<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az áremelkedés mértéke elmarad a történelmi csúcstól, de így is fájdalmas lesz az év utolsó nagybevásárlása: a hipermarketekben közel 14 százalékkal többe került minta-élelmiszerkosarunk, mint egy évvel ezelőtt. Az áruházak között minimális a különbség, így spórolni sem könnyű - itt az év utolsó Privátbankár Árkosár-felmérés eredménye, ráadásként szaloncukor-, narancs- és gesztenye-árkörképpel.

Novemberben - részben a bázishatás, azaz a 2020. novemberi alacsonyabb árszínvonal miatt - történelmi mértékű áremelkedést mértünk élelmiszer-fronton: a Privátbankár Árkosár felméréssorozat közel 15 éves történetében még sosem fordult elő 17 százalékos ugrás egy év alatt.

December 3-án újra nyakunkba vettük három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke.

Az aktuális eredményeket mindig egy nappal a KSH friss inflációs adatközlése előtt tesszük közzé - decemberben is így teszünk, hiszen a hivatal szerdán adja ki jelentését a fogyasztói árak novemberi alakulásáról. Mivel az Árkosár módszertana egyszerűbb, mint a KSH-é, gyakorlatilag egy hónappal a hivatal előtt járunk - tekintve, hogy az élelmiszerárak terén rekord áremelkedést mértünk legutóbb, nem meglepő, hogy a hivatalos általános inflációs adatot is idei (sőt, 2007 óta nem látott) csúcsra, 7 százalék fölé várják az elemzők.

Már a legutóbbi adatközlésnél, a KSH pókháló-ábráját vizsgálva is feltűnő volt: bár az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szeszes italok, dohányáruk csoportja húzta a legnagyobb mértékben felfelé az indexet, ez jól prognosztizálható volt, ismert folyamatok eredményeként állt elő a helyzet. A váratlanul magas inflációs adatban az igazi meglepetést az élelmiszerek kategóriájának vártnál nagyobb drágulása okozta (persze csak azoknak, akik nem követik a Privátbankár Árkosár-felméréssorozatot...).

Egy év alatt majdnem 14 százalékkal drágább lett a bevásárlás

A szakértők a novemberi csúcs után decemberre az infláció lassulását várják - ebben persze az üzemanyagárak maximálása is szerepet játszhat, de legfrissebb felmérésünk szerint decemberben talán az élelmiszerárak sem húzzák annyira felfelé majd az árakat, mint legutóbb. Bár továbbra is kétszámjegyű az éves áremelkedés mértéke, a novemberi csúcsnál alacsonyabb lett a decemberi eredmény: az Auchan, az Interspar és a Tesco árai alapján

13,8 százalékkal kerül többe az év utolsó nagybevásárlása, mint egy évvel ezelőtt.

Az előző havi csúcsnál két áruházban valamivel kevesebb pénzért tölthetjük meg a kosarat, egy áruházban viszont 6,5 százalékos havi áremelést mértünk, így az átlagos áremelkedés novemberhez képest 1,9 százalékos lett. Éves szinten egységesebb a kép: mindhárom áruházban kétszámjegyű áremelkedést mértünk tavalyhoz képest, ezek 10,4 és 19,2 százalék között szóródnak.

A legmagasabb éves áremelkedést mutató áruház lett így is a legolcsóbb, ami azt jelenti, hogy továbbra is hihetetlenül kicsi a különbség az üzletláncok között: aktuálisan alig 2,3 százalék az eltérés a legrdágább és a legolcsóbb hipermarket között, máshogy mondva: szinte teljesen mindegy, hogy vásárolunk be, mert bár az egyes termékek szintjén nyilván vannak kisebb-nagyobb eltérések az árak között, minta-élelmiszerkosarunk ára a végösszeget tekintve nem mutat érdemi eltérést.

Mindhárom vizsgált áruházban 24 ezer forint fölött volt a vásárlás végösszege, az Árkosár átlagos értéke 

2021 decemberében 24 482 forint volt.

Természetesen ez is történelmi csúcs, de ilyen inflációs folyamatok mellett talán már nem is érdemes minden hónapban rácsodálkozni erre. Az idei decemberi végösszeg 2974 forinttal haladja meg a tavalyi mintabevásárlásunk végösszegét.

Aki ennél valamivel olcsóbban szeretné megúszni a nagybevásárlást, az megpróbálkozhat azzal, hogy mindent ott vesz meg, ahol épp a legolcsóbban adják. Bár így akár 22 301 forintból is kijöhetne ugyanaz a 30 termék, ehhez 3 áruházat is végig kellene látogatnunk egy nap alatt, vagy 3 bevásárlócsapatot kell elindítanunk - egyik sem tűnik optimális megoldásnak, és csak 2100 forintot spórolhatnánk ezzel a módszerrel.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A legjobb december eleji akciókat az almánál és az ásványvíznél láttuk - ez a két termék 19 illetve 14 százalékkal olcsóbb volt most, mint egy hónappal ezelőtt. A legnagyobb havi áremelkedést a sajtnál mértük (bő 26 százalék), de 10 százalékot meghaladó mértékben drágult egy hónap alatt a banán, a kenyér, a tojás, a kávé, a tea, a chips, és egyes üdítők, gyümölcslevek is.

Ennél jóval érdekesebb az éves eredmény: mely termékek ára változott a legnagyobbat tavaly decemberhez képest? Jelentősebb árcsökkenést most csak a jeges teánál és az ásványvíznél mértünk: előbbi közel 17, utóbbi 14,4 százalékkal olcsóbban került most a polcokra, mint egy éve. A jelentősebb (10 százalékot meghaladó) éves áremelkedést mutató termékek listája ennél sokkal hosszabb, az élen a margarin áll 52 százalékos emelkedéssel:

 • margarin (+52%)
 • chips (+35%)
 • krumpli (+29%)
 • narancslé (+28%)
 • szénsavas üdítő (+27%)
 • tömény szeszesital (+26%)
 • tea (+24%)
 • tejföl (24%)
 • étolaj (+22%)
 • liszt (+21%)
 • kenyér (+19%)
 • tojás (+19%)
 • joghurt (+16%)
 • sajt (+14%)
 • kávé (+13%)
 • cukor (+13%)
 • túródesszert (+13%)
 • pezsgő (+13%)

Kétszer is meggondoljuk, mi kerüljön a karácsonyi sütibe - illusztráció: depositphotos.comKétszer is meggondoljuk, mi kerüljön a karácsonyi sütibe - illusztráció: depositphotos.com

Az év során - különösen a második félévben - az étolaj és a margarin egyébként is a legnagyobb áremelkedést mutató termékek voltak. A háttér a két termék esetében megegyezik, többször írtunk már róla: részben az időjárás kedvezőtlen alakulása, részben a takarmánynövények piacán a globális kereslet megugrása miatt bekövetkezett árrobbanás miatt drágulnak ilyen mértékben. Az alábbi grafikonon látható, hogyan "robbant fel" a margarin ára - a 2020. januári értéket vettük 100 százaléknak:

Havi legolcsóbbak

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Ezúttal is választottunk 3 terméket az Árkosár-tételeken felül, és megvizsgáltuk, márkára és minőségre való tekintet nélkül hol árulják őket a legolcsóbban. 

December elején természetesen már mindenhol nagy választékban kapható szaloncukor, ebből a legolcsóbb mindenhol a kimért, azaz lédig változat volt. A Tescóban akár már 949 forintért is megvehettük kilónként, számos ízben az édességet; az Auchanban 1349 forint volt a kilónkénti ár, az Intersparban pedig 1399 forint.

A tél egyik legkedveltebb gyümölcse a narancs, a felmérés időpontjában ezt az Auchanban kínálták a legolcsóbban, a görög gyümölcs kilója csak 288 forint volt. Az Interspar 329-ért szintén görög narancsot adott, a Tescóban a spanyol narancs kilója 599 forint volt.

A zöldségosztályokon már a kimért, sütni való gesztenye is megjelent, az Auchan és az Interspar egyaránt 2799 forintért árulta az egyébként Kínából beszerzett gesztenye kilóját, a Tescóban 2999 forint volt a gesztenye árcéduláján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Vásárló A nap képe: újabb boltban korlátozzák a tojásvásárlást
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 09:40
Kollégánk a Reál boltjában járva látta ezt a figyelmeztető táblát.
Vásárló Készülnek a nagy lakásfelújítási tervek?
Márkázott tartalom | 2022. november 11. 09:48
Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire ráférne az otthonunkra egy alapos tatarozás, hiszen a forró nyári hónapokban sokkal többet tartózkodunk kint a szabadban, és leginkább csak akkor szembesülünk az otthonunk hiányosságaival, amikor az ősz és a tél bezár minket a négy fal közé.   Ilyenkor akad ugyanis időnk arra, hogy alaposan szétnézzünk, és mivel a hideg esték amúgy is kuckózással telnek, jobban felerősödik bennünk a vágy, hogy tovább csinosítsuk az otthonunkat.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Vásárló Katasztrofálisan gyenge a forint, hirdess inkább euróban!
Márkázott tartalom | 2022. november 9. 14:13
Úgy látszik nincs remény a 400 forint alatti euróra, hiszen az elmúlt napokban is épphogy csak benézett 400 alá a forint. Az utóbbi időszak átmeneti erősödése az euróval szemben már megtorpant. Így akár megtakarításról, akár befektetésről van szó, érdemes euróban gondolkozni. És ha eladó ingatlanunk van, az árfolyam kockázat elkerülése érdekében érdemes azt is euróban értékesíteni. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG