4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Szkripal-ügy miatt tömegesen utasítják ki az orosz diplomatákat a nyugati országok: Putyin alaposan kiütötte a biztosítékot azzal, hogy brit földön próbált meggyilkoltatni egy kémet. Az oroszok most 23 nagykövetet rendeltek be, hogy tiltakozó jegyzéket adjanak át a kiutasítások miatt - bár Magyarország is érintett, nekünk valahogy nem kellett raportra menni.
Litván, horvát és svéd diplomáciai autó az orosz külügyminisztérium moszkvai székházánál 2018. március 30-án. Az orosz külügyi tárca ezen a napon 23 nyugati és nyugati orientációjú ország nagykövetét kérette be a minisztériumba, hogy jegyzékben fejezze ki tiltakozását a Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében orosz diplomatáknak a Szkripal-ügy miatt történt kiutasítása ellen, és hasonló ellenintézkedéseket jelentsen be. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Az orosz külügyminisztérium pénteken 23 nyugati és nyugati orientációjú ország nagykövetét kérette be - az oroszok jegyzékben fejezték ki tiltakozásukat amiatt, hogy diplomatáikat világszerte tömegesen tiltják ki a Szkripal-ügy miatt.

Külföldön akart gyilkolni az orosz állam?

Emlékeztetőül: Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

A Szkripal-ügy miatt London 23, Washington 60 orosz diplomatát utasított ki és utóbbi elrendelte egy főkonzulátus bezáratását is. Rengeteg ország csatlakozotta tiltakozáshoz, a NATO 30-ról 20-ra csökkentette a szövetségnél működő orosz képviselet létszámát, Ukrajna 13, négy ország négy, három ország három, hat ország kettő, tizenhárom ország - köztük Magyarország - egy orosz diplomatát utasított ki. Az EU, valamint öt ország konzultációra hazarendelte nagykövetét.

Az orosz válasz

Az oroszok válaszul egyrészt szintén kiutasítottak 23 brit és 60 amerikai diplomatát, és bezáratták a szentpétervári amerikai konzulátust. Másrészt most tiltakozó jegyzéket adtak át 23 ország nagykövetségi képviselőjének.

A külügyminisztériumnak a Szmolenszkaja téren lévő központi épületében megjelentek az ausztrál, az albán, a német, a dán, az ír, a spanyol, az olasz, a kanadai, a lett, a litván, a macedón, a moldovai, a holland, a norvég, a lengyel, a román, az ukrán, a finn, a francia, a horvát, a cseh, a svéd és az észt nagykövetség képviselői, túlnyomórészt nagykövetei.

És a magyarok...?

Érdekesség, hogy bár a hivatalos közlés szerint Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát az EU kérésére, minket mégsem rendeltek be a 23 másik országgal együtt az orosz külügybe. Arról, hogy ki a kiutasított orosz diplomata, a legutóbbi kormányinfón Lázár János nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem árult el részleteket.

Tisztára, mint a hidegháborúban

A Szkripal-ügy újabb szomorú jele annak, hogy gyakorlatilag hidegháború zajlik Oroszország és a NATO között. A fegyverkezési verseny dübörög, világszerte több fronton feszülnek egymásnak a két fél által támogatott haderők, orosz hackerek hatolnak be nyugati választási és egyéb számítógépes rendszerekbe, orosz propagandát terjesztenek nyugati polgárokra célozva, és nagyon úgy tűnik, hogy Oroszország arra is hajlandó, hogy idegen földön likvidáljon egy kémet. Az ennek kapcsán kibontakozó diplomáciai válsághelyzet szintén hidegháborús viszonyokat idéz.

A Politico című lap értesülései szerint eközben Anatolij Antonovot, Oroszország Egyesült Államokban akkreditált nagykövetét mellőzik az amerikai törvényhozók és kormányzati tisztségviselők. Kongresszusi vezetők nem hajlandók találkozni az orosz diplomatával, akit sem Mike Pence alelnök, sem John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke nem kíván fogadni.

Sajtójelentések pedig arról szóltak: Trump úgy gratulált Putyinnak választási győzelméhez, hogy közben egy kicsit meg is fenyegette. Az NBC televízió amerikai hivatalos forrásokra hivatkozva állította, hogy Trump kijelentette Putyinnak: "ha ön fegyverkezési versenyt akar, akkor megrendezhetjük, de én fogom megnyerni". Az oroszok egyébként cáfolták, hogy ilyesmi elhangzott volna - Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője valótlannak nevezte az értesülést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG