Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Új világ köszönthet be hamarosan, ahogy az 5G hálózatok beindulásával villámgyors vezeték nélküli hálózaton kapcsolódik majd össze minden mindennel és mindenkivel - gyakorlatilag nincs olyan területe az életnek, ahol ne hozhatna forradalmi változást az 5. generációs mobilhálózat. Az orosz propaganda viszont kipécézte magának az 5G-t, és elkezdte terjeszteni, hogy halálos.
Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett 2018. december 7-én. MTI/Varga György

Nyakunkon a forradalom, ami átalakítja az életünket - kár, hogy az oroszok szerint halálos

Az 5G, avagy 5. generációs mobilhálózatok egy olyan új, vezeték nélküli világ eljövetelét jelentik, amelyben összekapcsolódnak az autók, a gyárak vagy éppen a városok. Bármelyik nemzet jár majd élen a technológia bevezetésében, a század nagy részére komoly versenyelőnyt szerezhet a szakértők szerint. Egy tévécsatorna - amelynek központja egyébként néhány saroknyira van a washingtoni Fehér Háztól - azonban komoly aggályoknak adott hangot a rendszer egy rejtett hibájával kapcsolatban: szerintük ugyanis az 5G akár meg is ölhet minket.

Az orosz RT America csatorna adott le egy olyan műsort, amelynek címe az volt: egy veszélyes kísérlet az emberiséggel. A műsorban vendégszakértők az 5G hálózatok jelentette súlyos egészségügyi kockázatról beszéltek. A The New York Times cikke megjegyzi: ez volt az a tévécsatorna-hálózat, amely az amerikai szakszolgálatok szerint a 2016-os amerikai elnökválasztásokon a legnagyobb zavarkeltő volt (természetesen az orosz érdekek mentén). Most az RT az 5G-sugárzást az agydaganattal, terméketlenséggel, autizmussal, szívdaganattal és Alzheimer-kórral igyekszik összekötni - ezeknek a vádaknak azonban nincs tudományosan megalapozott háttere.

Pedig miközben az orosz tévé megpróbálja a frászt hozni az amerikai nézőkre, Putyin elnök februárban maga is elrendelte az orosz 5G hálózatok beindítását - és meglehetősen optimista hangnemben nyilatkozott a témáról.

Ha a mérnökök nem boldogulnak, használd a propagandistákat!

Szakértők szerint az RT az 5G ellen indított támadással elég nagy fába vágta a fejszéjét: egy olyan új, összekapcsolt, futurisztikus technológiákkal teletűzdelt világot céloz meg, amely beköltözik az otthonokba, segíti a nemzetbiztonsági szerveket és támogatja az innovatív cégeket - mondhatni, minden területre pozitív hatással lesz majd. Rádásul több orvosi cég már most is vezeték nélkül csatlakoztat egymáshoz eszközöket, így hozva létre újfajta terápiás megoldásokat - emlékeztet a lap.

A lapnak nyilatkozó szakértő (Ryan Fox, a dezinformáció nyomonkövetésével foglalkozó New Knowleddge techcég vezetője) szerint ez nem más, mint gazdasági hadviselés. Oroszország nincs túl jó pozícióban az 5G-versenyben, így megpróbálják aláásni és lejáratni az amerikai rendszert - véli.

Az 5G óriási jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy milyen komoly ütközőpont lett az USA és Kína között - a friss fejleményekről folyamatosan beszámolunk, legutóbb Trump elnök formálisan is megtiltotta amerikai termékek eladását a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatnak. 2 Az 5G-háborúban mindkét félhez csatlakoznak a szövetségesek - Kínához természetesen Oroszország közelít.

Mivel azonban Moszkva lemaradásban van a téren, egyáltalán nem bánná, ha a versenytársak az 5G-körüli egészségügyi kockázatokon kezdenének el vitatkozni - az RT így egyre gyakrabban foglalkozik a témával, hiszen az amerika vezeték nélküli ipar már elkezdte a rendszer beüzemelését. Márciusban a Verizon már azt közölte: hamarosan 30 amerikai városban áll majd rendelkezésre a technológia. Tavaly egyetlen ilyen témájú műsort sugárzott az RT America, idén viszont 4 hónap alatt hetet. Legutóbb, áprilisban például arról számoltak be, hogy az 5G tornyokból érkező sugárzásnak kitett gyerekek daganatos betegségekre, orrvérzésre és tanulási nehézségekre számíthatnak.

Az 5G csak Amerikában öl, Moszkvában nem?

Az RT kábelen, műholdon és online is terjeszti műsorait Amerikában, riportjait a Facebookon és a YouTube-on is közzéteszi. Egy 2017-ben kiadott, a titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési jelentés szerint a Youtube-on naponta átlagosan 1 millió alkalommal nézik meg videóikat - ezzel ezen a platformon az RT a legnézettebb csatorna. Az 5G-vel kapcsolatos figyelmeztetéseket több száz blog és weboldal veszi át rendszeresen, gyakorlatilag soha nem említve meg, hogy az eredeti forrás Oroszországhoz köthető.

A lapnak az RT moszkvai kommunikációs vezetője megvédte a csatorna 5G-ről szóló tudósításait. Levélben azt írta: más médiumokkal ellentétben az RT egy ügyet minden oldalról körüljár. Arra a kérdésre, hogy nem mond-e ellent Putyin elnök az 5G oroszországi elindításával az RT America által felhozott egészészégügyi veszélyeknek, az RT illetékese úgy reagált: az amerikai tévéhálózat az 5G helyi vonatkozásával foglalkozik, és nem az oroszországi bevezetéssel.

Ha van különbség, akkor az 5G biztonságosabb, mint az elődei

Az 5G technológia magasabb frekvenciájú rádióhullámokkal működik, mint a korábbi (vagyis egyelőre mostani) mobiltelefonok, így több információt képesek közvetíteni, gyorsabban. A vezetéknélküli, nagysebességű kommunikáció segítségével robotok, drónok, autók cserélhetnek majd információt, de átalakulhat gyakorlatilag a teljes minket körülvevő világ - a hírközlés, a sport, a kiskereskedelem, a szórakoztatóipar, a szállítás, az egészségügy, a településmenedzsment és persze a kormányzat sok szintje - írja a lap. Az 5G ellenzői azt állítják, a használt magas frekvencia az új telefonokat és adótornyokat rendkívül veszélyessé teszik. Minél magasabb a használt frekvencia, annál veszélyesebb az élő szervezetekre - mondta az RT riportere az egyik műsorban a nézőknek. Tudósok szerint viszont ennek épp az ellentéte igaz.

Minél magasabb a rádiófrekvencia, annál kevésbé hatol át az emberi bőrön, csökkentve így a szerveink - ideértve az agyunk - kitettségét. Dr. Marvin C. Ziskin radiológiai és orvosi fizikai professzor szerint ha van különbség a korábbi generációkhoz képest, akkor az 5G-kibocsátás biztonságosabb. Tavaly egy tanulmány kimutatta, hogy a 2G jelek hím patkányokban agydaganatot okozhatnak - a szakértők azonban arra jutottak, hogy emberek esetében nem áll fenn ez a kockázat, mert csak alacsonyabb dózisban érheti őket a sugárzás.

Az összeesküvés-elméletesek imádják

Az RT azonban "5G apokalipszisről" beszél, és olyan aktivistákat szólaltat meg, akik egyébként is mobilkommunikáció-ellenesek, akár évtizedek óta szólalnak fel a mobiltelefonok, az elektromos vezetékek és más, hétköznapi, elektromágnes hullámokat kibocsátó források ellen. Ők jellemzően nem nagy tiszteletnek örvendő tudományos magazinokban publikálnak, hanem alig ismert médiumokban, melyeket sokszor maguk adnak ki, hivatkozást pedig legfeljebb egymástól kaphatnak. Hogy közülük hányan tudják, hogy egy orosz hátterű hálózat narratíváját támogatják, azt nem tudni.

Ami biztos, hogy az 5G elleni támadások nézők millióihoz jutnak el, sikeresen táplálva az összeesküvés-elméletekre alapozott különleges ökoszisztémát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcsközelbe drágult a nagybevásárlás - mégis fellélegezhetnek a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. május 10. 15:22
Az áprilisban mért hajszálnyi havi árcsökkenés májusra eltűnt: áremelkedést mértünk a hazai hipermarketekben. Nemcsak havi szinten, éves távlatban is feljebb mentek az árak - az áremelkedés üteme azonban beállni látszik a 3 százalék körüli szintre. Már második hónapja mértünk ekkora éves áremelkedést szokásos havi Árkosár-felmérésünk során - a tavalyi évvel ellentétben idén kissé fellélegezhetnek az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok.
Vásárló Szakállkérdések
Márkázott tartalom | 2021. május 10. 14:51
Többször felmerülő kérdés, hogy kinek áll jól egyáltalán a szakáll? Ez egy olyan kardinális kérdés, mint a nőknél a haj hosszúsága. Ők is mindig az ellenkező hosszban gondolkodnak, hogy vajon jól állna-e nekik. Ugyanez a helyzet a férfiaknál, csak náluk az arcszőrzet van a középpontban.
Vásárló Személyre szóló ajándéktárgyak
Márkázott tartalom | 2021. május 9. 14:20
Júniusban apák napja! Ha előrelátóak vagyunk, már év közben is készülhetünk, ötletelhetünk, hogy mi lenne az, amivel örömet szerezhetnénk. Minél személyre szólóbb az ajándékunk, annál nagyobb örömet fog okozni. Egy jól eltalált ajándékkal kifejezhetjük figyelmességünket, érdeklődésünket a másik iránt. Mivel családtagról van szó, nagyjából ismerjük a kedvenc dolgait, legyen az kedvenc szabadidős tevékenysége, kedvenc állata vagy filmje, autómárkája. Ezek mind-mind segítségünkre lehetnek az ajándékozásban. 
Vásárló A leghasznosabb társ az otthonod tisztán tartásában
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:33
Neked mi segít rendben és tisztán tartani az otthonodat? A jól felosztott otthoni házimunka? Egy takarító vagy takarítónő? Kipróbált és hatékony tisztítószerek? Jól nevelt gyerekek? Ahányan vagyunk, annyiféle választ adhatunk, de abban egyformák vagyunk, hogy mindannyian igyekszünk rendben és tisztán tartani az otthonunkat, na meg abban is, hogy igyekszünk ezt minél hatékonyabban, minél kevesebb energia és idő ráfordításával teljesíteni.
Vásárló Egy konyhai eszköz, ami felgyorsítja a folyamatokat: az aprító
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:16
Manapság már számos olyan konyhai eszközzel találkozhat a piacon, amely arra született, hogy megkönnyítse dolgát, hogy felgyorsítsa és leegyszerűsítse a folyamatokat.
Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer?
Márkázott tartalom | 2021. május 3. 13:42
Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer, talán a türelmetlenség vagy a technológia nem ismerete miatt. Tudnunk kell, hogy a szerelés lényegében egy-két munkanapnál többet nem vesz igénybe. Ha nem kellene az engedélyeztetésre időt szánni, akkor valószínűleg észre sem vennénk, hogy egyik napról a másikra napelemre váltottunk. 
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.