4p
A közösségi média nem csak összehozza az embereket, de az életünk dokumentálását is elősegíti azzal, hogy gyakorlatilag bármikor megoszthatjuk, mit csináltunk, merre jártunk. Egy-egy csoportfotó megosztásával azonban rengeteg személyiségi jogot sértünk meg, gyakran anélkül, hogy tudnánk róla. Mire érdemes ügyelni? Mit osszak meg, és mit ne? Ügyvédek segítenek eligazodni, hogy megússzuk a pereskedést.

Személyiségi jogokból annyi van, mint égen a csillag, Facebookon pedig meglehetősen könnyű szinte mindegyiket megsérteni. Egy kevésbé előnyös partifotóval ugyanis számos polgárjogi pontot sérthetünk, kezdve a becsület vagy épp a jó hírnév sérelmén át a magánlakás védelmének és az emberi méltóság megsértéséig.

A Bán és Karika Ügyvédi Társulás szerint ráadásul ezeket a jogsértéseket gyakran meggondolatlanul és akaratlanul tesszük, a közösségi médián posztoláskor ugyanis szabadon cselekszünk, anélkül, hogy feltételeznénk, hogy ezzel ártunk valakinek, ezt közölte az ügyvédi iroda a Privátbankár.hu-val. Márpedig a szabályok nem ismerete nem ment fel minket a perek alól.

Kötélen táncolunk – mik a leggyakoribb sérelmek?

A társulat szakértője, Dr. Parázsó Helga szerint a bírósági gyakorlatban felmerült esetek többsége szerint leggyakrabban a személyes adatok védelméhez való jog, a képmáshoz való jog, az emberi méltóság, a becsület és a jóhírnév kerül megsértésre a Facebookon. A személyes adatok védelme például akkor sérül, ha más nevében regisztrálunk egy oldalra vagy egy szolgáltatásra, ilyen információt ugyanis csak az adott személy beleegyezésével adhatunk ki.

A képmáshoz való jogot sérti más személy fényképének felhasználása, például, ha közzéteszünk egy fényképfelvételt a legutóbbi összejövetelről, amelyen olyan személy is szerepel, aki egyébként nem kívánt felkerülni az internetre. A képek mellett a szöveges üzenetek is sérthetik valakinek a jogait, egy rosszul megírt üzenettel az emberi méltóságot, a becsületet és a jó hírnevet sérthetjük. Bár a véleményszabadság jogot ad arra, hogy kritizáljunk valamit, ezt nem kell feltétlenül becsmérlő és megalázó módon tenni, ez ugyanis már kimeríti a jogsértés fogalmát.

Mit mond erről a törvény?

Ki közszereplő?

Azok, akik véleményükkel vagy nyilvános fellépésükkel befolyásolják a társadalom életét, illetve a helyi vagy országos viszonyok alakulását. Közszereplő továbbá, aki a közéleti kérdésekben érintettként szerepel.

A Polgári Törvénykönyv szerint a jó hírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel. Fontos, hogy itt a híresztelés sem ment fel minket attól, ha egy egyébként hamis posztot továbbosztunk a saját oldalunkon is. Ez egyébként magánszemélyeket és közszereplőket is érint. Utóbbiaknak bár többet kell tűrniük jogi tekintetben az ilyen megnyilvánulásokból, a különösen durva, sértő vagy megalázó posztokat nekik sem kell tűrniük.

Amennyiben valakit ilyen jogsértésen kapnak – legyünk azok mi magunk, esetleg minket ér ilyen kár – úgy az adott személy indítványozhatja a bíróságnál a jogsértés megállapítását. Ezek után az elkövetőt felszólíthatják a tevékenység abbahagyására (például, hogy ne osszon meg ilyesmiket, vagy törölje az adott posztot), súlyos esetben el is tilthatják az ilyen oldalak használatától. Legvégső esetben a jogsértő kérvényezhet elégtételt az őt ért sérelmekért. Amennyiben valakit anyagi kár ér az okozott sérelmek miatt, úgy ennek megtérítését szintén a sértő félre háríthatja a bíróság. Fontos azonban, hogy ezt a posztolástól számított legfeljebb öt évben tegyük, ennyi ugyanis az elévülési ideje az ügynek, fűzte hozzá a szakember.

Lejáratnak, megbélyegeznek, tönkre ment az életem - mit tegyek?

Mikor jön el az a pont, amikor bírósághoz fordulhatunk rágalmazásért vagy jó hírnév megsértéséért? Várhatunk egyáltalán igazi kompenzációt egy keményebb lejáratás után, vagy olyankor már minden mindegy? Dr. Nehéz-Posony Márton ügyvéd segít eligazodni az ilyenkor szükséges jogi lépések között a legfrissebb "Mit tegyek?" részben. A Privátbankár.hu videójáért kattints ide! >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem könnyű szerencsejáték-függővé válni, de érdemes vigyázni
Natív tartalom | 2024. október 17. 12:44
A következő tényezők nagyban befolyásolják, hogy kiből lesz szerencsejáték-függő: gyenge társas kapcsolatok, a család megtartó erejének hiánya, az alacsony önértékelés és a magány érzése mind közrejátszhatnak abban, ha valaki szerencsejáték-függővé válik – derül ki egy friss kutatásból.
Vásárló Dohányzás: itt az új trónkövetelő
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:55
Volt idő, amikor a dohányzás egyszerű dolog volt, ám az e-cigik megjelenésével ennek régen vége szakadt. A dohánygyártók mindig találnak új módokat.
Vásárló Holnaptól olcsóbb lesz az egyik üzemanyag, itt vannak a számok
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 10:03
Érdemes figyelni.
Vásárló Infláció? Az micsoda?
Kenessei András | 2024. október 14. 15:01
Folyamatos és állandó a pénzromlás. Nem csak nálunk. Az egész világon. Jegyzet.
Vásárló Hátborzongató hírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. október 14. 11:14
Jön a drágulás a benzinkutakon.
Vásárló Főszerepet kap a Temu: 393 billió forintos tételről van szó
Privátbankár.hu | 2024. október 13. 17:27
Két év csökkenése után várhatóan újra nőni fog az online kereskedelem értéke Európában, ám az infláció visszaesése mellett ez részben a kínai filléres platformok megjelenésének köszönhető.
Vásárló IKEA-s bevásárlást tervez? Újabb vevőcsalógató lépésekre számíthat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. október 13. 16:14
Az IKEA csökkentette árait az elmúlt időszakban, hogy lendületet adjon eladásainak, ám elmúlt üzleti éve ennek ellenére halványan alakult. A választ további vevőcsalogató lépésekben látják.
Vásárló Már sejthető, milyen újdonság várható a jövőben a Tescótól
Buksza blog | 2024. október 13. 12:29
Az Egyesült Királyságban a Bajnokok Ligájának döntője előtt adott ízelítőt a Tesco abból, mekkora reklámkampánnyal érheti el az áruházlánc vevőit egy cég, ha él az ezzel kapcsolatos új lehetőségekkel.
Vásárló Felújítás vagy újjáépítés: melyik éri meg jobban?
Márkázott tartalom | 2024. október 10. 10:22
Egy ház lebontása és újjáépítése enyhén szólva is ijesztő. De csak azért, mert nagyon nagy munkának tűnik, még nem biztos, hogy jobban megéri részleges felújításba kezdeni a teljes átépítés helyett. 
Vásárló Hogyan úszhatod meg az autómosást a legköltséghatékonyabban?
Márkázott tartalom | 2024. október 9. 11:23
Minden autótulajdonosnak nagy fejtörést okoz az autó mosása, vagyis inkább annak a hogyanja és legfőképpen a helyszíne. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG