<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ijesztő dolgokat írt a német sajtó az élelmiszer-hamisításról, sok esetben ezek csak a minőséget rontják, de néha halálosak is lehetnek. Leggyakrabban az olivaolajjal volt probléma, de a liszthamisítást sem ma találták ki, valamint már a régi rómaiak is... Nem ártana tudni, mire figyeljünk oda, már ha egyáltalán meg tudjuk állapítani mi magunk. Szerencsére a felderítési módszerek is fejlődnek.

Emlékeznek még a 2013-as lóhúsos hamisítási botrányra? Hát ne gondolják azt, hogy egyszeri eset volt, és bár a lóhúsba tudtunkkal nem halt bele senki, más hamisítási ügyekben eléggé sok haláleset fordult elő. A Süddeutsche Zeitung egyik cikke ilyeneket sorol fel. Az élelmiszer-hamisítás milliárdos üzlet, miközben „egyes csalók hullákon gázolnak át” – írják.

A cikk szerint például az olívaolajba kevert gépolaj okozott halálos kimenetelű eseteket, 1981-ben 20 ezer spanyol betegedett meg emiatt, és több mint 300 meg is halt. Az olívaolajat egyébként a leggyakrabban hamisított élelmiszernek nevezik. Kínában pedig 2008-ban 30 ezer baba betegedett meg pancsolt tejtől, hat pedig meg is halt.

Óvakodj a metanoltól

Csehországban 2012-ben 50 ember metanoltól (mérgező alkohol-fajtától) halt meg, de Oroszországból egészen gyakran jönnek hírek hamisvodka-tragédiákról. Ijesztő, hogy a pisztácia szárítása közben több termelő országban egy gomba miatt aflatoxinnal fertőződhet, ami rákot okoz – nyilván csak a fogyasztás után sokkal később. „Majd valamikor májrákja lesz, és nem fogja tudni, miért” – írják.

A hamisításokat egyébként már a régi rómaiak is alkalmazták, majd a középkor sem maradt éppen tiszta. A mérgező ólommal bort édesítettek, ólomoxiddal pirospaprikát dúsítottak, vagy kénsavval javították fel az ecetet. A fűrészpor keverése a lisztbe szintén nem mai találmány.

Pancsolt méz és fals biobúza

Hosszasan taglalják a mézhamisítási eseteket is, amelyek ugyan általában szintén nem halálosak – leginkább cukorszirupot kevernek a mézbe –, viszont a magyar fogyasztók és termelők számára is köztudottan károsak. (Legutóbb itt írtunk erről.)

Hogy a hamisítás mekkora üzlet, azzal magyarázzák meg, amikor egy hajórakomány búzát dokumentumok meghamisításával sikerül biobúzává átminősíteni. Ezzel egyik pillanatról a másikra körülbelül egymillió eurót lehet keresni. (A német piac egyébként a vegetáriánus- és bioüzletág egyik legnagyobb piaca, a lakosság magas hányada fogyaszt ilyen termékeket.)

Segíthet a DNS

Ijesztő, hogy a hamisított élelmiszerek arányát a szakértők tíz százalékra becsülik – a fejlett Németországban. (Nem merjük megbecsülni, hogy onnét keletebbre, kevésbé fejlett régiókban, mint nálunk, ez mennyi.) Biztató viszont, hogy az ellenőrzés is fejlődik, új és új felderítési módszereket találnak ki, például DNS-analízissel derítik fel egyes élelmiszerek valódi származási helyét. Sőt, számítógépes programok segítségével még előre jelezni is sikerülhet a hamisításokat.

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG