7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pánikoló vásárlókat nem láttunk, de feltöltésre váró polcok azért akadnak a hazai hipermarketekben - a legfrissebb Árkosár-felmérés során meredeken emelkedő élelmiszerárakat találtunk. Szokatlanul nagy drágulást mértünk egy hónap alatt, tavaly márciushoz képest pedig majdnem 7 százalékot ugrottak az árak - a drágulás ráadásul a legnagyobb mértékben az alapélelmiszereket érintette.

Március 4-én tizennegyedik éve tartó szokásainknak megfelelően végiglátogattunk három hazai hipermarketet, hogy megvizsgáljuk harminc termékből álló élelmiszer-kosarunk árának alakulását. A szokásos árfelmérésen kívül arra is külön figyeltünk, mennyire van nyoma a sajtó által alaposan bemutatott (és talán fel is fújt) pánik-beszerzésnek, aminek hátterében a koronavírus-járványtól való félelem áll. Sokan ugyanis az esetleges karanténtól vagy az áruellátás akadozásától való félelmükben hosszabb időre is elegendő készletet halmoztak fel otthonaikban tartós élelmiszerekből.

Roham egyáltalán nincs, de üres polcok még akadnak

Kezdjük az ilyen irányú tapasztalatokkal: az általunk látogatott áruházakban nyoma sincs pánikoló vásárlóknak. Nem láttunk púpozott bevásárlókocsit toló embereket, sőt, ottjártunkkor sehol sem tapasztaltunk az átlagostól eltérő forgalmat. Pénztárosból, biztonsági őrből helyenként többet láttunk a szokásosnál, ami még gördülékenyebbé tette a bevásárlást. Hogy valami azért volt, az inkább a polcokon látszik: az Auchanban és a Tescóban is megcsappant a száraztészta és a rizs állománya, az ideiglenes készlethiányra táblákkal is felhívták a figyelmet, amelyeken jelezték, hogy a feltöltés folyamatban van. Lisztből, cukorból, olajból viszont bőséges volt a kínálat. Az Intersparban pedig gördülékenyebb lehet a készletek feltöltése, mert ott egyáltalán nem volt hiány semmiből.

Rizsből épp nem volt nagy választék a Tescóban

A következtetésünk egyelőre az: túl vagyunk a rohamon, aki pánikvásárolni akart, az a megelőző napokban már betárazott mindenből, amit fontosnak tartott, a többiek pedig sem korábban, sem most nem számítanak olyan apokalipszisre, ami miatt már spagettit se tudnánk venni (még ha most épp a pánikvásárlók miatt ez is a helyzet helyenként). A kereskedők jól járhattak a vásárlási pánikrohammal, pár napon belül biztosan helyreállítják a kínálatot a polcokon, a kiskereskedelmi statisztikákban pedig biztosan kiugró számot hoz majd a február az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek során.

Szokatlanul nagy volt a havi áremelkedés

Kérdés, hogy a prepper vásárlók mennyire járulhattak hozzá az árak emelkedéséhez - merthogy az élelmiszerárak bizony nagyot ugrottak márciusra. Kivételesen talán érdemes a havi árváltozást is alaposabban szemügyre venni: az áremelkedést februárhoz képest az alma vezeti, amit 83 százalékkal drágábban kínáltak, mint egy hónapja (!). 13 százalékkal drágább lett a krumpli, 20 százalékkal a liszt és az UHT-tej, közel 30 százalékkal a csirkemell - ezekből valóban betárazhattak a háztartások február végére. Az előző hónaphoz képest a többi érintett termék közül a tészta csak 3 százalékot drágult, a rizs pedig 4,4 százalékkal olcsóbb is lett. Összességében az átlagos havi áremelkedés kiugró lett: elérte 3,8 százalékot. Ez nem egyetlen áruháznak köszönhető, mindenhol áremelkedést mértünk: az Auchan közel 3, a Tesco 3,5, az Interspar 5 százalékkal emelte árait egyetlen hónap alatt.

Persze az áremelkedés alapvetően nem a minden tartós élelmiszerből betárazó vásárlók miatt van - még ha közgazdasági alapvetés is, hogy ha valamire nagyobb a kereslet, mint a kínálat, az áremelkedéshez vezet. Mindenesetre borítékolhatjuk: azt nem akciózzák le a kereskedők, amit egyébként is úgy visznek, mint a cukrot (szó szerint). Míg ennek (egyszeri) hatását legfeljebb csak találgathatjuk, vannak olyan tényezők, amik biztosan áremelkedéshez vezetnek, és teljesen függetlenek attól, mire ugranak rá a vásárlók: ahogy az áruházláncok is sorra jelentették be jelentős bérfejlesztési programjaikat 2020-ra, úgy a beszállítóknál sem ritka a kétszámjegyű béremelés - a folyamat jó ideje tart, az áremelkedés egyik legfontosabb összetevője a bérköltségek emelkedése. A gyenge forint minden importált élelmiszer és alapanyag árát felfelé hajtja, ahogy az energiaárak emelkedése is; a mezőgazdaságban a klímaváltozáshoz csak lassan tudnak alkalmazkodni a termelők, ami a kínálat szűkülése miatt a szezonális élelmiszerek, a mezőgazdasági termékek felvásárlói árát csökkenti.

6,9 százalékos áremelkedés - durván drágulnak az alapélelmiszerek

Egy év alatt még nagyobbat emelkedtek az élelmiszerárak. Miután az Auchan 4,7, a Tesco 7,7, az Interspar pedig 8,4 százalékkal drágábban adta ugyanazt a kosarat most, mint tavaly márciusban, az átlagos áremelkedés is megközelítette a 7 százalékot.

A "történelmi csúcs" jelzőt nem érdemes tovább koptatni ilyen inflációs környezetben, mindenesetre a 21 777 forintos átlag nem kicsivel törte át az eddig érintetlen 21 ezer forintos határt.

Az éves áremelkedést is az alma vezeti, 75 százalékot meghaladó drágulással, de elmondható, hogy az összes alapélelmiszer sokkal többe kerül most, mint egy éve: a rizs (+25%), az UHT tej (+25%), a tojás (+19%), a kenyér (+15%), a krumpli (+11%), a tészta (+13%) és a cukor is (+12%). Kétszámjegyű áremelkedést mértünk a sajtnál, a tejfölnél, a joghurtnál és a sertéspárizsinál is - ez utóbbi drágulása egyébként megtorpant, ezúttal "csak" 20 százalékkal került többe, mint tavaly.

Mivel minden áruház emelt az árain (bár eltérő mértékben), nagy különbségek továbbra sincsenek az egyes hipermarketek között - bár az Interspar most kissé leszakadt a gyakorlatilag hajszálra ugyanannyit kérő Auchan és Tesco mögött, de a különbség alig 1000 forint. Nagyot akkor sem tudunk spórolni, ha mindent ott veszünk meg, ahol a legolcsóbban adják - így is 20 237 forintot kellene kifizetnünk a 30 termékért, miközben egy bonyolultabb logisztikai problémát is meg kellene oldanunk.

Havi legolcsóbbak: harc a vírusok ellen

A pánikvásárlásról lebeszélnénk mindenkit, az Országos Kereskedelmi Szövetség és az áruházak több alkalommal is azt közölték, hogy az üzletek ellátása zavartalan, az áruházakban az árukészlet stabilan rendelkezésre áll, a polcok feltöltése folyamatos akkor is, ha egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszerek polcait nem tudják elég gyorsan feltölteni. Ha bevásárláskor a koronavírusra akarunk felkészülni, inkább az immunrendszerünket igyekezzünk megerősíteni - ezen a vonalon néztünk körül havi legolcsóbbak rovatunkban, amikor három termék esetében azt vizsgáljuk, márkára és minőségre való tekintet nélkül hol lehet a legolcsóbban beszerezni azokat.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

A népi gyógyászat a hagymaféléket hagyományos vírus-ellenes és immunerősítő "csodaszerként" tartja számon, aminek talán a flavonoid-tartalomhoz van köze - de mi pénzügyi-gazdasági magazin vagyunk, ezért inkább az árakról tudunk biztosat mondani. Lilahagymát kilónként 219 forintért kínáltak az Intersparban, Magyarországról; ugyanez a Tescóban 299 forintba került. Az Auchan szintén 299-ért adja a legolcsóbb lilahagyma kilóját, ez osztrák importból származik.

Megfázás és vírusos megbetegedések kezelésére és megelőzésére sokan vetik még be a gyömbért is, ez is az Intersparban volt a legolcsóbb, kilónként 1599 forintért. A Tesco 1799-ért adta gyömbért, az Auchan 2299-ért. Mindhárom áruházba Kínából érkezett a gyógyhatású növény...

A kivit magas vitamintartalma miatt szokták ajánlani, az ára egységesen 699 forint volt a három meglátogatott hipermarketben kilónként. Az Interspar olasz, az Auchan és a Tesco görög import kivit kínált ennyiért.

A KSH a legfrissebb, februárra vonatkozó inflációs statisztikáit kedden teszi közzé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG