<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Háromszázezer magyar szerezhetett volna az elmúlt 5 évben több száz euróra rúgó kártérítést a légitársaságoktól, alig akadt azonban valaki, aki be is hajtotta a társaságokon a jogosan járó követelést. Egy cég most ebből csinál nagy üzletet, az összeg negyedéért beszedi a pénzt helyettünk – nagy pénzt húzhatnak ki a légitársaságok zsebéből.

Az európai törvények szerint a repülőjáratok 3 órát meghaladó késése, törlése illetve túlfoglalása esetén kártérítés jár az utasoknak – attól függően, hogy milyen hosszú az út, 250, 400 vagy 600 euró értékben. Ez az európai repterekről induló illetve az európai társaságok által üzemeltetett járatokra egyaránt érvényes.

A dolog érdekessége, hogy ez a kártérítés 5 évre visszamenőleg is jár – ez azt jelenti, hogy jelenleg 297 ezer magyar utas összesen 23 milliárd forintot követelhet vissza jogszerűen légitársaságától. A Claim it nevű társaság épp ezen követelések behajtására szakosodott; most megkezdték magyarországi működésüket, ezért egy sajtótájékoztatón mutatták be a tevékenységet.

23 milliárd forint vár a magyarokra

A társaság szerint a 23 milliárd forint értékű „bennhagyott pénz” úgy jön össze, hogy az elmúlt 5 évben 2300 járat késett 3 óránál többet, vagy törölték, túlfoglalták – a 297 ezer utas 97 százaléka azonban nem igényelte a kártérítést. Az, hogy Magyarországon 5 évre visszamenőleg is jár a kártérítés, egyébként igencsak utasbarát szabályozás: Európában jellemzően csak 2 év az elévülés ideje. (Belgiumban mellesleg mindössze 1 év a visszaigénylés lehetséges ideje.)

A társaság sikerdíjas rendszerben működik: a megszerzett kártérítés 25 százalékára tartanak igényt – magyarán ha nem járnak sikerrel, nem kérnek pénzt a szolgáltatásért sem. Az eljárás megkezdéséhez az utasok útlevelének és jegyének másolatára és egy meghatalmazásra van szükség.

Ha kell, bíróságra mennek

A Claim it azt állítja, általában sikerül megegyezniük a légitársaságokkal, de ha kell, bíróságra is elviszik az ügyet a jogerős ítéletig.

Amikor elkezdték a tevékenységüket Belgiumban, az ügyek 80 százaléka került bíróságra és csak 20 százalék esetében fizettek enélkül a bíróságok – mostanra ez az arány lement 50-50 százalékra. A bírósági ügyek 92-93 százalékát megnyerik annak köszönhetően, hogy előzetes szűrést végeznek, azaz csak olyan eseteket vállalnak, ahol tényleg visszajár a pénz (tehát ha például csak másfél órát késett a gép, akkor nem foglalkoznak az üggyel, hiszen 3 óra a kártérítési határ).

A légitársaságok nem szeretnek fizetni

Ralph Pais, a vállalat alapító-vezérigazgatója elmondta: a tapasztalatok szerint a biztosítókhoz hasonlóan a légitársaságokból is nehéz kipréselni azt a pénzt, ami egyébként jár az ügyfeleknek, sokszor nem veszik komolyan a hozzájuk kártérítésért forduló utasokat, nem fogadják el az anyagi felelősségüket. Ha azonban szakértők fordulnak hozzá, jóval nagyobb a megegyezés esélye.

A társaságok egyébként általában azzal utasítják vissza a kártérítési igényeket, hogy rajtuk kívül álló okokból volt késés - Pais szerint valóban előfordulhat ilyen helyzet, például terrorcselekmény vagy vulkánkitörés. A repülőgépek műszaki problémái azonban nem tartoznak ebbe a körbe (az Európai Bíróság is kimondta már), mégis megpróbálják ezzel magyarázni a kártérítés visszautasítását. A be nem jelentett sztrájk lehet olyan oka a késésnek, amiért nem felelős a társaság, de ha előre bejelentett a munkabeszüntetés, akkor már nem hivatkozhat erre a kártérítés elutasításánál.

Pais szerint a légitársaságok jogászai biztosan lázas munkába kezdenek azután, hogy a Claim it a magyar piacra lépett.

A jegyártól egyébként független a kártérítés összege: a kompenzáció összege fix, akkor is 250 euró a minimum, ha a jegyet egyébként 5 ezer forintért vették (és akkor is 600 euró a maximum, ha egymilliós jegyről van szó).

Nem ők az elsők

A sajtótájékoztatón felvetették, más cégek és ügyvédi irodák is foglalkoznak már ezzel a szolgáltatással – miért pont a Claim it mozdíthatná meg a magyar utasokat? A cégvezető szerint a különbség az, hogy a cég lefedi egész Európát, így meghatározó szereplője lehet a piacnak. Másrészt sokan nem is tudnak erről a lehetőségről, vagy nem ér nekik annyit az ügy, hogy ügyvédhez forduljanak miatta – a sikerdíjas konstrukció miatt azonban a Claim it-nél nem kockáztatnak semmit az ügyfelek. Ez a cég egyébként azért tudja bevállalni, mert nagy volumenben foglalkozik ilyen ügyekkel – mondta Pais.

A legjobbkor jöttek?

Marie-France Andre, Belgium magyarországi nagykövete elmondta: Budapesten virágzik a turizmus, rengeteg nemzetközi konferencia és sportesemény helyszíne az ország, a zenei fesztiválok is rengeteg embert vonzanak az országba – így kézenfekvő egy légi utazással kapcsolatos szolgáltatást ezen a piacon is elindítani. A '90-es évek óta vannak egyébként jelen belga cégek a magyar piacon, a gazdaság majdnem minden területét lefedik, a Claim it-hez hasonló cég azonban még nem volt nálunk.

Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Vásárló Megdőlt egy furcsa rekord Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 19:54
Sosem jártak még átlagosan ennyire öreg autókkal az amerikaiak.
Vásárló Minőségi szerszámkészlettel a minőségi munkáért
Márkázott tartalom | 2023. május 11. 08:54
Függetlenül attól, hogy hivatásos szakemberek vagy otthoni ezermesterek vagyunk, a minőségi eszközökre minden esetben szükség van. Nemcsak azért, mert így sokkal profibbnak tűnünk a külső szemlélők számára, hanem mert az egész munkafolyamat sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz. Szerencsére ma már több megoldás közül is válogathatunk.
Vásárló Nagy bejelentést tett a Tesco: ez most tényleg sokaknak örömhír
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 13:57
Nem várta meg a Tesco a kormányzati intézkedéseket, tovább csökkenti az általános árszintjét.
Vásárló Milyen esetben szükséges a C-vitamin pótlása a kutyáknál?
Márkázott tartalom | 2023. május 10. 11:58
A C-vitamin egy rendkívül fontos antioxidáns, amelynek a kutyákra gyakorolt hatását a tudósok 1942 óta folyamatosan vizsgálják. Eddig arra a következtetésre jutottak, hogy fokozza a fehérvérsejtek működését, növeli a vér interferon- és antitestszintjét, továbbá nagymértékben segíti a kollagén beépülését, amelynek köszönhetően nagy segítséget nyújthat az ízületi problémák esetében.
Vásárló Bevetik az inflációellenes fegyvert: részletek a kormány árfigyelő rendszeréről
Kollár Dóra | 2023. május 9. 10:43
Kijöttek az árfigyelő rendszer működésének részletei a Magyar Közlönyben.  
Vásárló Megvan, ki nyerte a vaj- és trappista-árháborút - kilenchavi mélyponton a drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. május 9. 05:44
Tovább fékeződik az élelmiszerár-emelkedés tempója: májusban 9 hónapja nem látott üteműre lassult a drágulás, de még így is 30 százalék fölötti mértékben emelkedett a családi nagybevásárlás költsége egyetlen év alatt. Az előző havinál valamivel többért pakolhattuk tele a Privátbankár Árkosarat, viszont a vaj- és trappista-árháborúból úgy tűnik, a vásárlók kerültek ki győztesen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG