BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 15. 06:51

A költségek emelkedése miatt heteken belül 10-15 százalékkal fog drágulni a kenyér ára – jósolta még január közepén a Magyar Pékszövetség. A prognózis nagyrészt helyesnek bizonyult, az alapanyagárak emelkedése mellett a meglóduló infláció és a gyengülő forint is megtette hatását.

Fotó: depositphotos.com

Úgy tűnik, beigazolódtak a Pékszövetség január közepi jóslatai, mely szerint pár hetet kell csupán várni, és az élelmiszerár-emelkedési hullám eléri a sütőipari termékeket is, a kenyér ára pedig 10-15 százalékkal meg fog nőni.

A Privátbankár most megkereste a Magyar Pékszövetséget. Arra kértük őket, hogy kommentálják a gyakorlatban valóban megtörtént áremelkedést, ugyanakkor azt is meg szerettük volna tőlük tudni, hogy a különféle péktermékek esetében milyen mértékű volt az áremelés. A Pékszövetség telefonos érdeklődésünkre azt a választ adta, hogy a január közepén kiadott közleményében foglaltakhoz képest többet nem tud hozzátenni a leírtakhoz.

Tényleg drágább, tényleg annyival

Szerkesztőségünk havonta tesz nagybevásárlást három kiválasztott hipermarketben, a képzeletbeli kosárba bekerülő 30 termék közül az egyik természetesen a kilós fehér, illetve félbarna kenyér.

Az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy egységét február 10-én járták végig a szerkesztőség munkatársai, ahol is azt tapasztalták, hogy az előző hónaphoz képest 2,3 százalékot emelt átlagosan a három áruház az élelmiszerárakon, egy év alatt pedig 14 százalékkal került nagyobb szám a kenyéren található árcímkére.

A statisztikai hivatal felmérései is visszaigazolják az előzetes várakozásokat, 2020. januárjában a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, az elmúlt egy évben az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk mellett pedig elsősorban az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. Ehhez nagymértékben hozzájárult az időközben alaposan meglóduló infláció is, mely már decemberben 4 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest, valamint az elszaladó forintárfolyam.

Ennyi minden felment

A Magyar Pékszövetség január közepén kiadott közleményében a munkaerőhiánnyal, az emelkedő bérekkel, a részben az elhúzódó forintgyengülésnek köszönhető költség- és alapanyagár-emelkedéssel indokolta az akkor még csak várható áremelkedést, valamint azzal hogy a sütőipari vállalkozások évek óta rendkívül alacsony jövedelmezőséggel működnek.

A munkabérek emelkedése minden év elején a kötelező minimálbér emelkedés hatására megnöveli az előállítási költséget. Ám a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelése nemcsak folyamatos költségnövekedést eredményez a cégeknél, hanem erőteljes bérfelhajtó hatása a teljes munkaerő-állományra kiterjed. Idén januárban a malmok – mint a legjelentősebb alapanyagbeszállítók – jelezték a liszt árának emelkedését.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az emelési kényszer tényezői közül az egyik legfontosabb az alapanyagár. A tavalyi jó átlagos termés minőségét 2010 után ismét nagyban befolyásolta a fuzárium nevű gombafertőzés jelenléte, keresni kell tehát azokat a tételeket, amelyek megfelelnek az egészséges termés követelményeinek. Emiatt már magasabb árat kell fizetni a búzáért.

Pont a korona drágult sokat

Egy másik fontos alapanyag, a csehországi tejpor ára is komoly mértékben emelkedett egy év alatt, amely a múlt év eleji 600 forint után már 950 forintba kerül. Az elhúzódó forintgyengülés kellemetlen mellékhatása, hogy magasabb lett az importtermékek átvételi ára, így drágábbak lettek a sütőipari alapanyagok is.

A Magyar Pékszövetség és a Nemzeti Agrárkamara megrendelésére az Agrárgazdasági Kutató Intézet által elvégzett 2018-as és 2019-es tanulmány szerint ugyanakkor a folyamatos áremelések ellenére a sütőipari termékek jövedelmezősége évek óta rendkívül alacsony: a legalapvetőbb termékköröket veszteséggel, a legtöbbet pedig minimális, de mindenképpen csökkenő árréssel gyártják a hazai sütőipari vállalkozások.

Vásárló Így írta át a lakásvásárlás szabályait a koronavírus
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 10:24
Hamarosan indulnak a videós lakáshirdetések, és képbe kerültek az online megköthető adásvételi szerződések is. A néhány héttel ezelőtti hatalmas fékezés után újra elkezdtek érdeklődni az ingatlanok iránt az emberek, igaz, egyelőre csak visszafogottan.
Vásárló Koronavírus: tucatjával vannak most bolti eladói, pénztárosi állások
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:48
Angliában a Tesco 35 ezer embert vesz fel most a járvány miatti helyzetre való tekintettel, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett számú online-rendeléseket. Magyarországon inkább több bolti eladót és pénztárost keresnek, online-területen nincs kifejezett állásdömping.  
Vásárló Fájó pontunk a szabadság! Az idegenforgalom átrendeződése
Natív tartalom | 2020. március 31. 14:39
Nem túlzás, ha azt mondjuk a válság első üzleti áldozata az idegenforgalom! Az ágazat összes területe zuhanórepülésbe indult az elmúlt hetekben, és még a legjobb szakemberek is csak óvatosan mernek nyilatkozni a jövőbeni károk nagyságáról. A válság egyfajta tisztítótűz, melyben lesznek olyan cégek, akik elvéreznek, lesznek olyanok, akik túlélik, és lesznek olyanok, akik felemelkednek. Ami biztos, hogy a fogyasztók hatékony elérése most kiemelt jelentőségű.
Vásárló Adjunk a minőségre is!
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 08:46
Fertőtlenítsünk! - ez most a legfontosabb. Mi az otthonunkban, a hivatásos takarítók pedig mindenhol, ahol csak megfordulunk. Csakhogy mégsem becsüljük meg őket eléggé, ezért a változás érdekében érzékenyítő kampány indult.
Vásárló Kérjük most ne menjen kirándulni a Normafára!
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 07:24
A polgármester a sportolásra más helyszínt javasol, mert túl sokan járnak a hegyre kikapcsolódni.
Vásárló Nagyon elment a magyarok kedve a dízelautóktól
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 11:40
Újabb mélyponton áll a dízelautók népszerűsége: tavaly a forgalomba helyezett új személygépkocsiknak mindössze 20 százaléka működött gázolajjal.
Vásárló Ágyneműk - a Tchibo webáruház kínálatából válogattunk
Márkázott tartalom | 2020. március 25. 15:19
A Tchibo webáruház kínálatában a pihentető alváshoz szükséges puha ágyneműkből és lepedőkből is bőséges választékot találunk, hogy a lehető legteljesebb kényelemben pihenhessük ki a mindennapok fáradalmait.
Vásárló Mégsem lesz áramszünet? A munkák többségét elhalasztja az E.ON
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 07:48
Csak a legszükségesebb beavatkozásokat végzik el.
Vásárló Beesett a használt autók kereslete
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 14:18
Komoly keresletcsökkenésre kell felkészülniük az eladóknak - jósolja a Használtautó.hu.
Vásárló A piacoknak nem kell bezárni 15 óra után
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 19:02
Az elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések részeként az üzletek jelentős része március 17. óta nem lehet nyitva délután.
hírlevél