<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, de tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.

Ezúttal október 6-án jártuk végig három hazai hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke. Egy hónappal ezelőtt harmadik hónapja tartó emelkedő trendről számolhattunk be, szeptemberben ugyanis 7,2 százalékkal nőtt a nagybevásárlás átlagos ára - ekkor azonban még nem került veszélybe az idei áremelkedési csúcs. Októberben viszont a trend folytatódott, így az éves csúcs is megdőlt: az Auchan, az Interspar és a Tesco árai 

összességében átlagosan 10,3 százalékkal emelkedtek tavaly októberhez képest.

10 százalékot meghaladó éves áremelkedést utoljára bő egy évvel ezelőtt, 2020. szeptemberében mértünk az áruházakban.

Egy hónap alatt "csak" 0,5 százalékkal emelkedtek az árak, átlagosan 112 forinttal többet kellett a kasszáknál hagynunk, mint szeptemberben. A tavaly októberhez képest mért éves, 10 százalékot meghaladó emelkedés azt jelenti, hogy 

2246 forinttal drágább most ugyanaz a családi nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt.

Átlagosan 23 986 forintot kellett a kasszánál hagynunk - mivel az előző hónapban történelmi csúcson voltak az árak, amelyek most tovább emelkedtek, ismét rekordról beszélhetünk a bő 14 éve futó Árkosár-felmérések történetében.

A KSH egyébként holnap teszi közzé a friss, ezúttal szeptemberre vonatkozó inflációs adatait (az Árkosár-felmérés eredményeit hagyományosan a statisztikai hivatal előtt 1 nappal publikáljuk). Az előző adatközlésben a vártnál magasabb, 4,9 százalékos inflációról és az élelmiszerárak gyorsuló emelkedéséről adtak jelentést.

Ismét nincsenek nagy különbségek az áruházak között

Egy évvel ezelőtt, 2020. októberében épp az Interspar volt a legolcsóbb, most náluk mértük a legmagasabb kosárértéket, ezért látszik náluk magasabb ugrás az éves adatban - a kosár összértéke azonban kevesebb mint 30 forinttal haladja meg a második helyezett Tescóét. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között mindössze 2,4 százalék a különbség a végösszeg tekintetében, magyarán 575 forint csak az eltérés. 

Igazán nagyot akkor sem tudnánk spórolni, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják: ezesetben 22 429 forint lenne a bevásárlás végösszege, mindössze 1556 forinttal kevesebb, mint a három áruház átlaga - ekkora spórolásért cserébe viszont komolyabb logisztikai mutatványt kellene végrehajtanunk.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

hirdetés

Az előző hónaphoz képest négy terméknél is komolyabb árcsökkenést mértünk: a kávé és a tea bő 20 százalékkal olcsóbb lett szeptemberhez képest, az alma 18 százalékkal kerül kevesebbe, mint egy hónapja, a krumpli 12 százalékkal. Komolyabb áremelkedést egyes szénsavas üdítőknél mértünk (+14 százalék), igazán nagyot a margarin drágult: a vizsgált terméket mindhárom áruházban pontosan ugyanannyiért kínálták, az előző havi átlagnál mintegy 34 százalékkal magasabb áron.

A margarin ezzel az éves áremelkedésben is átvette az első helyet az étolajtól: a margarin 50 százalékkal kerül többe, mint egy éve, az étolaj 36 százalékkal. A háttér a két termék esetében megegyezik, többször írtunk már róla: részben az időjárás kedvezőtlen alakulása, részben a takarmánynövények piacán a globális kereslet megugrása miatt bekövetkezett árrobbanás miatt drágul az étolaj, a margarin (és egyébként a bioüzemanyag is). 

A rekordszinten lévő üzemanyagárak, energiahordozó-árak, az ellátási láncok akadozása, a gyenge forint és a munkaerőhiány együttes hatásaként számos más terméknél is mértünk jelentősebb áremelkedést. 30 százalék fölött emelkedett például a liszt ára egy év alatt, 20 százalékot meghaladó mértékben drágult a banán, a rizs, a chips, a csokoládé, a csirkemell, a tejföl és a narancslé is. 10 százaléknál nagyobb éves áremelkedést mértünk a száraztésztánál, a túródesszertnél, a gyümölcsjoghurtnál és egyes tömény szeszes italoknál tavaly októberhez képest. 10 százalékot meghaladó árcsökkenést ezzel szemben most csak az almánál (a tavalyi árrekordernél) tapasztaltunk: a gyümölcs 37 százalékkal kevesebbe kerül most, mint egy évvel ezelőtt.

Havi legolcsóbbak

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Ezúttal is kiválasztottunk három terméket, és - az általános módszertantól eltérve - márkára és minőségre való tekintet nélkül megnéztük, hol kínálják a legolcsóbban őket. Egy igazi szezonális. sütőtök-krémleves főbb hozzávalóit jártuk körül az októberi körképben: közülük maga a sütőtök az Auchanban volt a legolcsóbb, kilónként 298 forintért adták. 349 forintért szintén magyar termésű sütőtököt kínált a Tesco, ahogy 399-ért az Interspar is. Az áruházak kínálatában a dísztökök és a faragni való, úgynevezett Halloween-tökök is megjelentek - arra fontos odafigyelni, hogy bár a zöldségek közt árulják őket, ezek nem emberi fogyasztásra valók, erről jól látható táblákkal minden áruházban tájékoztatták is a vásárlókat.

Nem enni: faragni! Archív fotó - MTI/Komka PéterNem enni: faragni! Archív fotó - MTI/Komka Péter

A sütőtök-levest (ha nem a vega változatok valamelyikét készítjük) némi pirított baconnel lehet jól feldobni; a szeletelt változatot a legolcsóbban a Tescóban találtuk, az Öcsi füstölt szeletelt bacon kilónként 2398 forintért volt elérhető. Az Auchan sajátmárkás baconje 2497 forint volt kilónként, az Intersparé pedig 2895 forint.

A vega és a szalonnás verzió is tovább javítható egy kis pirított tökmaggal; ebből hántolt verziót a legolcsóbban a Tescóban találtuk, a sajátmárkás termék kilónként 1995 forintért került a polcokra. Az Auchan sajátmárkás pucolt tökije 3390 forintba került kilónként, az Intersparban a Kalifa volt a legolcsóbb 3990 forintért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Balesetbiztosítás és életbiztosítás közötti különbségek
Márkázott tartalom | 2021. november 29. 09:51
Bár a két biztosítási forma hasonló védelmet nyújt, van néhány szignifikáns eltérés közöttük. Az alábbiakban szemléltetjük a főbb eltéréseket: milyen esetekre érvényes, miért hasznos és miben is különbözik valójában az élet- és balesetbiztosítás.
Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló