4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt időszak ugyan az infláció csökkenését hozta, ám ez nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy az áruházak forgalma visszatérjen a korábbi szintekre. A saját márkás termékek hódítása folytatódik.

A kitartó infláció és a növekvő hitelkamatok akadályozzák, hogy a csomagolt élelmiszerek forgalma visszatérjen korábbi szintjére és gyorsan növekedjen az ezeket gyártó cégek nyeresége.

Ebből jól látszik, hogy a prémium minőségű termékeket és a mindennapi életben nem feltétlenül szükséges árukat kínáló vállalatokra nehezebb idők várnak, mint azokra, amelyek olcsó mindennapi fogyasztási cikkeket kínálnak. Erre jutott a Moody’s hitelminősítő kiskereskedelmi elemzése, amelyről az European Supermarket Magazine kiskereskedelmi szakportál számolt be.

Növekvő bevétel, nagyobb marzs

A Moody’s szakértői szerint az élelmiszeripari vállalatok többsége nagyobb profitot fog elérni 2023-ban, mint egy évvel korábban. Ez részben annak köszönhető, hogy növekedtek az értékesítési árak, ami szélesítette a profitrátákat. Eközben idén gyengébb az inflációs nyomás, mint amilyen 2022-ben volt. Az átlagos üzemi profitráta az ágazatban 4 és 7 százalék között alakulhat a következő egy-másfél évben. Ugyanakkor a makacs infláció, amit számos fejlett országban tapasztalhatunk, várhatóan továbbra is lefarag valamennyit az üzemi eredményekből.

Továbbra is egyre több vásárló próbálja kompenzálni az áremelkedéseket azzal, hogy az áruházak saját márkás termékeit keresi, amelyek olcsóbbak a gyártói márkás cikkeknél. Ez azzal a következménnyel jár, hogy azok az élelmiszergyártók, amelyek erőteljesen jelen vannak az ilyen termékek előállításában, hasznát látják ennek a kitartó folyamatnak.

Tovább fokozható a saját márkás termékek vonzereje

A saját márkás termékek forgalmazásában a diszkontok viszik a prímet, céljuk, hogy az olcsónál is olcsóbb termékeket kínáljanak. Az úgynevezett kemény diszkontok ezt többek között úgy érik el, hogy az áruházaikban polcok helyett raklapról árulják termékeket.

A túlzott egyszerűség miatt nem gondolnánk, hogy az alacsony árakon túl más is beszippanthatná a vevőket ezekbe a boltokba, ám az amerikai Costco rá tud cáfolni erre – derült ki a The Street cikkéből.

A kemény diszkont üzleti modellje szerint a vevőknek évi 60 dolláros - 22 ezer forint - tagsági díjat kell fizetniük. Ez adja a cég bevételeinek kisebb részét. Ezért cserébe vállalják, hogy áraik annyival alacsonyabbak versenytársaikénál, hogy megéri kifizetni a tagsági díjat.

Árfolyamok és grafikonok

A Costco minderre rátesz egy lapáttal a Kirkland Signature saját márkával. Ez alatt az élelmiszerektől a szeszes italokon és a háztartási cikkeken át a ruhákig sok mindent kínálnak. A Kirkland Signature divatossá, trendivé tudott válni, ami a jó áron felül is erősíti vonzerejét. A vevők figyelik a közösségi médiában, milyen saját márkás újdonságok jönnek, és számos terméket nagyon gyorsan szétkapkodnak a boltokban. Vannak ugyanis köztük olyanok, amelyeket azonnal feltesznek az internetre, hogy némi haszonnal továbbértékesítsék azokat.

Tagsági díj fejében nyújt alacsony árakat az amerikai diszkontlkánc, a Costco. Fotó: Depositphotos
Tagsági díj fejében nyújt alacsony árakat az amerikai diszkontlkánc, a Costco. Fotó: Depositphotos

A Kirkland Signature ruházati cikkeit sokan felvállalják azon az alapon, hogy elég divatosak. Mások éppen ellenkezőleg, ezek viselésével akarják ország-világ tudomására hozni, hogy magasról tesznek a divatra. A saját márkának köszönhető a Costco forgalmának 25 százaléka, amihez hasonlót még a nagy versenytárs Walmart Sam’s Club termékei sem tudnak felmutatni.

Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a vásárlók 92,6 százaléka megújítja Costco-tagságát az egyéves lejárat után. Ezt a vásárlói hűséget is megirigyelheti sok kiskereskedő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újabb csapás a boltláncokra, kialakult a vevők "harmadik" tábora
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. december 10. 17:01
Az önkiszolgáló pénztárak bevezetése megkönnyítette az áruházi szarkák dolgát, ám ez a probléma nagyobb, mint amekkorának látszik, pedig igencsak nagynak tűnik.
Vásárló Rossz hírt kaptak a klasszikus boltláncok
Privátbankár.hu | 2023. december 10. 09:10
A svájciak nagy része macerának tartja a vásárlást, nem pedig szórakoztató időtöltésnek. 
Vásárló Extra adó az alkoholra? Érdekes javaslat érkezett
Buksza blog | 2023. december 7. 13:08
Lényegében a magyar chipsadót vezetné be az egész világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 
Vásárló Aki békességet akar, ne gondoljon a tavalyelőtti karácsonyra - itt az év végi Árkosár
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. december 7. 05:39
Decemberben is kitartott az a folyamat, amit legutóbbi Árkosár-felmérésünk alkalmával hosszú idő után újra tapasztaltunk: éves szinten ismét csökkentek az élelmiszerárak a hazai hipermarketekben. Mindez nem csoda, hiszen tavaly ilyenkor a valaha volt legnagyobb élelmiszerár-inflációt mértünk. Bár ezúttal majdnem 10 ezer forinttal lett magasabb a számla vége, mint két éve ilyenkor, valamint a havi szintű árcsökkenés is megtorpant. Néhány termék ezúttal is 50 százalékot meghaladó mértékben drágult egy év leforgása alatt. Az egyik ilyen a cukor, de vajon mennyivel kell többet adnunk a szaloncukorért és a narancsért, mint tavaly karácsony előtt? Friss felmérésünkben ezt is megnéztük.
Vásárló Hadüzenetet küldött a Lidl: másképp is elérhetőek lesznek a legendás pulcsik
Buksza blog | 2023. december 6. 15:50
A Lidl társul a ruhaiparnak azzal az ágával, amely hadat üzent az öltözködést forradalmian átalakító, ám brutálisan környezetszennyező fast fashionnek. 
Vásárló Hogyan működik a Facebook tanulási fázisa?
Márkázott tartalom | 2023. december 6. 08:48
A Facebook hirdetésekkel kapcsolatban gyakran kerül szóba a tanulási fázis. Utánajártunk annak, hogy pontosan mi is ez, mire jó és hogyan működik.
Vásárló Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!
PR | 2023. december 5. 12:50
Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre. Most mutatunk pár olyan tippet, amellyel hatalmasat léphetünk előre az egyéni ártalomcsökkentés útján!
Vásárló Komoly verseny indul az áruházak között a vevők kevéske pénzéért
Buksza blog | 2023. december 5. 11:45
A fekete novemberré bővült fekete péntek nem hozta meg azt a sikert a brit kiskereskedelemben, amit a boltosok vártak tőle, legalábbis van ahol már szerény karácsonyi költésre készülnek.
Vásárló Riadót fújtak a fogyasztóvédők: sokszor verik át a vásárlókat egy újfajta trükkel
Buksza blog | 2023. december 5. 09:20
Futball nyelven szólva óriási a zűrzavar az áruházi vásárlók fejében azzal kapcsolatban, hogy mennyire megbízhatóak azok az állítások, amelyek a termékek környezettudatos előállításáról szólnak.
Vásárló Költözzünk vidékre vagy ne?
Márkázott tartalom | 2023. december 4. 10:46
Sok emberben felmerül az, hogy a nagyvárosi létből kitörve változtasson az életén és elköltözzön egy kisebb, vidéki településre. A gondolatot gyakran tettek is követik, hiszen egy nagyvárosi lakás árából a legtöbb esetben vidéken már egy kertes ingatlan is vásárolható, ezáltal elhárul az akadály a változtatás elől.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG