6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új világ köszönthet be hamarosan, ahogy az 5G hálózatok beindulásával villámgyors vezeték nélküli hálózaton kapcsolódik majd össze minden mindennel és mindenkivel - gyakorlatilag nincs olyan területe az életnek, ahol ne hozhatna forradalmi változást az 5. generációs mobilhálózat. Az orosz propaganda viszont kipécézte magának az 5G-t, és elkezdte terjeszteni, hogy halálos.
Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett 2018. december 7-én. MTI/Varga György

Nyakunkon a forradalom, ami átalakítja az életünket - kár, hogy az oroszok szerint halálos

Az 5G, avagy 5. generációs mobilhálózatok egy olyan új, vezeték nélküli világ eljövetelét jelentik, amelyben összekapcsolódnak az autók, a gyárak vagy éppen a városok. Bármelyik nemzet jár majd élen a technológia bevezetésében, a század nagy részére komoly versenyelőnyt szerezhet a szakértők szerint. Egy tévécsatorna - amelynek központja egyébként néhány saroknyira van a washingtoni Fehér Háztól - azonban komoly aggályoknak adott hangot a rendszer egy rejtett hibájával kapcsolatban: szerintük ugyanis az 5G akár meg is ölhet minket.

Az orosz RT America csatorna adott le egy olyan műsort, amelynek címe az volt: egy veszélyes kísérlet az emberiséggel. A műsorban vendégszakértők az 5G hálózatok jelentette súlyos egészségügyi kockázatról beszéltek. A The New York Times cikke megjegyzi: ez volt az a tévécsatorna-hálózat, amely az amerikai szakszolgálatok szerint a 2016-os amerikai elnökválasztásokon a legnagyobb zavarkeltő volt (természetesen az orosz érdekek mentén). Most az RT az 5G-sugárzást az agydaganattal, terméketlenséggel, autizmussal, szívdaganattal és Alzheimer-kórral igyekszik összekötni - ezeknek a vádaknak azonban nincs tudományosan megalapozott háttere.

Pedig miközben az orosz tévé megpróbálja a frászt hozni az amerikai nézőkre, Putyin elnök februárban maga is elrendelte az orosz 5G hálózatok beindítását - és meglehetősen optimista hangnemben nyilatkozott a témáról.

Ha a mérnökök nem boldogulnak, használd a propagandistákat!

Szakértők szerint az RT az 5G ellen indított támadással elég nagy fába vágta a fejszéjét: egy olyan új, összekapcsolt, futurisztikus technológiákkal teletűzdelt világot céloz meg, amely beköltözik az otthonokba, segíti a nemzetbiztonsági szerveket és támogatja az innovatív cégeket - mondhatni, minden területre pozitív hatással lesz majd. Rádásul több orvosi cég már most is vezeték nélkül csatlakoztat egymáshoz eszközöket, így hozva létre újfajta terápiás megoldásokat - emlékeztet a lap.

A lapnak nyilatkozó szakértő (Ryan Fox, a dezinformáció nyomonkövetésével foglalkozó New Knowleddge techcég vezetője) szerint ez nem más, mint gazdasági hadviselés. Oroszország nincs túl jó pozícióban az 5G-versenyben, így megpróbálják aláásni és lejáratni az amerikai rendszert - véli.

Az 5G óriási jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy milyen komoly ütközőpont lett az USA és Kína között - a friss fejleményekről folyamatosan beszámolunk, legutóbb Trump elnök formálisan is megtiltotta amerikai termékek eladását a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatnak. 2 Az 5G-háborúban mindkét félhez csatlakoznak a szövetségesek - Kínához természetesen Oroszország közelít.

Mivel azonban Moszkva lemaradásban van a téren, egyáltalán nem bánná, ha a versenytársak az 5G-körüli egészségügyi kockázatokon kezdenének el vitatkozni - az RT így egyre gyakrabban foglalkozik a témával, hiszen az amerika vezeték nélküli ipar már elkezdte a rendszer beüzemelését. Márciusban a Verizon már azt közölte: hamarosan 30 amerikai városban áll majd rendelkezésre a technológia. Tavaly egyetlen ilyen témájú műsort sugárzott az RT America, idén viszont 4 hónap alatt hetet. Legutóbb, áprilisban például arról számoltak be, hogy az 5G tornyokból érkező sugárzásnak kitett gyerekek daganatos betegségekre, orrvérzésre és tanulási nehézségekre számíthatnak.

Az 5G csak Amerikában öl, Moszkvában nem?

Az RT kábelen, műholdon és online is terjeszti műsorait Amerikában, riportjait a Facebookon és a YouTube-on is közzéteszi. Egy 2017-ben kiadott, a titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési jelentés szerint a Youtube-on naponta átlagosan 1 millió alkalommal nézik meg videóikat - ezzel ezen a platformon az RT a legnézettebb csatorna. Az 5G-vel kapcsolatos figyelmeztetéseket több száz blog és weboldal veszi át rendszeresen, gyakorlatilag soha nem említve meg, hogy az eredeti forrás Oroszországhoz köthető.

A lapnak az RT moszkvai kommunikációs vezetője megvédte a csatorna 5G-ről szóló tudósításait. Levélben azt írta: más médiumokkal ellentétben az RT egy ügyet minden oldalról körüljár. Arra a kérdésre, hogy nem mond-e ellent Putyin elnök az 5G oroszországi elindításával az RT America által felhozott egészészégügyi veszélyeknek, az RT illetékese úgy reagált: az amerikai tévéhálózat az 5G helyi vonatkozásával foglalkozik, és nem az oroszországi bevezetéssel.

Ha van különbség, akkor az 5G biztonságosabb, mint az elődei

Az 5G technológia magasabb frekvenciájú rádióhullámokkal működik, mint a korábbi (vagyis egyelőre mostani) mobiltelefonok, így több információt képesek közvetíteni, gyorsabban. A vezetéknélküli, nagysebességű kommunikáció segítségével robotok, drónok, autók cserélhetnek majd információt, de átalakulhat gyakorlatilag a teljes minket körülvevő világ - a hírközlés, a sport, a kiskereskedelem, a szórakoztatóipar, a szállítás, az egészségügy, a településmenedzsment és persze a kormányzat sok szintje - írja a lap. Az 5G ellenzői azt állítják, a használt magas frekvencia az új telefonokat és adótornyokat rendkívül veszélyessé teszik. Minél magasabb a használt frekvencia, annál veszélyesebb az élő szervezetekre - mondta az RT riportere az egyik műsorban a nézőknek. Tudósok szerint viszont ennek épp az ellentéte igaz.

Minél magasabb a rádiófrekvencia, annál kevésbé hatol át az emberi bőrön, csökkentve így a szerveink - ideértve az agyunk - kitettségét. Dr. Marvin C. Ziskin radiológiai és orvosi fizikai professzor szerint ha van különbség a korábbi generációkhoz képest, akkor az 5G-kibocsátás biztonságosabb. Tavaly egy tanulmány kimutatta, hogy a 2G jelek hím patkányokban agydaganatot okozhatnak - a szakértők azonban arra jutottak, hogy emberek esetében nem áll fenn ez a kockázat, mert csak alacsonyabb dózisban érheti őket a sugárzás.

Az összeesküvés-elméletesek imádják

Az RT azonban "5G apokalipszisről" beszél, és olyan aktivistákat szólaltat meg, akik egyébként is mobilkommunikáció-ellenesek, akár évtizedek óta szólalnak fel a mobiltelefonok, az elektromos vezetékek és más, hétköznapi, elektromágnes hullámokat kibocsátó források ellen. Ők jellemzően nem nagy tiszteletnek örvendő tudományos magazinokban publikálnak, hanem alig ismert médiumokban, melyeket sokszor maguk adnak ki, hivatkozást pedig legfeljebb egymástól kaphatnak. Hogy közülük hányan tudják, hogy egy orosz hátterű hálózat narratíváját támogatják, azt nem tudni.

Ami biztos, hogy az 5G elleni támadások nézők millióihoz jutnak el, sikeresen táplálva az összeesküvés-elméletekre alapozott különleges ökoszisztémát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG