Hirdetés

Dühös emberek: a protesztszavazók dönthetik el az EP-választást

Wéber Balázs, 2019. április 26., 15:15

Nem pártok mellett, hanem pártok ellen voksolhatnak az európaiak a május végi európai parlamenti (EP) választásokon, derül ki egy 12 uniós tagállamra – a többi közt Magyarországra – kiterjedő felmérésből. Ez az EU-szkeptikus, populista erőknek kedvezhet, amelyek ráadásul mindkét oldalon jobban tudják mozgósítani szavazóikat a centrumpártoknál. A választást a részvételi arány döntheti el.

French Marine Le Pen, president of the Rassemblement National (RN) far-right party attends the MENF (Movement for a Europe of Nations and Freedom) public meeting in Prague, Czech Republic, 25 April 2019. European leaders of national right-wing parties delivers speeches at the public event at the Wenceslas Square, organized by the Czech Freedom and Direct Democracy (SPD) party, as start of its European Parliament elections campaign. EPA/MARTIN DIVISEK
Jól mozgósítanak. Marine Le Pen, a bevándorlás-ellenes Nemzeti Gyűlés vezetője egy prágai választási rendezvényen. EPA/MARTIN DIVISEK

A német Bertelsmann Alapítvány számára készült közvélemény-kutatás szerint százból mindössze hat választó azonosul egy párttal, idézte a felmérés eredményét a Die Welt.

Sok a protesztszavazó

Minden második szavazó viszont „negatív pártidentitással” bír – ez azt jelenti, hogy teljes egészében elvet egy vagy több pártot.

Hirdetés

„Sok polgár már nem egy konkrét párt mellett szavaz, hanem azon pártok ellen, amelyeket leginkább elutasít”

- jelentette ki Robert Vehrkamp, a tanulmány egyik készítője. Ebből az úgynevezett EU-kritikus és szélsőséges politikai erők profitálhatnak. A felmérés szerint a választók tizede már eldöntötte, hogy rájuk fog szavazni, ráadásul ezek a pártok nagy arányban képesek mobilizálni választóikat.

„A populista pártok relatív rövid idő alatt stabil törzsszavazói bázist tudtak felépíteni”

- tette hozzá Vehrkamp. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy az extrém és populista pártok elutasítottsága a legnagyobb (52 százalék).

A részvételi arány dönthet

Mivel a radikálisok jobb- és baloldalon is nagyobb számban képesek mozgósítani szavazóikat, mint a centrumpártok, a választási végeredmény és Európa jövője szempontjából döntő jelentőségű lehet a részvételi arány, állítja a kutatás.

A reprezentatív felmérés során összesen több mint 23 ezer választópolgárt kérdeztek meg Magyarországon, Németországban, Franciaországban, Görögországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában, Lengyelországban, Svédországban, Dániában és Spanyolországban.

A Friedrich Ebert Alapítvány tegnap közölt felméréséből pedig az derült ki, hogy minden ötödik német polgár egyértelműen jobboldali-populista nézeteket képvisel, ötből kettő választónál pedig ilyen tendencia figyelhető meg.

Polarizálódik a társadalom

Hasonló trend rajzolódik ki az Európai Parlament utolsó mandátumbecsléséből is: az Európai Néppárt és a szocialisták megroggyanhatnak, a nacionalisták és a zöldek viszont előretörhetnek EP-választáson. A centrumpártok szavazóinak egy része ugyanis a tőlük jobbra és balra álló kisebb pártokhoz vándorol át a jelek szerint.

Összességében egyszerre erősödik az úgynevezett populista-nacionalista, valamint a zöld-újbaloldali-liberális tábor, ami tovább növelheti a társadalmi megosztottságot.

(Kapcsolódó cikk: EP-választás: bukhatnak a nagy pártok, szárnyalhatnak a nacionalisták és a zöldek.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?