BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 17. 15:45

Új világ köszönthet be hamarosan, ahogy az 5G hálózatok beindulásával villámgyors vezeték nélküli hálózaton kapcsolódik majd össze minden mindennel és mindenkivel - gyakorlatilag nincs olyan területe az életnek, ahol ne hozhatna forradalmi változást az 5. generációs mobilhálózat. Az orosz propaganda viszont kipécézte magának az 5G-t, és elkezdte terjeszteni, hogy halálos.

Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett 2018. december 7-én. MTI/Varga György

Nyakunkon a forradalom, ami átalakítja az életünket - kár, hogy az oroszok szerint halálos

Az 5G, avagy 5. generációs mobilhálózatok egy olyan új, vezeték nélküli világ eljövetelét jelentik, amelyben összekapcsolódnak az autók, a gyárak vagy éppen a városok. Bármelyik nemzet jár majd élen a technológia bevezetésében, a század nagy részére komoly versenyelőnyt szerezhet a szakértők szerint. Egy tévécsatorna - amelynek központja egyébként néhány saroknyira van a washingtoni Fehér Háztól - azonban komoly aggályoknak adott hangot a rendszer egy rejtett hibájával kapcsolatban: szerintük ugyanis az 5G akár meg is ölhet minket.

Az orosz RT America csatorna adott le egy olyan műsort, amelynek címe az volt: egy veszélyes kísérlet az emberiséggel. A műsorban vendégszakértők az 5G hálózatok jelentette súlyos egészségügyi kockázatról beszéltek. A The New York Times cikke megjegyzi: ez volt az a tévécsatorna-hálózat, amely az amerikai szakszolgálatok szerint a 2016-os amerikai elnökválasztásokon a legnagyobb zavarkeltő volt (természetesen az orosz érdekek mentén). Most az RT az 5G-sugárzást az agydaganattal, terméketlenséggel, autizmussal, szívdaganattal és Alzheimer-kórral igyekszik összekötni - ezeknek a vádaknak azonban nincs tudományosan megalapozott háttere.

Pedig miközben az orosz tévé megpróbálja a frászt hozni az amerikai nézőkre, Putyin elnök februárban maga is elrendelte az orosz 5G hálózatok beindítását - és meglehetősen optimista hangnemben nyilatkozott a témáról.

Ha a mérnökök nem boldogulnak, használd a propagandistákat!

Szakértők szerint az RT az 5G ellen indított támadással elég nagy fába vágta a fejszéjét: egy olyan új, összekapcsolt, futurisztikus technológiákkal teletűzdelt világot céloz meg, amely beköltözik az otthonokba, segíti a nemzetbiztonsági szerveket és támogatja az innovatív cégeket - mondhatni, minden területre pozitív hatással lesz majd. Rádásul több orvosi cég már most is vezeték nélkül csatlakoztat egymáshoz eszközöket, így hozva létre újfajta terápiás megoldásokat - emlékeztet a lap.

A lapnak nyilatkozó szakértő (Ryan Fox, a dezinformáció nyomonkövetésével foglalkozó New Knowleddge techcég vezetője) szerint ez nem más, mint gazdasági hadviselés. Oroszország nincs túl jó pozícióban az 5G-versenyben, így megpróbálják aláásni és lejáratni az amerikai rendszert - véli.

Az 5G óriási jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy milyen komoly ütközőpont lett az USA és Kína között - a friss fejleményekről folyamatosan beszámolunk, legutóbb Trump elnök formálisan is megtiltotta amerikai termékek eladását a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatnak. 2 Az 5G-háborúban mindkét félhez csatlakoznak a szövetségesek - Kínához természetesen Oroszország közelít.

Mivel azonban Moszkva lemaradásban van a téren, egyáltalán nem bánná, ha a versenytársak az 5G-körüli egészségügyi kockázatokon kezdenének el vitatkozni - az RT így egyre gyakrabban foglalkozik a témával, hiszen az amerika vezeték nélküli ipar már elkezdte a rendszer beüzemelését. Márciusban a Verizon már azt közölte: hamarosan 30 amerikai városban áll majd rendelkezésre a technológia. Tavaly egyetlen ilyen témájú műsort sugárzott az RT America, idén viszont 4 hónap alatt hetet. Legutóbb, áprilisban például arról számoltak be, hogy az 5G tornyokból érkező sugárzásnak kitett gyerekek daganatos betegségekre, orrvérzésre és tanulási nehézségekre számíthatnak.

Az 5G csak Amerikában öl, Moszkvában nem?

Az RT kábelen, műholdon és online is terjeszti műsorait Amerikában, riportjait a Facebookon és a YouTube-on is közzéteszi. Egy 2017-ben kiadott, a titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési jelentés szerint a Youtube-on naponta átlagosan 1 millió alkalommal nézik meg videóikat - ezzel ezen a platformon az RT a legnézettebb csatorna. Az 5G-vel kapcsolatos figyelmeztetéseket több száz blog és weboldal veszi át rendszeresen, gyakorlatilag soha nem említve meg, hogy az eredeti forrás Oroszországhoz köthető.

A lapnak az RT moszkvai kommunikációs vezetője megvédte a csatorna 5G-ről szóló tudósításait. Levélben azt írta: más médiumokkal ellentétben az RT egy ügyet minden oldalról körüljár. Arra a kérdésre, hogy nem mond-e ellent Putyin elnök az 5G oroszországi elindításával az RT America által felhozott egészészégügyi veszélyeknek, az RT illetékese úgy reagált: az amerikai tévéhálózat az 5G helyi vonatkozásával foglalkozik, és nem az oroszországi bevezetéssel.

Ha van különbség, akkor az 5G biztonságosabb, mint az elődei

Az 5G technológia magasabb frekvenciájú rádióhullámokkal működik, mint a korábbi (vagyis egyelőre mostani) mobiltelefonok, így több információt képesek közvetíteni, gyorsabban. A vezetéknélküli, nagysebességű kommunikáció segítségével robotok, drónok, autók cserélhetnek majd információt, de átalakulhat gyakorlatilag a teljes minket körülvevő világ - a hírközlés, a sport, a kiskereskedelem, a szórakoztatóipar, a szállítás, az egészségügy, a településmenedzsment és persze a kormányzat sok szintje - írja a lap. Az 5G ellenzői azt állítják, a használt magas frekvencia az új telefonokat és adótornyokat rendkívül veszélyessé teszik. Minél magasabb a használt frekvencia, annál veszélyesebb az élő szervezetekre - mondta az RT riportere az egyik műsorban a nézőknek. Tudósok szerint viszont ennek épp az ellentéte igaz.

Minél magasabb a rádiófrekvencia, annál kevésbé hatol át az emberi bőrön, csökkentve így a szerveink - ideértve az agyunk - kitettségét. Dr. Marvin C. Ziskin radiológiai és orvosi fizikai professzor szerint ha van különbség a korábbi generációkhoz képest, akkor az 5G-kibocsátás biztonságosabb. Tavaly egy tanulmány kimutatta, hogy a 2G jelek hím patkányokban agydaganatot okozhatnak - a szakértők azonban arra jutottak, hogy emberek esetében nem áll fenn ez a kockázat, mert csak alacsonyabb dózisban érheti őket a sugárzás.

Az összeesküvés-elméletesek imádják

Az RT azonban "5G apokalipszisről" beszél, és olyan aktivistákat szólaltat meg, akik egyébként is mobilkommunikáció-ellenesek, akár évtizedek óta szólalnak fel a mobiltelefonok, az elektromos vezetékek és más, hétköznapi, elektromágnes hullámokat kibocsátó források ellen. Ők jellemzően nem nagy tiszteletnek örvendő tudományos magazinokban publikálnak, hanem alig ismert médiumokban, melyeket sokszor maguk adnak ki, hivatkozást pedig legfeljebb egymástól kaphatnak. Hogy közülük hányan tudják, hogy egy orosz hátterű hálózat narratíváját támogatják, azt nem tudni.

Ami biztos, hogy az 5G elleni támadások nézők millióihoz jutnak el, sikeresen táplálva az összeesküvés-elméletekre alapozott különleges ökoszisztémát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Drágulnak az üzemanyagok - mire lehet számítani a kutakon?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 11:43
Aki tankolni akart, jobban jár, ha még szerdáig elintézi.
Vásárló Durván elszálltak az élelmiszerárak: 10 százalék fölé került az éves áremelkedés
Gáspár András | 2020. augusztus 10. 06:04
Bár a kosarunkat szinte forintra ugyanannyiért tölthetjük meg most, mint egy hónappal ezelőtt, a kép csalóka: két és fél éve nem mértünk akkora éves áremelkedést a hazai hipermarketekben, mint most augusztusban. A három vizsgált hazai hipermarket mindegyikében legalább 10 százalékkal emelkedett a Privátbankár Árkosár ellenértéke; a vizsgált termékek felénél két, az alma esetében három (!) számjegyű az áremelkedés.
Vásárló Az utazási irodák menteni akarják a menthetőt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 19:15
A koronavírus miatti globális leállás legnagyobb vesztesei között természetesen ott találjuk az utazási irodákat. Mit tehet egy iparág, amely a határok átlépéséből él, egy olyan időszakban, amikor az összes ország bezárt? Megpróbálja valahogy kihúzni, amíg tisztul a kép, és újra zöld jelzést kapnak az útlevelek, addig pedig – tulajdonképpen érthető módon – hallgat.  
Vásárló Lehetséges külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 12:45
Bár a vírusválság megakasztotta a szabad mozgást a világban, még mindig sokan gondolkoznak külföldi munkavállaláson. De lehet-e külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Vásárló Nyáron is táplálkozhatsz egészségesen
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 10:17
Végre itt az igazi nyár, amikor szinte az ember nem is kíván semmilyen nehéz és bonyolult ételt. Ez annak is köszönhető, hogy a testünk a meleg miatt nem kíván semmi olyat, amit nehezen lehet emészteni. Éppen ezért a legjobb, ha inkább a zöldségekre és hasonló finomságokra koncentrálunk a fokozott folyadékpótlás mellett.
Vásárló 5 hasznos tipp mikrohullámú sütő vásárlásához
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 2. 10:22
A mikrohullámú sütő minden konyha egyik leggyakrabban használt praktikus eszköze, sokan mégsem fordítanak elegendő figyelmet a kiválasztására, pedig az egyes típusok között igen jelentős különbségek lehetnek.
Vásárló Így rendeltünk online a járvány alatt
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 1. 11:44
A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idején.
Vásárló Ezért bizonyulhat okos döntésnek a hővisszanyerős szellőztető rendszer használata
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 1. 10:27
Miként lehet hatékonyan és szemmel láthatóan csökkenteni a fűtési rendszer működése közben akaratlanul is fellépő hőveszteséget? Erre a kérdésre ad egyértelmű választ a hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása.
Vásárló Kerékpáros computer, amely segít az előtted álló célok elérésében
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:44
A kerékpározás sokaknál több, mint szabadidős kikapcsolódást jelentő tevékenység. Vannak, akik versenyszinten foglalkoznak a sportággal, és céljuk a győzelem elérése, méghozzá teljesítményük folyamatos monitorozása és fokozása mellett.
Vásárló Kreatív és ötletes megoldások dekorációs világítások által
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:36
A dekorációs világítás alkalmazása ma már nemcsak az előkelő rendezvényhelyszínek és luxusotthonok kiváltsága, hiszen a modern fényforrásoknak hála könnyedén az otthonunkba költöztethetjük a korszerű világítástechnika remekműveit.
hírlevél