4p
Vagyis egyforma a berlini és a budapesti bérlakásár, pontosabban lakbér, és ez igen szomorú budapesti szemszögből. Igaz, hogy más német városok jóval drágábbak, de még a gazdag München is csak 3-szorosa ennek. Szomorú, hogy ebben zárkózunk fel, ha így marad, soha nem fog megszűnni Budapesten a munkaerőhiány.

A budapesti bérlakáspiacot többször górcső alá vettük, az átlagos bérleti díj az utóbbi időben 150 ezer forintra szaladt fel, azaz nagyjából 500 euróra. Ez megegyezik Berlin átlagos szintjével, ráadásul ott 70 négyzetméteres lakásokat számolnak, még térkép is van róla. Erre persze mondhatnánk, hogy Berlin nagyobbik fele is egy kommunista ország fővárosa volt, csak éppen a gazdag országrész jövedelmek szempontjából felhúzta a maga szintjére. Tulajdonképpen Berlinben egész kellemes az élet: átlagban 3200 eurós bruttó bér, legyen nettó 2200, ennek kevesebb, mint negyede a lakásbérlés, emellett a rezsi már fel sem tűnik.

Berlini lakbérek városrészenként. Forrás: Immobilienscout24.de

Az egész fizetést elviszi

Ezzel szemben a magyar átlagfizetés bruttó 300 ezer, azaz nettó 200 ezer forint, a lakásra és a rezsire el is megy az egész. Persze Budapesten valamivel magasabb a jövedelem, mint az országos szint, de a szomorú helyzeten ez alig változtat. Természetesen alternatíva lenne, ha mindenki, aki tartósabban Budapesten akar élni és dolgozni, lakást vehetne, ámde hiába divat újra a lakáshitelezés: a megemelkedett lakásárak miatt nagy összeg az önrész, amit ki kellene fizetni, márpedig kevesen érkeznek Budapestre ennyi pénzzel a zsebükben.

Torzult piac

Felmerül a kérdés, hogy miért ilyen a helyzet, mitől van olyan kereslet, ami sokakat kiszorít a piacról? A válasz benne is van a kérdésben: valamiért kevesebb a kiadó lakás, mint a reménybeli bérlő, ezért az ár addig emelkedett, amíg a bérlők egy része kiszorult, és így van egyensúly. Mindez egy olyan városban, ahol viszonylag sok a lakás, és csökken a népesség (10 százalékkal kevesebb, mint 20-30 éve).

Erre ésszerű magyarázat csak abból adódhat, hogy a turizmus illetve a tartósan itt élő külföldiek kereslete akkora, hogy az egész piac nem kis hányadát elviszi. Na de miért lehet ez egy olyan városban, amely nem egy különleges attrakció, mint Róma, Párizs vagy akár Prága? Nézzük meg, mi az ide érkező nagyszámú turista leggyakrabban hangoztatott érve: viszonylag olcsó a város (az ország), persze nem a szállás, hanem sok minden egyéb, például olcsón lehet inni. Ez viszont egy olyan tényezőre utal, amit többször emlegettünk: a forint erős alulértékeltségére.

Az a fránya forint

Nézzük meg, mi lenne 10 vagy 20 százalékkal erősebb forintnál. Az érkező külföldiek valószínűleg nem nagyon akarnának devizában ennyivel többet fizetni, így a forint felértékelődésének arányában az a forint összeg is csökkenne, amennyiért a lakások akár Airbnb-n keresztül, akár hosszabb távra kiadhatóak. Ez az egész piacon végiggyűrűzne, és elképzelhető, hogy a turizmus, legalábbis az alkoholfogyasztó-legénybúcsús része visszaszorulna, esetleg másik, olcsóbb várost keresne magának (már Barcelona is kevesebb turistát szeretne, hogy a helyiek ne szoruljanak ki a városból), így mindjárt a kínálat is növekedne.

Jogi környezet

Van persze egy másik probléma is, ami nem függ össze a piaccal. Kiszolgáltatottnak érzi magát bérlő és bérbeadó egyaránt, mert egyik sincs jogszabályilag megfelelően védve. A bérbeadó attól fél, hogy lelakják a lakást, ezért az amúgy is irgalmatlanul magas havi díj többszörösét elkéri kaució gyanánt, ami sok bérlőt lehetetlen helyzetbe hoz. Ugyanakkor a tulaj retteghet, hogy nem fizet a bérlője, és hosszú procedúra, amíg jogi úton el tudja távolítani a nem fizető bérlőt, hacsak igénybe nem veszi a szürkezónában tevékenykedő kopasz kigyúrtakat, akik jó pénzért a legalitás határmezsgyéjén legtöbbször elűzik a nem fizető lakót.

Bérházak hiánya

A bérlő ugyanakkor ki van téve annak, hogy a bérleti díját bármeddig emelhetik, így menetközben szorul ki a lakásból, vagy felmondhatnak neki, így az újabb keresgélés, kauciózás, költséges költözés következik. Tulajdonképpen az lenne egy optimális piac, ha lennének csúnya szóval régi kifejezéssel háziurak, mai értelemben olyan vállalkozások, amelyek egész háztömböket üzemeltetnek kiadás céljára, ezért minden intézményesen zajlik. Ez azonban valamiért nem alakult ki a mostani kapitalizmusban, pedig az előzőben jól működött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG