<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ha nem hosszabbítják meg az árstopot, jelentős emelkedés vár az érintett termékek árára – pedig enélkül is súlyos ezresekkel kerül többe egy átlagos nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt. A margarin ára duplázódott, a kenyér és a sajt több mint 40 százalékkal kerül többe, 30-ból 29 termék drágult egy év alatt – itt a friss Privátbankár Árkosár-felmérés.

A margarin jelzi, mi lenne az étolaj árával árstop nélkül

Az élelmiszerárstop február 1-jén lépett életbe, három hónapos időtartamra - ez azt jelenti, hogy ha nem hosszabbítja meg a kormány az intézkedést, akkor (ha a csirkehús-féléket egy kalap alá vesszük), hat termék jelenleg októberi szinten befagyaszott ára ugorhat meg május elején - a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, egyes csirkehúsok (far-hát, hát, far, szárnyvég) és a 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tehéntej. Hogy a nemrég kétharmados többségét újabb 4 évre bebetonozó kormányzat meghosszabbítja-e az intézkedést, arról egyelőre nincs konkrét információ. Ahogy egy hónappal ezelőtti cikkünkben is jeleztük, az érintett élelmiszerek közül az étolaj két jelentős napraforgótermelő ország háborúja miatt biztosan óriásit drágul, ha elengedik az árstopot - ennek jó indikátora az árstoppal nem érintett margarin, ami friss felmérésünk szerint ugyan áprilisra valamivel olcsóbb lett, mint egy hónapja, de

az egy évvel korábbihoz képest 92,7 százalékkal, tehát közel a duplájára emelkedett az ára.

Raskó György agárközgazdász nemrég úgy számolt: május elején az árstoppal érintett élelmiszerek ára 20-25 százalékkal emelkedhet. Emellett az emelkedő energiaárak, a megnövekedett fuvarköltségek, általában véve az infláció, az országos aszály és a hektikus euróárfolyam miatt a zöldségek és gyümölcsök is többe fognak kerülni.

Egyelőre nem csak azt nem tudjuk, hogy lesz-e folytatása az árstopnak, hanem még azt sem, hogy ez mikor derül ki. A választások elsöprő kormánypárti sikert hoztak, ennek érdekében azonban fergeteges osztogatást hajtott végre az utolsó hónapokban a kormány - a költségvetés hiánya ugyanakkor február közepére elérte az éves tervezett összeg közel 50 százalékát. Miután az élelmiszerek esetében azonban nincs érdemleges költségvetési hatása az árstopnak, így a megtartása a kormány számára nem okoz nehézséget, hiszen számukra úgy hoz népszerűség növekedést, hogy közben „nem kerül semmibe” - derül ki az Mfor.hu-n nemrég megjelent átfogó elemzésből: Orbán Viktor számára nem lesz sétagalopp a következő négy év >> 

Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján annyit mondott: mindent meg fog tenni, hogy ameddig csak lehet, megvédjék a családokat a gazdasági hatásoktól, szeretné fenntartani később is az árstopot, erről pedig tárgyalni kell az érintettekkel is - addig, amíg az infláció ilyen magas. Konkrétum egyelőre nem hangzott el.

Azt tehát nem tudhatjuk, hogy vajon a mostani volt-e az utolsó, árstoppal is érintett Privátbankár Árkosár felmérés - április 1-jén jártuk végig három hazai hipermarket egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke, ahogy 15 éve, hónapról hónapra tesszük. Az árstop továbbra is maradéktalanul teljesül az Auchanban, az Intersparban és a Tescóban is azon termékek körében, amelyek a Privátbankár Árkosárban is benne vannak:

 • A liszt ára pár forinttal, 0,7 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónapja; a rögzített ár 17,8 százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti.
 • Az étolaj ára is február óta ugyanazon a szinten áll, ami 13,7 százalékkal több, mint egy éve.
 • A kristálycukornál egy akció 10 százalékos árcsökkenést hozott az előző hónaphoz képest; a tavalyinál viszont még így is 15,6 százalékkal magasabb az átlagos ár.
 • A csirkemell pont ugyanannyiba kerül, mint egy hónapja - ez az ár 12,5 százalékkal magasabb, mint egy éve.

Azt persze nem tudhatjuk, hogy az árstop miatt benyelni kényszerült veszteséggel mit kezdenek általában véve a kereskedők –

könnyen lehet, hogy az egyébként a többi terméket érintő masszív áremelkedésben szétterítve ennek a veszteségnek a kompenzálása is szerepet játszik.

Egy év alatt 16,5 százalékkal ugrottak az árak

Míg az előző hónapban hét hónapnyi szakadatlan emelkedés után először csökkent az Árkosár ellenértéke, áprilisban már csak egy áruház mérsékelte tovább árait: az Auchanban közel 2 százalékkal csökkentek az árak az előző hónaphoz képest, míg az Interspar közel 6, a Tesco pedig közel 4 százalékkal drágult márciushoz képest.

Az átlagos havi áremelkedés 2,6 százalékos lett - ennyivel lett drágább átlagosan az élelmiszer egyetlen hónap alatt a hipermarketekben.

Éves szinten természetesen sehol sem tapasztaltunk árcsökkenést, bár az Auchan ezúttal csak 5 százalékot drágult tavaly áprilishoz képest. Az Intersparban és a Tescóban 20 százalékot meghaladó áremelkedést mértünk.

Összességében tehát egy hónap - lélegzetvételnyi szünet - után újra emelkedett a kosár ellenértéke, a mostani érték 25 981 forint lett. Ez azonban 108 forint híján nem történelmi rekord, a két hónappal ezelőtti, 26 ezer forint feletti értéket nem éri el.

Egy év alatt 16,5 százalékot emelkedett a Privátbankár Árkosár ellenértéke - 3 682 forinttal többe kerül most egy átlagos családi élelmiszer-nagybevásárlás, mint 2021. áprilisában.

Ez az elmúlt 15 évben a harmadik legnagyobb áremelkedés az Árkosár történetében - és az első két helyezett is az elmúlt fél évben történt.

Rég volt már olyan, hogy a legolcsóbb és a legdrágább áruház között érdemi különbséget mérjünk, most azonban az Auchan összehozott némi árelőnyt a többiekhez képest: 2 ezer forinttal, bő 9 százalékkal olcsóbban adta április elején ugyanazt az élelmiszerkosarat, mint a versenytársak. Ha pedig mindent ott vettünk volna meg, ahol a legolcsóbban kínálják, 23 099 forintból úsztuk volna meg a nagybevásárlást, ehhez azonban komolyabb logisztikai bravúrra lenne szükség.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Ezúttal találtunk egy olyan terméket, aminek az ára nagyobb mértékben csökkent egy hónap alatt: a száraztészta épp 10 százalékkal olcsóbb volt most, mint márciusban. 10 százalék fölötti mértékben drágult a tömény szeszesital (+13 százalék), az alma (+15 százalék), a tojás (+17 százalék) és a krumpli (+21,5 százalék) egyetlen hónap alatt.

Éves összehasonlításban egyetlen termék van a vizsgált 30 közül, amelyik nem drágult: a sertéspárizsi néhány forinttal olcsóbb lett.

Minden másért többet kell fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

A legdurvább áremelkedést már említettük - a margarin 92,7 százalékkal toronymagas első), de

 • 43,8 százalékkal drágább lett a kenyér,
 • 41,7 százalékkal a sajt
 • 37,4 százalékkal a kávé
 • 28 százalékkal a tojás
 • 26,7 százalékkal a májas
 • 26,5 százalékkal a tejföl
 • 25,1 százalékkal a tej
 • 24,5 százalékkal a túródesszert
 • 22,3 százalékkal a tea
 • 20,7 százalékkal a rizs
 • 19,8 százalékkal a krumpli
 • 18,9 százalékkal a jeges tea
 • 17,8 százalékkal a liszt
 • 16,1 százalékkal a chips
 • 15,6 százalékkal a száraztészta
 • 15,3 százalékkal a pezsgő
 • 13,7 százalékkal az olaj
 • 12,5 százalékkal a csirkemell
 • 12,5 százalékkal a narancslé
 • 11,4 százalékkal a szénsavas üdítő

- a többi vizsgált termék ára 10 százalék alatti mértékben emelkedett.

Havi legolcsóbbak

Ahogy minden felmérésünkben, ezúttal is kiválasztottunk 3 terméket, és megvizsgáltuk, hogy – az Árkosár általános módszertanától elszakadva – márkára és minőségre való tekintet nélkül hol lehet a legolcsóbban beszerezni őket. Ezúttal a húsvéthoz kapcsolódó termékeket vettünk górcső alá.

Kötözött sonkából a legolcsóbbat az Intersparban találtunk, itt sajátmárkás lapockát kínáltak 1 390 forintos kilónkénti áron. Az Auchanban 1 490 forint volt a füstölt kötözött comb kilója, a Tescóban pedig a Kaiser és a Tona lapocka is kilónként 1690 forintba került ottjártunkkor.

Az üreges nyúlfigura, azaz a "csokinyuszi" kilónként 3 116 forintba került az Auchanban - ez tejbevonó masszából készült, csak úgy, mint a Tesco kilónként 3 316 forintos legolcsóbb versenyzője. Az Intersparban a Microse gyártmányú csokinyúl kilónként 6650 forintért volt a legolcsóbb.

A húsvét kedvelt szeszesitala a tojáslikőr: ebből a legolcsóbb literenként 3 198 forintba került. Ennyiért az Auchan sajátmárkás terméket kínált, a Tesco pedig a Tokaj spirit gyártmányát - ez utóbbi az Intersparban 3 398 forint volt literenként.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Vásárló Hogyan készíts köszöntőajándékot egyszerűen?
Márkázott tartalom | 2022. június 9. 20:11
Sok olyan esemény vagy ünnep van, ami alkalmat ad arra, hogy megajándékozzunk másokat. Gondolunk itt például az anyák napjára, ballagásra, névnapra, szülinapra. Ilyenkor nem feltétlenül kell kész ajándékban gondolkodunk, hiszen saját magunk is készíthetünk meglepetést.
Vásárló Az élelmiszerárstop nem több, mint egy szépségtapasz?
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 18:02
Munkatársunk az ATV Start című műsorában beszélt a Privátbankár Árkosár legfrissebb eredményeiről.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG