<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az nem várható el, hogy egyik napról a másikra mindenki a legjobb energetikai minősítésűre fejlessze otthonát, de a fűtési rendszerek fejlesztésére több lehetőség is kínálkozik – ezek között a hibrid rendszerek jelenthetik a legtöbb család számára a megoldást. Ezzel ráadásul nem csak a fűtési költségek csökkennek, hanem az egészségünket is óvhatjuk.

Fűtési rendszerekkel foglalkozó cikksorozatunk első részében a kazánok típusait mutattuk be a hőenergia előállításához használt energiaforrás szerint - kiegészítve a legmodernebb megoldásokkal. Nem meglepő, hogy a legkorszerűbb megoldásokkal épülhetnek fel a legtakarékosabban működtethető rendszerek - a hőszivattyús rendszerek a talaj, a talajvíz, illetve a levegő energiáját hasznosítva működnek, akár zéró károsanyag-kibocsátás mellett is.

A számos vonzó tulajdonság mellett természetesen nem reális elvárás, hogy mindenki álljon át hőszivattyús megoldások használatára - még akkor sem, ha egyébként akár milliós nagyságrendben is működhetnek az országban évtizedekkel ezelőtt beüzemelt, alacsony hatékonysággal működő, drágán vagy egyáltalán nem javítható berendezések. (Ezeket nem lehet bármilyen korszerűtlen fűtőberendezésre lecserélni - a kazánok cseréjének kérdésköréről korábbi cikkünkben bővebben is írtunk.)

Egyrészt bár a hőszivattyús megoldás optimális esetben a legalacsonyabb fenntartási költséget jelenti, a beruházás sokak számára túl magas összeget jelenthet - persze ilyenkor is meg kell vizsgálni, milyen támogatási lehetőségek állnak rendelkezésünkre a beruházás finanszírozásához.

Másrészt a hőszivattyús megoldások hatékonysága függ a környezeti tényezőktől is. A legegyszerűbben és legolcsóbban kiépíthető rendszer levegő-víz hőszivattyúval működik, tehát a levegőből nyerhető hőenergiát hasznosítja. A rendszer természetesen jóval összetettebb annál, hogy csak akkor tudjon az otthonunkban meleget csinálni, ha a kinti levegő is meleg (ennek ráadásul értelme sem lenne sok), de az igaz, hogy ha a kinti hőmérséklet túlságosan alacsony, akkor romlik a rendszer hatékonysága.

Ezt kiküszöbölni egyrészt úgy lehet, ha fúrt kutas, víz-víz hőszivattyús vagy talajszondás, talaj-víz hőszivattyús rendszert építünk ki. Ez azonban nem mindenhol oldható meg és a kezdeti beruházási költség is magasabb.

Másrészt viszont lehetőség van úgynevezett hibrid rendszer kiépítésére is. Ez - csakúgy, mint az autók esetében - azt jelenti, hogy többféle "erőforrást" használunk a rendszer üzemeltetéséhez. A hőszivattyús rendszerek ugyanis kiválóan csatlakoztathatóak más fűtési megoldásokkal: ha nagyobb fűtési teljesítményre van szükség, digitális vezérlésüknek köszönhetően képesek automatikusan bekapcsolni a rendszerbe valamilyen "hagyományos" rásegítést - akár egy kisebb teljesítményű elektromos fűtőpatron, akár egy gázkazán formájában. Ez a gázkazán lehet a meglévő, működő, eddig használt berendezésünk is; ha megbízhatóan működik, rendszeresen karban tartjuk és természetesen nem jelent semmilyen egészségi kockázatot, akkor a hőszivattyú telepítése után hibrid rendszerünknek továbbra is része lehet.

Új beruházás, építkezés esetén pedig választhatjuk azokat a "kombó"-rendszereket, amelyeket eleve hibrid megoldásnak szánnak a gyártók, és hőszivattyút valamint kondenzációs kazánt is tartalmaznak.

A legmodernebb rendszerek kulcsa a moduláris felépítés és az intelligens vezérlés. Előbbi azt jelenti, hogy az egyes elemek szabadon variálhatók és összekapcsolhatók - nem csak azt dönthetjük el, hogy a hőszivattyús rendszer mellé kiegészítésképp gáz vagy elektromos fűtési megoldást választunk, hanem akár napelemekkel is kiegészíthetjük a rendszert. Ebben az esetben a napenergiát használhatjuk a hőszivattyúk működtetéséhez szükséges villamos áram előállításához - így valósulhat meg a teljes egészében károsanyag-kibocsátás mentes fűtési rendszer és a legalacsonyabb működtetési költség. A legtöbb esetben mindehhez nem szükséges a meglévő csöveket, radiátorokat sem lecserélni.

Az intelligens vezérlés pedig azt jelenti, hogy a rendszer a külső hőmérséklet és a hőigény alapján mindig maga dönti el, hogy a rendelkezésre álló rendszerelemek közül melyiket milyen mértékben használja - ha adott esetben a hőszivattyús megoldás nem optimális hatékonysággal tudná biztosítani a szükséges fűtést, a rendszer automatikusan bekapcsolja például a kondenzációs kazánt. A hibrid fűtési rendszerek jelentős megtakarítást hozhatnak a családok számára, miközben a fűtési szezonban megugró, az egészségünkre is veszélyt jelentő környezeti terhelés szintjét is érdemben tudják mérsékelni.

Az, hogy a lakásokat, házakat egyik napról a másikra AA++ energetikai minősítésűvé alakítsák át a családok, nem várható el - viszont a meglévő rendszerek fejlesztésére, javítására a korszerű megoldások alkalmazásával számos lehetőség kínálkozik, amelyek között a hibrid rendszerek alkalmazása kiemelt helyet foglal el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Vásárló Hogyan készíts köszöntőajándékot egyszerűen?
Márkázott tartalom | 2022. június 9. 20:11
Sok olyan esemény vagy ünnep van, ami alkalmat ad arra, hogy megajándékozzunk másokat. Gondolunk itt például az anyák napjára, ballagásra, névnapra, szülinapra. Ilyenkor nem feltétlenül kell kész ajándékban gondolkodunk, hiszen saját magunk is készíthetünk meglepetést.
Vásárló Az élelmiszerárstop nem több, mint egy szépségtapasz?
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 18:02
Munkatársunk az ATV Start című műsorában beszélt a Privátbankár Árkosár legfrissebb eredményeiről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG