<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, de tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.

Ezúttal október 6-án jártuk végig három hazai hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke. Egy hónappal ezelőtt harmadik hónapja tartó emelkedő trendről számolhattunk be, szeptemberben ugyanis 7,2 százalékkal nőtt a nagybevásárlás átlagos ára - ekkor azonban még nem került veszélybe az idei áremelkedési csúcs. Októberben viszont a trend folytatódott, így az éves csúcs is megdőlt: az Auchan, az Interspar és a Tesco árai 

összességében átlagosan 10,3 százalékkal emelkedtek tavaly októberhez képest.

10 százalékot meghaladó éves áremelkedést utoljára bő egy évvel ezelőtt, 2020. szeptemberében mértünk az áruházakban.

Egy hónap alatt "csak" 0,5 százalékkal emelkedtek az árak, átlagosan 112 forinttal többet kellett a kasszáknál hagynunk, mint szeptemberben. A tavaly októberhez képest mért éves, 10 százalékot meghaladó emelkedés azt jelenti, hogy 

2246 forinttal drágább most ugyanaz a családi nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt.

Átlagosan 23 986 forintot kellett a kasszánál hagynunk - mivel az előző hónapban történelmi csúcson voltak az árak, amelyek most tovább emelkedtek, ismét rekordról beszélhetünk a bő 14 éve futó Árkosár-felmérések történetében.

A KSH egyébként holnap teszi közzé a friss, ezúttal szeptemberre vonatkozó inflációs adatait (az Árkosár-felmérés eredményeit hagyományosan a statisztikai hivatal előtt 1 nappal publikáljuk). Az előző adatközlésben a vártnál magasabb, 4,9 százalékos inflációról és az élelmiszerárak gyorsuló emelkedéséről adtak jelentést.

Ismét nincsenek nagy különbségek az áruházak között

Egy évvel ezelőtt, 2020. októberében épp az Interspar volt a legolcsóbb, most náluk mértük a legmagasabb kosárértéket, ezért látszik náluk magasabb ugrás az éves adatban - a kosár összértéke azonban kevesebb mint 30 forinttal haladja meg a második helyezett Tescóét. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között mindössze 2,4 százalék a különbség a végösszeg tekintetében, magyarán 575 forint csak az eltérés. 

Igazán nagyot akkor sem tudnánk spórolni, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják: ezesetben 22 429 forint lenne a bevásárlás végösszege, mindössze 1556 forinttal kevesebb, mint a három áruház átlaga - ekkora spórolásért cserébe viszont komolyabb logisztikai mutatványt kellene végrehajtanunk.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az előző hónaphoz képest négy terméknél is komolyabb árcsökkenést mértünk: a kávé és a tea bő 20 százalékkal olcsóbb lett szeptemberhez képest, az alma 18 százalékkal kerül kevesebbe, mint egy hónapja, a krumpli 12 százalékkal. Komolyabb áremelkedést egyes szénsavas üdítőknél mértünk (+14 százalék), igazán nagyot a margarin drágult: a vizsgált terméket mindhárom áruházban pontosan ugyanannyiért kínálták, az előző havi átlagnál mintegy 34 százalékkal magasabb áron.

A margarin ezzel az éves áremelkedésben is átvette az első helyet az étolajtól: a margarin 50 százalékkal kerül többe, mint egy éve, az étolaj 36 százalékkal. A háttér a két termék esetében megegyezik, többször írtunk már róla: részben az időjárás kedvezőtlen alakulása, részben a takarmánynövények piacán a globális kereslet megugrása miatt bekövetkezett árrobbanás miatt drágul az étolaj, a margarin (és egyébként a bioüzemanyag is). 

A rekordszinten lévő üzemanyagárak, energiahordozó-árak, az ellátási láncok akadozása, a gyenge forint és a munkaerőhiány együttes hatásaként számos más terméknél is mértünk jelentősebb áremelkedést. 30 százalék fölött emelkedett például a liszt ára egy év alatt, 20 százalékot meghaladó mértékben drágult a banán, a rizs, a chips, a csokoládé, a csirkemell, a tejföl és a narancslé is. 10 százaléknál nagyobb éves áremelkedést mértünk a száraztésztánál, a túródesszertnél, a gyümölcsjoghurtnál és egyes tömény szeszes italoknál tavaly októberhez képest. 10 százalékot meghaladó árcsökkenést ezzel szemben most csak az almánál (a tavalyi árrekordernél) tapasztaltunk: a gyümölcs 37 százalékkal kevesebbe kerül most, mint egy évvel ezelőtt.

Havi legolcsóbbak

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Ezúttal is kiválasztottunk három terméket, és - az általános módszertantól eltérve - márkára és minőségre való tekintet nélkül megnéztük, hol kínálják a legolcsóbban őket. Egy igazi szezonális. sütőtök-krémleves főbb hozzávalóit jártuk körül az októberi körképben: közülük maga a sütőtök az Auchanban volt a legolcsóbb, kilónként 298 forintért adták. 349 forintért szintén magyar termésű sütőtököt kínált a Tesco, ahogy 399-ért az Interspar is. Az áruházak kínálatában a dísztökök és a faragni való, úgynevezett Halloween-tökök is megjelentek - arra fontos odafigyelni, hogy bár a zöldségek közt árulják őket, ezek nem emberi fogyasztásra valók, erről jól látható táblákkal minden áruházban tájékoztatták is a vásárlókat.

Nem enni: faragni! Archív fotó - MTI/Komka Péter
Nem enni: faragni! Archív fotó - MTI/Komka Péter

A sütőtök-levest (ha nem a vega változatok valamelyikét készítjük) némi pirított baconnel lehet jól feldobni; a szeletelt változatot a legolcsóbban a Tescóban találtuk, az Öcsi füstölt szeletelt bacon kilónként 2398 forintért volt elérhető. Az Auchan sajátmárkás baconje 2497 forint volt kilónként, az Intersparé pedig 2895 forint.

A vega és a szalonnás verzió is tovább javítható egy kis pirított tökmaggal; ebből hántolt verziót a legolcsóbban a Tescóban találtuk, a sajátmárkás termék kilónként 1995 forintért került a polcokra. Az Auchan sajátmárkás pucolt tökije 3390 forintba került kilónként, az Intersparban a Kalifa volt a legolcsóbb 3990 forintért.

Vásárló Elérhető energiatakarékos megoldások
Márkázott tartalom | 2023. január 30. 09:22
A 21. században egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy megóvjuk a teremtett világot, takarékoskodjunk az energiákkal, tesszük mindezt azért, hogy legyen mit hátrahagynunk az utánunk jövő generációknak. 
Vásárló Különleges ékszerkollekciók
Márkázott tartalom | 2023. január 25. 10:23
  Évről évre különleges ékszerkollekciók jönnek divatba. Jellemzően ezeket a márkákat híres emberekkel, celebekkel reklámozzák, így hamar igen népszerűek lesznek.
Vásárló Üzleti öltözködés – Tényleg ennyire bonyolult?
Márkázott tartalom | 2023. január 22. 10:44
Öltöny vagy ing farmerrel? Magassarkú vagy sportcipő? Az üzleti dresszkódok sűrű eredjében nem nehéz eltévedni. A különféle ruhadarabok mellett a karórák, a zoknik, a retikülök és a márkás szemüvegek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet. Azonban néhány egyszerű szabály megtanulása sokkal könnyebbé teheti a dolgunkat.
Vásárló Mire figyeljünk egy sportfogadási portálnál?
Márkázott tartalom | 2023. január 20. 12:24
A sportfogadás szinte egyidős a versenyszerű sportok megjelenésével. Sok mindenben fogadhatunk, akár egy szívességet is vállalhatunk vereség esetén, de a legtöbben pénzben játszanak. Ma már nem kell elsétálni a legközelebbi lottózóba, hanem könnyedén, egy internetes weboldal megnyitásával el is kezdhetjük a játékot.
Vásárló A legjobb játékok a gyerekeknek
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 18:54
Nem csak szórakoztatnak, fejlesztenek is.
Vásárló Milyen előnyei vannak a saját cég indításának?
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 13:31
Milyen kérdésekre kell választ keresnünk?
Vásárló A GVH-nak is szúrja a szemét, ami a hazai élelmiszerüzletekben megy
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:06
Éppen ezért vizsgálják az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Vásárló Hogyan élik túl a telet a vadállatok?
Márkázott tartalom | 2023. január 18. 12:50
Bemutatjuk, milyen stratégiákat alkalmaznak. A tél nehéz időszak lehet a vadon élő állatok számára, de sok faj hatékony stratégiát dolgozott ki a hideg hónapok túlélésére. Ezek az alkalmazkodási módok hozzájárulnak a fajták fennmaradásához.
Vásárló Mire jó a probiotikum?
Márkázott tartalom | 2023. január 16. 11:04
Sokat olvashatunk a probiotikumokról, és azok jótékony hatásairól. Azonban a legtöbben még mindig legfeljebb az antibiotikum kúra mellé alkalmazzák őket, vagy éppen akkor sem. 
Vásárló Az úti cél: Anglia
Márkázott tartalom | 2023. január 15. 12:43
Ahol a teát tejjel isszák, a villanykapcsolók fordítva működnek, és az autók a bal oldalon közlekednek, ez a különc és különleges Anglia, ahol a fürdőszobában két külön csapból folyik a hideg és a meleg víz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG