatt, 2007 és 2017 között. Forrás: Eurostat / Privátbankár.hu

Nem csak az ár számít, de ahol olcsóbb, többen cigiznek

Magyarországon az uniós átlag 65 százaléka volt az átlagos cigaretta-ár 2017-ben.

Ha megvizsgáljuk, hogy a cigaretta ára és a dohányzók aránya között milyen az összefüggés, azt találjuk: nyilván nem ez az egyedüli befolyásoló tényező, de azért van kapcsolat. Abban a 7 országban, ahol arányaiban a legkevesebb volt a dohányos 2017-ben, rendre az EU átlagánál magasabb áron forgalmazzák a cigarettát. Azokban az országokban, ahol az uniós átlagnál jóval olcsóbban lehet cigit venni, magasabb a dohányosok aránya - kirívó példa Bulgária, ahol az uniós átlag felébe került a cigaretta 2017-ben, és a lakosság 36 százaléka dohányzik is. Franciaország viszont úgy került a legtöbbet dohányzó nemzetek közé, hogy az uniós átlagnál 25 százalékkal drágább a cigi.

Forrás: Eurostat / Privátbankár.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG