TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Pénzügyi Békéltető Testülethez egyre többen fordulnak jogvitáikkal. A Testület kétéves pályafutása alatt a legtöbb kérelem bankokkal szemben érkezett, és a legtöbb vitás ügy a devizahitelekkel kapcsolatos. Sokan hiányosan, hibásan adják be a kérelmeket.

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) létrejötte óta, tehát az elmúlt két évben 6590 fogyasztói jogvita rendezésére irányuló kérelmet dolgozott fel. A kérelmek 91százalékát lezárták az eljáró tanácsok, míg 588 ügy folyamatban van - hozta nyilvánosságra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

A kérelmek majdnem felében nem tudott eljárni a Testület

Mit csinál a PBT?

A Pénzügyi Békéltető Testület feladata a fogyasztók és a pénzügyi szervezetek között létrejött szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek bírósági eljáráson kívüli rendezése.

A beérkezett kérelmek 60 százaléka esetén indult eljárás. A kérelmek 40 százaléka esetén olyan kéréssel fordultak a Pénzügyi Békéltető Testület felé, melyben annak nem volt hatásköre, vagy a kérelem nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek.

Az eljárás ugyanis csak akkor indítható el, ha a kérelem megfelel a legfőbb követelményeknek. Ennek következtében a kérelmek 55 százaléka esetén hiánypótlásra volt szükség. A leggyakrabban az a hiba, hogy a kérelmező nem csatolja a pénzügyi szolgáltató felé benyújtott panaszt és annak elutasítását, sokszor hiányzik továbbá a kérelmet megalapozó bizonyíték. Nyilatkozni kell tovább arról, hogy  az ügyben peres vagy közvetítői eljárás nem indult, ez gyakran elmarad, de az is előfordult, hogy a kérelmező nem ismertette álláspontját, az azt alátámasztó tényeket és azok bizonyítékait.

Legtöbbször egyezség született, de sokszor kell elutasítani a kérelmet

A lezárások jogcímét vizsgálva megállapítható, hogy legnagyobb számban egyezségkötéssel zárult az eljárás, mely a Pénzügyi Békéltető Testület elsődleges célja.

 

Forrás: PSZÁF

Az eljáró tanácsok 2742 kérelmet meghallgatás nélkül zártak le. Jól látható, hogy kiugró azon kérelmek száma, melyek hiányosan érkeztek a Pénzügyi Békéltető Testülethez, és a hiánypótlásra történő felhívásra már nem küldött visszajelzést a kérelmező. A Pénzügyi Békéltető Testület akkor tud hatékony segítséget nyújtani a jogvita lezárásában, ha a kérelmezők a jogszabályokban előírt információkat a rendelkezésére bocsátják.

Az elutasítás leggyakoribb oka a hiánypótlás elmulasztása, de sokszor el kell utasítani a kérelmezőket, mert nem fogyasztói jogvita vagy a kérelmező nem fogyasztó. Olyan is előfordult, hogy per vagy ítélet volt már a kérelem tárgyában, és ilyenkor a békéltető testület nem járhat el.

A legtöbb kérelem a devizahitelekkel kapcsolatban érkezett

A két év során legnagyobb arányban a bankokkal kapcsolatban érkeztek kérelmek, de sok volt a panasz a biztosítókkal kapcsolatban is. A bankokkal, és egyéb pénzpiaci szolgáltatókkal kapcsolatos kérelmek közel két-harmada a hitelezéshez (devizahitelezés) kapcsolódott. Biztosítások esetén jellemzően nem-életbiztosításokkal, azon belül is lakásbiztosításokkal kapcsolatban érkeztek kérelmek.

 

Forrás: PSZÁF

Nem fordult meg a trend az elmúlt félév során sem: még mindig a bankokkal kapcsolatban érkeztek kérelmek, melyek kétharmada devizahitelezéshez kapcsolódott.

Forrás: PSZÁF

Az azonban jól látszik az adatokból, hogy egyre többen fordulnak a  Pénzügyi Békéltető Testülethez jogvitákkal: az összes 6590 kérelemből a idén első félévben 2196 új kérelem érkezett. A frissen beérkezett kérelmek esetében már kevesebbel volt gond, mint az elmúlt két évben, mert 65 százalék esetén elindult az eljárás.Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
Vásárló Sehol sincs már a fekete péntek: ma van a legnagyobb vásárlási őrület
MTI | 2020. november 11. 06:43
Úgy tűnik, hogy nem a fekete péntek lesz idén sem a vásárlók legnagyobb ünnepe, hanem a szinglik napja: már a felvezető időszakban megdőlt a tavalyi rekord az Alibabán.
Vásárló A jövő innovatív technológiái egy helyen: Moon Store
Márkázott tartalom | 2020. november 10. 13:10
Most egy olyan hazai céget fogok bemutatni neked, ahol felismerték, hogy a jövő elkezdődött. A Moon Store azért jött létre, hogy globális, vezető, innovatív márkák termékeit hozza el Magyarországra. Olyan termékeket, melyekről egyszerűen bűn lenne lemaradni.    Fókuszban az innováció és a minőség, valamint a kiváló felhasználói élmény. Ezeket az igényeket, elvárásokat, vágyakat veszik figyelembe egy-egy innovatív termék forgalmazásának megkezdésekor. Ha szeretnél betekinteni a jövőbe, jó helyen vagy, ugyanis a Moon Store elhozta számodra is a jövő innovatív technológiáit. Lássuk, hogy az Anker cégcsoport milyen innovatív termékeit érheted el immár te is Magyarországon az otthon, biztonság és szórakozás területén.
Friss
hírlevél