<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ijesztő dolgokat írt a német sajtó az élelmiszer-hamisításról, sok esetben ezek csak a minőséget rontják, de néha halálosak is lehetnek. Leggyakrabban az olivaolajjal volt probléma, de a liszthamisítást sem ma találták ki, valamint már a régi rómaiak is... Nem ártana tudni, mire figyeljünk oda, már ha egyáltalán meg tudjuk állapítani mi magunk. Szerencsére a felderítési módszerek is fejlődnek.

Emlékeznek még a 2013-as lóhúsos hamisítási botrányra? Hát ne gondolják azt, hogy egyszeri eset volt, és bár a lóhúsba tudtunkkal nem halt bele senki, más hamisítási ügyekben eléggé sok haláleset fordult elő. A Süddeutsche Zeitung egyik cikke ilyeneket sorol fel. Az élelmiszer-hamisítás milliárdos üzlet, miközben „egyes csalók hullákon gázolnak át” – írják.

A cikk szerint például az olívaolajba kevert gépolaj okozott halálos kimenetelű eseteket, 1981-ben 20 ezer spanyol betegedett meg emiatt, és több mint 300 meg is halt. Az olívaolajat egyébként a leggyakrabban hamisított élelmiszernek nevezik. Kínában pedig 2008-ban 30 ezer baba betegedett meg pancsolt tejtől, hat pedig meg is halt.

Óvakodj a metanoltól

Csehországban 2012-ben 50 ember metanoltól (mérgező alkohol-fajtától) halt meg, de Oroszországból egészen gyakran jönnek hírek hamisvodka-tragédiákról. Ijesztő, hogy a pisztácia szárítása közben több termelő országban egy gomba miatt aflatoxinnal fertőződhet, ami rákot okoz – nyilván csak a fogyasztás után sokkal később. „Majd valamikor májrákja lesz, és nem fogja tudni, miért” – írják.

A hamisításokat egyébként már a régi rómaiak is alkalmazták, majd a középkor sem maradt éppen tiszta. A mérgező ólommal bort édesítettek, ólomoxiddal pirospaprikát dúsítottak, vagy kénsavval javították fel az ecetet. A fűrészpor keverése a lisztbe szintén nem mai találmány.

Pancsolt méz és fals biobúza

Hosszasan taglalják a mézhamisítási eseteket is, amelyek ugyan általában szintén nem halálosak – leginkább cukorszirupot kevernek a mézbe –, viszont a magyar fogyasztók és termelők számára is köztudottan károsak. (Legutóbb itt írtunk erről.)

Hogy a hamisítás mekkora üzlet, azzal magyarázzák meg, amikor egy hajórakomány búzát dokumentumok meghamisításával sikerül biobúzává átminősíteni. Ezzel egyik pillanatról a másikra körülbelül egymillió eurót lehet keresni. (A német piac egyébként a vegetáriánus- és bioüzletág egyik legnagyobb piaca, a lakosság magas hányada fogyaszt ilyen termékeket.)

Segíthet a DNS

Ijesztő, hogy a hamisított élelmiszerek arányát a szakértők tíz százalékra becsülik – a fejlett Németországban. (Nem merjük megbecsülni, hogy onnét keletebbre, kevésbé fejlett régiókban, mint nálunk, ez mennyi.) Biztató viszont, hogy az ellenőrzés is fejlődik, új és új felderítési módszereket találnak ki, például DNS-analízissel derítik fel egyes élelmiszerek valódi származási helyét. Sőt, számítógépes programok segítségével még előre jelezni is sikerülhet a hamisításokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló A nap képe: ezt láttuk egy budapesti benzinkúton az üzemanyagár-stop szigorítása után
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 15:34
A rendkívüli, szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy szűkül a jogosultak köre.
Vásárló A bentlakásos terápia nem büntetés, hanem esély egy új életre!
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:52
Amikor valaki a függőségével odáig jut, hogy már nem elegendő a heti néhány alkalmas konzultáció egy szakemberrel, akkor a legjobb választás részt venni egy több hetes bentlakásos terápián. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de ha megtesszük az első lépést, akkor már csak nyerhetünk vele.
Vásárló A tudás hatalom
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:26
Ezt az információs társadalom berobbanása óta talán senki sem vitatja. Minél hamarabb van a birtokunkban a tudás, annál gyorsabban tudunk cselekedni, amivel helyzeti előnybe hozhatjuk magunkat vagy akár a vállalkozásunkat. Természetesen ugyanezt az előnyt kínálhatjuk fel az ügyfeleinknek is, akik ha honlapunkon járnak, pár kattintással megtalálhatják a számukra releváns információkat.
Vásárló Online megoldások az új dolgozók betanításához
Márkázott tartalom | 2022. július 12. 09:42
A Covid-járvány óta gyökeresen átalakult a munkavégzés módja hazánkban is. A korábban csak bizonyos szakmákban alkalmazott otthoni munkavégzés, vagyis a “home office” rengeteg szegmensben természetessé vált, ugyanígy az online meetingek is. Összességében a digitális megoldások sokkal nagyobb teret kaptak, és nincs ez másképpen a munkaerő-toborzás és a betanítás esetében sem.
Vásárló Tudnivalók a homlokzati állványról
Márkázott tartalom | 2022. július 11. 12:06
Nagy méretű, függőleges falfelületeknél szükséges munkálatok elvégzéséhez jöhet jól a homlokzati állvány. Legyen szó szigetelésről, színezésről vagy más szerelési projektről, a homlokzati állványok igen biztonságos segítséget nyújtanak.
Vásárló Mit kapunk 45 millió alatt, ha egyetemek közelében keresgélünk?
Márkázott tartalom | 2022. július 10. 14:49
Alig több, mint egy hét van hátra az egyetemi felvételi ponthatárok húzásáig, és ilyenkor szülőként, ha van egy kis befektetni való pénzünk, így is, úgy is elgondolkozunk azon, hogy egy lakás vásárlásának talán több értelme lenne, mint albérletet fizetni. Különösen most, hogy a pandémia után idén nyáron újra berobbant az Airbnb piac, így hosszú távra kiadó lakást találni szinte lehetetlen.
Vásárló A pszichológusok szerint is pozitívan hatnak az utazások mindenkire!
Márkázott tartalom | 2022. július 10. 11:13
Nem kérdés, hogy ha el tudunk időnként, akár egy évben egyszer is utazni valahová, amely távol esik az otthonunktól, akkor észrevehetően érezzük magunkon a változást, és az esetek döntő százalékában feltöltődve, boldogan térünk haza!
Vásárló Végképp elszabadultak az élelmiszerárak Magyarországon – duplázódott a kenyér ára is
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. július 7. 11:46
Az a pár termék, amit az Árstop érint, kevésbé drágult tavalyhoz képest, minden másnak elszállt az ára - így lehetne összegezni a Privátbankár Árkosár-felmérésének júliusi eredményeit. 15 éve tart felméréssorozatunk, de ekkora áremelkedést még sosem láttunk. Még az előző hónaphoz képest is hatalmasat drágult a családi nagybevásárlás. Aki spórolni akar, az most már kénytelen lesz beszállni valamelyik hűségprogramba.
Vásárló Marketing stratégia és marketing rendszer
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 09:25
A marketing stratégia milyenségén múlik, hogy egy cég mennyi ügyfelet tud megszólítani, és végül mennyi érdeklődőből lesz vásárló a folyamat végén. Egy bonyolult rendszerről van szó, amely számos elemet foglal magába, de valójában az egész értékesítés sikerességének zálogát jelenti.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG