<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az áremelkedés mértéke elmarad a történelmi csúcstól, de így is fájdalmas lesz az év utolsó nagybevásárlása: a hipermarketekben közel 14 százalékkal többe került minta-élelmiszerkosarunk, mint egy évvel ezelőtt. Az áruházak között minimális a különbség, így spórolni sem könnyű - itt az év utolsó Privátbankár Árkosár-felmérés eredménye, ráadásként szaloncukor-, narancs- és gesztenye-árkörképpel.

Novemberben - részben a bázishatás, azaz a 2020. novemberi alacsonyabb árszínvonal miatt - történelmi mértékű áremelkedést mértünk élelmiszer-fronton: a Privátbankár Árkosár felméréssorozat közel 15 éves történetében még sosem fordult elő 17 százalékos ugrás egy év alatt.

December 3-án újra nyakunkba vettük három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke.

Az aktuális eredményeket mindig egy nappal a KSH friss inflációs adatközlése előtt tesszük közzé - decemberben is így teszünk, hiszen a hivatal szerdán adja ki jelentését a fogyasztói árak novemberi alakulásáról. Mivel az Árkosár módszertana egyszerűbb, mint a KSH-é, gyakorlatilag egy hónappal a hivatal előtt járunk - tekintve, hogy az élelmiszerárak terén rekord áremelkedést mértünk legutóbb, nem meglepő, hogy a hivatalos általános inflációs adatot is idei (sőt, 2007 óta nem látott) csúcsra, 7 százalék fölé várják az elemzők.

Már a legutóbbi adatközlésnél, a KSH pókháló-ábráját vizsgálva is feltűnő volt: bár az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szeszes italok, dohányáruk csoportja húzta a legnagyobb mértékben felfelé az indexet, ez jól prognosztizálható volt, ismert folyamatok eredményeként állt elő a helyzet. A váratlanul magas inflációs adatban az igazi meglepetést az élelmiszerek kategóriájának vártnál nagyobb drágulása okozta (persze csak azoknak, akik nem követik a Privátbankár Árkosár-felméréssorozatot...).

Egy év alatt majdnem 14 százalékkal drágább lett a bevásárlás

A szakértők a novemberi csúcs után decemberre az infláció lassulását várják - ebben persze az üzemanyagárak maximálása is szerepet játszhat, de legfrissebb felmérésünk szerint decemberben talán az élelmiszerárak sem húzzák annyira felfelé majd az árakat, mint legutóbb. Bár továbbra is kétszámjegyű az éves áremelkedés mértéke, a novemberi csúcsnál alacsonyabb lett a decemberi eredmény: az Auchan, az Interspar és a Tesco árai alapján

13,8 százalékkal kerül többe az év utolsó nagybevásárlása, mint egy évvel ezelőtt.

Az előző havi csúcsnál két áruházban valamivel kevesebb pénzért tölthetjük meg a kosarat, egy áruházban viszont 6,5 százalékos havi áremelést mértünk, így az átlagos áremelkedés novemberhez képest 1,9 százalékos lett. Éves szinten egységesebb a kép: mindhárom áruházban kétszámjegyű áremelkedést mértünk tavalyhoz képest, ezek 10,4 és 19,2 százalék között szóródnak.

A legmagasabb éves áremelkedést mutató áruház lett így is a legolcsóbb, ami azt jelenti, hogy továbbra is hihetetlenül kicsi a különbség az üzletláncok között: aktuálisan alig 2,3 százalék az eltérés a legrdágább és a legolcsóbb hipermarket között, máshogy mondva: szinte teljesen mindegy, hogy vásárolunk be, mert bár az egyes termékek szintjén nyilván vannak kisebb-nagyobb eltérések az árak között, minta-élelmiszerkosarunk ára a végösszeget tekintve nem mutat érdemi eltérést.

Mindhárom vizsgált áruházban 24 ezer forint fölött volt a vásárlás végösszege, az Árkosár átlagos értéke 

2021 decemberében 24 482 forint volt.

Természetesen ez is történelmi csúcs, de ilyen inflációs folyamatok mellett talán már nem is érdemes minden hónapban rácsodálkozni erre. Az idei decemberi végösszeg 2974 forinttal haladja meg a tavalyi mintabevásárlásunk végösszegét.

Aki ennél valamivel olcsóbban szeretné megúszni a nagybevásárlást, az megpróbálkozhat azzal, hogy mindent ott vesz meg, ahol épp a legolcsóbban adják. Bár így akár 22 301 forintból is kijöhetne ugyanaz a 30 termék, ehhez 3 áruházat is végig kellene látogatnunk egy nap alatt, vagy 3 bevásárlócsapatot kell elindítanunk - egyik sem tűnik optimális megoldásnak, és csak 2100 forintot spórolhatnánk ezzel a módszerrel.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A legjobb december eleji akciókat az almánál és az ásványvíznél láttuk - ez a két termék 19 illetve 14 százalékkal olcsóbb volt most, mint egy hónappal ezelőtt. A legnagyobb havi áremelkedést a sajtnál mértük (bő 26 százalék), de 10 százalékot meghaladó mértékben drágult egy hónap alatt a banán, a kenyér, a tojás, a kávé, a tea, a chips, és egyes üdítők, gyümölcslevek is.

Ennél jóval érdekesebb az éves eredmény: mely termékek ára változott a legnagyobbat tavaly decemberhez képest? Jelentősebb árcsökkenést most csak a jeges teánál és az ásványvíznél mértünk: előbbi közel 17, utóbbi 14,4 százalékkal olcsóbban került most a polcokra, mint egy éve. A jelentősebb (10 százalékot meghaladó) éves áremelkedést mutató termékek listája ennél sokkal hosszabb, az élen a margarin áll 52 százalékos emelkedéssel:

 • margarin (+52%)
 • chips (+35%)
 • krumpli (+29%)
 • narancslé (+28%)
 • szénsavas üdítő (+27%)
 • tömény szeszesital (+26%)
 • tea (+24%)
 • tejföl (24%)
 • étolaj (+22%)
 • liszt (+21%)
 • kenyér (+19%)
 • tojás (+19%)
 • joghurt (+16%)
 • sajt (+14%)
 • kávé (+13%)
 • cukor (+13%)
 • túródesszert (+13%)
 • pezsgő (+13%)

Kétszer is meggondoljuk, mi kerüljön a karácsonyi sütibe - illusztráció: depositphotos.comKétszer is meggondoljuk, mi kerüljön a karácsonyi sütibe - illusztráció: depositphotos.com

Az év során - különösen a második félévben - az étolaj és a margarin egyébként is a legnagyobb áremelkedést mutató termékek voltak. A háttér a két termék esetében megegyezik, többször írtunk már róla: részben az időjárás kedvezőtlen alakulása, részben a takarmánynövények piacán a globális kereslet megugrása miatt bekövetkezett árrobbanás miatt drágulnak ilyen mértékben. Az alábbi grafikonon látható, hogyan "robbant fel" a margarin ára - a 2020. januári értéket vettük 100 százaléknak:

Havi legolcsóbbak

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Ezúttal is választottunk 3 terméket az Árkosár-tételeken felül, és megvizsgáltuk, márkára és minőségre való tekintet nélkül hol árulják őket a legolcsóbban. 

December elején természetesen már mindenhol nagy választékban kapható szaloncukor, ebből a legolcsóbb mindenhol a kimért, azaz lédig változat volt. A Tescóban akár már 949 forintért is megvehettük kilónként, számos ízben az édességet; az Auchanban 1349 forint volt a kilónkénti ár, az Intersparban pedig 1399 forint.

A tél egyik legkedveltebb gyümölcse a narancs, a felmérés időpontjában ezt az Auchanban kínálták a legolcsóbban, a görög gyümölcs kilója csak 288 forint volt. Az Interspar 329-ért szintén görög narancsot adott, a Tescóban a spanyol narancs kilója 599 forint volt.

A zöldségosztályokon már a kimért, sütni való gesztenye is megjelent, az Auchan és az Interspar egyaránt 2799 forintért árulta az egyébként Kínából beszerzett gesztenye kilóját, a Tescóban 2999 forint volt a gesztenye árcéduláján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Most éri meg önéletrajzot írni! A fiatalok adómentessége
PR | 2022. január 21. 15:55
Bombaként robbant a hír tavaly, hogy a kormány szeretné a 25 év alatti munkavállalók számára eltörölni a személyi jövedelemadót. Ez az eltörlés 2022. január elseje óta van érvényben, ezzel pedig megkönnyítik a diákmunkások és a pályakezdő fiatalok helyzetét.
Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló