TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Új világ köszönthet be hamarosan, ahogy az 5G hálózatok beindulásával villámgyors vezeték nélküli hálózaton kapcsolódik majd össze minden mindennel és mindenkivel - gyakorlatilag nincs olyan területe az életnek, ahol ne hozhatna forradalmi változást az 5. generációs mobilhálózat. Az orosz propaganda viszont kipécézte magának az 5G-t, és elkezdte terjeszteni, hogy halálos.
Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett 2018. december 7-én. MTI/Varga György

Nyakunkon a forradalom, ami átalakítja az életünket - kár, hogy az oroszok szerint halálos

Az 5G, avagy 5. generációs mobilhálózatok egy olyan új, vezeték nélküli világ eljövetelét jelentik, amelyben összekapcsolódnak az autók, a gyárak vagy éppen a városok. Bármelyik nemzet jár majd élen a technológia bevezetésében, a század nagy részére komoly versenyelőnyt szerezhet a szakértők szerint. Egy tévécsatorna - amelynek központja egyébként néhány saroknyira van a washingtoni Fehér Háztól - azonban komoly aggályoknak adott hangot a rendszer egy rejtett hibájával kapcsolatban: szerintük ugyanis az 5G akár meg is ölhet minket.

Az orosz RT America csatorna adott le egy olyan műsort, amelynek címe az volt: egy veszélyes kísérlet az emberiséggel. A műsorban vendégszakértők az 5G hálózatok jelentette súlyos egészségügyi kockázatról beszéltek. A The New York Times cikke megjegyzi: ez volt az a tévécsatorna-hálózat, amely az amerikai szakszolgálatok szerint a 2016-os amerikai elnökválasztásokon a legnagyobb zavarkeltő volt (természetesen az orosz érdekek mentén). Most az RT az 5G-sugárzást az agydaganattal, terméketlenséggel, autizmussal, szívdaganattal és Alzheimer-kórral igyekszik összekötni - ezeknek a vádaknak azonban nincs tudományosan megalapozott háttere.

Pedig miközben az orosz tévé megpróbálja a frászt hozni az amerikai nézőkre, Putyin elnök februárban maga is elrendelte az orosz 5G hálózatok beindítását - és meglehetősen optimista hangnemben nyilatkozott a témáról.

Ha a mérnökök nem boldogulnak, használd a propagandistákat!

Szakértők szerint az RT az 5G ellen indított támadással elég nagy fába vágta a fejszéjét: egy olyan új, összekapcsolt, futurisztikus technológiákkal teletűzdelt világot céloz meg, amely beköltözik az otthonokba, segíti a nemzetbiztonsági szerveket és támogatja az innovatív cégeket - mondhatni, minden területre pozitív hatással lesz majd. Rádásul több orvosi cég már most is vezeték nélkül csatlakoztat egymáshoz eszközöket, így hozva létre újfajta terápiás megoldásokat - emlékeztet a lap.

A lapnak nyilatkozó szakértő (Ryan Fox, a dezinformáció nyomonkövetésével foglalkozó New Knowleddge techcég vezetője) szerint ez nem más, mint gazdasági hadviselés. Oroszország nincs túl jó pozícióban az 5G-versenyben, így megpróbálják aláásni és lejáratni az amerikai rendszert - véli.

Az 5G óriási jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy milyen komoly ütközőpont lett az USA és Kína között - a friss fejleményekről folyamatosan beszámolunk, legutóbb Trump elnök formálisan is megtiltotta amerikai termékek eladását a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatnak. 2 Az 5G-háborúban mindkét félhez csatlakoznak a szövetségesek - Kínához természetesen Oroszország közelít.

Mivel azonban Moszkva lemaradásban van a téren, egyáltalán nem bánná, ha a versenytársak az 5G-körüli egészségügyi kockázatokon kezdenének el vitatkozni - az RT így egyre gyakrabban foglalkozik a témával, hiszen az amerika vezeték nélküli ipar már elkezdte a rendszer beüzemelését. Márciusban a Verizon már azt közölte: hamarosan 30 amerikai városban áll majd rendelkezésre a technológia. Tavaly egyetlen ilyen témájú műsort sugárzott az RT America, idén viszont 4 hónap alatt hetet. Legutóbb, áprilisban például arról számoltak be, hogy az 5G tornyokból érkező sugárzásnak kitett gyerekek daganatos betegségekre, orrvérzésre és tanulási nehézségekre számíthatnak.

Az 5G csak Amerikában öl, Moszkvában nem?

Az RT kábelen, műholdon és online is terjeszti műsorait Amerikában, riportjait a Facebookon és a YouTube-on is közzéteszi. Egy 2017-ben kiadott, a titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési jelentés szerint a Youtube-on naponta átlagosan 1 millió alkalommal nézik meg videóikat - ezzel ezen a platformon az RT a legnézettebb csatorna. Az 5G-vel kapcsolatos figyelmeztetéseket több száz blog és weboldal veszi át rendszeresen, gyakorlatilag soha nem említve meg, hogy az eredeti forrás Oroszországhoz köthető.

A lapnak az RT moszkvai kommunikációs vezetője megvédte a csatorna 5G-ről szóló tudósításait. Levélben azt írta: más médiumokkal ellentétben az RT egy ügyet minden oldalról körüljár. Arra a kérdésre, hogy nem mond-e ellent Putyin elnök az 5G oroszországi elindításával az RT America által felhozott egészészégügyi veszélyeknek, az RT illetékese úgy reagált: az amerikai tévéhálózat az 5G helyi vonatkozásával foglalkozik, és nem az oroszországi bevezetéssel.

Ha van különbség, akkor az 5G biztonságosabb, mint az elődei

Az 5G technológia magasabb frekvenciájú rádióhullámokkal működik, mint a korábbi (vagyis egyelőre mostani) mobiltelefonok, így több információt képesek közvetíteni, gyorsabban. A vezetéknélküli, nagysebességű kommunikáció segítségével robotok, drónok, autók cserélhetnek majd információt, de átalakulhat gyakorlatilag a teljes minket körülvevő világ - a hírközlés, a sport, a kiskereskedelem, a szórakoztatóipar, a szállítás, az egészségügy, a településmenedzsment és persze a kormányzat sok szintje - írja a lap. Az 5G ellenzői azt állítják, a használt magas frekvencia az új telefonokat és adótornyokat rendkívül veszélyessé teszik. Minél magasabb a használt frekvencia, annál veszélyesebb az élő szervezetekre - mondta az RT riportere az egyik műsorban a nézőknek. Tudósok szerint viszont ennek épp az ellentéte igaz.

Minél magasabb a rádiófrekvencia, annál kevésbé hatol át az emberi bőrön, csökkentve így a szerveink - ideértve az agyunk - kitettségét. Dr. Marvin C. Ziskin radiológiai és orvosi fizikai professzor szerint ha van különbség a korábbi generációkhoz képest, akkor az 5G-kibocsátás biztonságosabb. Tavaly egy tanulmány kimutatta, hogy a 2G jelek hím patkányokban agydaganatot okozhatnak - a szakértők azonban arra jutottak, hogy emberek esetében nem áll fenn ez a kockázat, mert csak alacsonyabb dózisban érheti őket a sugárzás.

Az összeesküvés-elméletesek imádják

Az RT azonban "5G apokalipszisről" beszél, és olyan aktivistákat szólaltat meg, akik egyébként is mobilkommunikáció-ellenesek, akár évtizedek óta szólalnak fel a mobiltelefonok, az elektromos vezetékek és más, hétköznapi, elektromágnes hullámokat kibocsátó források ellen. Ők jellemzően nem nagy tiszteletnek örvendő tudományos magazinokban publikálnak, hanem alig ismert médiumokban, melyeket sokszor maguk adnak ki, hivatkozást pedig legfeljebb egymástól kaphatnak. Hogy közülük hányan tudják, hogy egy orosz hátterű hálózat narratíváját támogatják, azt nem tudni.

Ami biztos, hogy az 5G elleni támadások nézők millióihoz jutnak el, sikeresen táplálva az összeesküvés-elméletekre alapozott különleges ökoszisztémát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
Vásárló Sehol sincs már a fekete péntek: ma van a legnagyobb vásárlási őrület
MTI | 2020. november 11. 06:43
Úgy tűnik, hogy nem a fekete péntek lesz idén sem a vásárlók legnagyobb ünnepe, hanem a szinglik napja: már a felvezető időszakban megdőlt a tavalyi rekord az Alibabán.
Vásárló A jövő innovatív technológiái egy helyen: Moon Store
Márkázott tartalom | 2020. november 10. 13:10
Most egy olyan hazai céget fogok bemutatni neked, ahol felismerték, hogy a jövő elkezdődött. A Moon Store azért jött létre, hogy globális, vezető, innovatív márkák termékeit hozza el Magyarországra. Olyan termékeket, melyekről egyszerűen bűn lenne lemaradni.    Fókuszban az innováció és a minőség, valamint a kiváló felhasználói élmény. Ezeket az igényeket, elvárásokat, vágyakat veszik figyelembe egy-egy innovatív termék forgalmazásának megkezdésekor. Ha szeretnél betekinteni a jövőbe, jó helyen vagy, ugyanis a Moon Store elhozta számodra is a jövő innovatív technológiáit. Lássuk, hogy az Anker cégcsoport milyen innovatív termékeit érheted el immár te is Magyarországon az otthon, biztonság és szórakozás területén.
Friss
hírlevél