3p
Ijesztő dolgokat írt a német sajtó az élelmiszer-hamisításról, sok esetben ezek csak a minőséget rontják, de néha halálosak is lehetnek. Leggyakrabban az olivaolajjal volt probléma, de a liszthamisítást sem ma találták ki, valamint már a régi rómaiak is... Nem ártana tudni, mire figyeljünk oda, már ha egyáltalán meg tudjuk állapítani mi magunk. Szerencsére a felderítési módszerek is fejlődnek.

Emlékeznek még a 2013-as lóhúsos hamisítási botrányra? Hát ne gondolják azt, hogy egyszeri eset volt, és bár a lóhúsba tudtunkkal nem halt bele senki, más hamisítási ügyekben eléggé sok haláleset fordult elő. A Süddeutsche Zeitung egyik cikke ilyeneket sorol fel. Az élelmiszer-hamisítás milliárdos üzlet, miközben „egyes csalók hullákon gázolnak át” – írják.

A cikk szerint például az olívaolajba kevert gépolaj okozott halálos kimenetelű eseteket, 1981-ben 20 ezer spanyol betegedett meg emiatt, és több mint 300 meg is halt. Az olívaolajat egyébként a leggyakrabban hamisított élelmiszernek nevezik. Kínában pedig 2008-ban 30 ezer baba betegedett meg pancsolt tejtől, hat pedig meg is halt.

Óvakodj a metanoltól

Csehországban 2012-ben 50 ember metanoltól (mérgező alkohol-fajtától) halt meg, de Oroszországból egészen gyakran jönnek hírek hamisvodka-tragédiákról. Ijesztő, hogy a pisztácia szárítása közben több termelő országban egy gomba miatt aflatoxinnal fertőződhet, ami rákot okoz – nyilván csak a fogyasztás után sokkal később. „Majd valamikor májrákja lesz, és nem fogja tudni, miért” – írják.

A hamisításokat egyébként már a régi rómaiak is alkalmazták, majd a középkor sem maradt éppen tiszta. A mérgező ólommal bort édesítettek, ólomoxiddal pirospaprikát dúsítottak, vagy kénsavval javították fel az ecetet. A fűrészpor keverése a lisztbe szintén nem mai találmány.

Pancsolt méz és fals biobúza

Hosszasan taglalják a mézhamisítási eseteket is, amelyek ugyan általában szintén nem halálosak – leginkább cukorszirupot kevernek a mézbe –, viszont a magyar fogyasztók és termelők számára is köztudottan károsak. (Legutóbb itt írtunk erről.)

Hogy a hamisítás mekkora üzlet, azzal magyarázzák meg, amikor egy hajórakomány búzát dokumentumok meghamisításával sikerül biobúzává átminősíteni. Ezzel egyik pillanatról a másikra körülbelül egymillió eurót lehet keresni. (A német piac egyébként a vegetáriánus- és bioüzletág egyik legnagyobb piaca, a lakosság magas hányada fogyaszt ilyen termékeket.)

Segíthet a DNS

Ijesztő, hogy a hamisított élelmiszerek arányát a szakértők tíz százalékra becsülik – a fejlett Németországban. (Nem merjük megbecsülni, hogy onnét keletebbre, kevésbé fejlett régiókban, mint nálunk, ez mennyi.) Biztató viszont, hogy az ellenőrzés is fejlődik, új és új felderítési módszereket találnak ki, például DNS-analízissel derítik fel egyes élelmiszerek valódi származási helyét. Sőt, számítógépes programok segítségével még előre jelezni is sikerülhet a hamisításokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nincsen még vége a horrornak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. október 29. 10:36
Újabb áremelkedés jön.
Vásárló Egész évben karácsony – de hová tűnik az ünnep varázsa?
Elek Lenke | 2025. október 27. 19:22
Kint 17 fokot mutat a hőmérő, még októberben vagyunk, de az egyik nagy bevásárlóközpont lakberendezési üzletében már ömlenek ránk a halloweeni mellett a karácsonyi áruk is. Mire eljön az ünnep, elvész annak a varázsa, gondolhatja sok magyar vásárló. De hogyan és miért kezdtek a hazai kereskedők is elmozdulni ebbe az irányba?
Vásárló Csapatépítés: befektetés vagy plusz kiadás?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 18:58
A legtöbb vállalat életében időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg megéri-e csapatépítést szervezni, vagy ez csak egy újabb költség, amit a vezetőség jobb híján elkönyvel a „jó hangulat fenntartása” címen? A válasz azonban sokkal egyértelműbb, mint gondolnánk. Egy jól megválasztott program ugyanis nem csupán a közösséget erősíti, hanem hosszú távon a teljesítményre és a lojalitásra is hat. 
Vásárló Új korszak kezdődik Salgótarjánban: épül a város első STOP SHOP bevásárlóparkja
Natív tartalom | 2025. október 27. 16:18
Salgótarján új fejezethez érkezik: a város központjában, a Lidl melletti területen megkezdődött a régió legújabb STOP SHOP bevásárlóparkjának építése. A CPI Hungary fejlesztésében megvalósuló projekt nemcsak új vásárlási lehetőségeket, hanem modern, fenntartható és közösségbarát környezetet is hoz a nógrádi megyeszékhelyre.
Vásárló Csak ebben a magánkórházban található újszülött/koraszülött intenzív centrum
Natív tartalom | 2025. október 27. 14:33
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van. A TritonLife magánkórház közleményében továbbá kiemelik, hogy intézményükben van a magánegészségügyben egyedüliként elérhető újszülött/koraszülött intenzív centrum (PIC II).
Vásárló Miért éri meg ökobarattá tenni egy szálláshelyet?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 12:22
A turizmusban is évről évre egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság. Az utazók közül sokan ma már nemcsak a szállás kényelmét vagy elhelyezkedését mérlegelik, hanem azt is, hogy mennyire környezetbarát a hely, ahol megszállnak. Egy ökobarát szálláshely nemcsak a bolygónknak tesz jót, de hosszú távon a tulajdonosnak is, hiszen csökkenhetnek a költségek, nőhet a vendégek elégedettsége és a vállalkozás vonzóbbá válhat a piacon. 
Vásárló Nagy öröm érte az Aldi vásárlóit
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 08:14
Megduplázza az online vásárlás elérhetőségét.
Vásárló Milyen termékeket érdemes értékesíteni a magyar online piactereken?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 16:56
A magyar online kereskedelem folyamatosan bővül, és a piacterek egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Az eladók számára ez hatalmas lehetőségeket kínál, ugyanakkor egy fontos kérdést is felvet: mely termékek fogynak a legjobban? A megfelelő termékkör kiválasztása döntő lehet a siker és a stagnálás között.
Vásárló Brand safety vs. bevétel: mit kezdjenek a kiadók a „szürke zónás” hirdetőkkel?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 10:17
A hazai online médiapiac egyszerre él meg két nyomást: az egyik az olvasói bizalom megőrzése, a másik a hirdetési bevétel növelése. A kettő általában együtt halad – amíg nem kerül szóba a „szürke zóna”. Ez az a tér, ahol a hirdető jogilag tiszta, a termékkategória nem tiltott, mégis felmerülhetnek reputációs, ízlésbeli vagy kontextusbeli kérdések. Klasszikus példa, amikor egy komoly, tragédiával foglalkozó cikk mellé fut be harsány, „garantált eredményt” ígérő kreatív. Nem illegális, csak rossz helyen van – és a kiadó márkájától idegen.
Vásárló Egyre jobb magyar autósnak lenni
Privátbankár.hu | 2025. október 20. 09:49
Megint csökkentek az üzemanyagok átlagárai, a dízelről pedig újabb jó hír érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG