3p
A Pénzügyi Békéltető Testülethez egyre többen fordulnak jogvitáikkal. A Testület kétéves pályafutása alatt a legtöbb kérelem bankokkal szemben érkezett, és a legtöbb vitás ügy a devizahitelekkel kapcsolatos. Sokan hiányosan, hibásan adják be a kérelmeket.

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) létrejötte óta, tehát az elmúlt két évben 6590 fogyasztói jogvita rendezésére irányuló kérelmet dolgozott fel. A kérelmek 91százalékát lezárták az eljáró tanácsok, míg 588 ügy folyamatban van - hozta nyilvánosságra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

A kérelmek majdnem felében nem tudott eljárni a Testület

Mit csinál a PBT?

A Pénzügyi Békéltető Testület feladata a fogyasztók és a pénzügyi szervezetek között létrejött szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek bírósági eljáráson kívüli rendezése.

A beérkezett kérelmek 60 százaléka esetén indult eljárás. A kérelmek 40 százaléka esetén olyan kéréssel fordultak a Pénzügyi Békéltető Testület felé, melyben annak nem volt hatásköre, vagy a kérelem nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek.

Az eljárás ugyanis csak akkor indítható el, ha a kérelem megfelel a legfőbb követelményeknek. Ennek következtében a kérelmek 55 százaléka esetén hiánypótlásra volt szükség. A leggyakrabban az a hiba, hogy a kérelmező nem csatolja a pénzügyi szolgáltató felé benyújtott panaszt és annak elutasítását, sokszor hiányzik továbbá a kérelmet megalapozó bizonyíték. Nyilatkozni kell tovább arról, hogy  az ügyben peres vagy közvetítői eljárás nem indult, ez gyakran elmarad, de az is előfordult, hogy a kérelmező nem ismertette álláspontját, az azt alátámasztó tényeket és azok bizonyítékait.

Legtöbbször egyezség született, de sokszor kell elutasítani a kérelmet

A lezárások jogcímét vizsgálva megállapítható, hogy legnagyobb számban egyezségkötéssel zárult az eljárás, mely a Pénzügyi Békéltető Testület elsődleges célja.

 

Forrás: PSZÁF

Az eljáró tanácsok 2742 kérelmet meghallgatás nélkül zártak le. Jól látható, hogy kiugró azon kérelmek száma, melyek hiányosan érkeztek a Pénzügyi Békéltető Testülethez, és a hiánypótlásra történő felhívásra már nem küldött visszajelzést a kérelmező. A Pénzügyi Békéltető Testület akkor tud hatékony segítséget nyújtani a jogvita lezárásában, ha a kérelmezők a jogszabályokban előírt információkat a rendelkezésére bocsátják.

Az elutasítás leggyakoribb oka a hiánypótlás elmulasztása, de sokszor el kell utasítani a kérelmezőket, mert nem fogyasztói jogvita vagy a kérelmező nem fogyasztó. Olyan is előfordult, hogy per vagy ítélet volt már a kérelem tárgyában, és ilyenkor a békéltető testület nem járhat el.

A legtöbb kérelem a devizahitelekkel kapcsolatban érkezett

A két év során legnagyobb arányban a bankokkal kapcsolatban érkeztek kérelmek, de sok volt a panasz a biztosítókkal kapcsolatban is. A bankokkal, és egyéb pénzpiaci szolgáltatókkal kapcsolatos kérelmek közel két-harmada a hitelezéshez (devizahitelezés) kapcsolódott. Biztosítások esetén jellemzően nem-életbiztosításokkal, azon belül is lakásbiztosításokkal kapcsolatban érkeztek kérelmek.

 

Forrás: PSZÁF

Nem fordult meg a trend az elmúlt félév során sem: még mindig a bankokkal kapcsolatban érkeztek kérelmek, melyek kétharmada devizahitelezéshez kapcsolódott.

Forrás: PSZÁF

Az azonban jól látszik az adatokból, hogy egyre többen fordulnak a  Pénzügyi Békéltető Testülethez jogvitákkal: az összes 6590 kérelemből a idén első félévben 2196 új kérelem érkezett. A frissen beérkezett kérelmek esetében már kevesebbel volt gond, mint az elmúlt két évben, mert 65 százalék esetén elindult az eljárás.LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szereti a csokit? A radikális változás is benne van a pakliban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 19. 15:01
A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.
Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG