Hirdetés

Ibiza-gate: ezen a banánhéjon csúszott el az osztrák alkancellár

Wéber Balázs, 2019. május 21., 13:10

Heinz-Christian Strache bizalmasa, Johann Gudenus folyékonyan beszél oroszul, kiterjedt oroszországi kapcsolatokkal bír, felesége is figyelmeztette a veszélyre, mégis beleesett az ibizai csapdába. A videó készítői valószínűleg rajta keresztül szervezték le a találkozót az állítólagos orosz oligarcharokonnal. A botrányba nem csak ő és Strache bukott bele, hanem az egész osztrák kormány – és lehet, hogy ez még csak a kezdet.

Forrás: Spiegel, Youtube
Gudenus (balra) és Strache az ibizai videón. A háttérben Gudenus felesége. Forrás: Youtube/Spiegel

"Lehet, hogy ez egy csapda?"

- tette fel a kérdést Tajana Gudenus 2017. július 24-én abban az ibizai villában, amelyben férje, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori frakcióvezetője és Heinz-Christian Strache akkori pártelnök, későbbi alkancellár éppen kényes kérdésekről tárgyalt kendőzetlen stílusban egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával.

Hirdetés

Nem hallgatott a feleségére

Az osztrák politikusok gyakorlatilag közbeszerzéseket ígértek a nőnek, ha az cserébe segíti pártjuk választási kampányát, például megvásárolja a befolyásos Kronen Zeitung bulvárlapot.

Az osztrák Der Standard értesülései szerint Tajana Gudenus figyelmeztetését a rejtett kamerák rögzítették, a jelenetet tartalmazza a találkozóról készült videó hosszabb, eddig nem közölt verziója. Férje és Strache azonban nem hallgatott rá, és – alighanem alkohol befolyása alatt – tovább folytatta a beszélgetést.

Nincs is unokahúgom

Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy a magát Igor Makarov orosz milliárdos unokahúgának kiadó szőke nő beépített ember volt, akivel a videó készítői lépre csalták a két politikust. Makarov közölte: semmi köze a botrányhoz, a szóban forgó  nő pedig nem is lehet az unokahúga.

"Mindenki tudja, hogy egyedüli gyerek vagyok, tehát nincs unokahúgom”

- mondta a milliárdos az oroszországi Forbesnak. A több mint kétmilliárd dolláros vagyonnal bíró üzletember, aki állítólag közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hozzátette: minden törvényes eszközzel ki akarja deríteni, hogy ki élt vissza a nevével.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője szintén azt mondta: nem tudják, hogy kicsoda a szóban forgó nő.

Ismerte Oroszországot, mégis csőbe húzták

Osztrák sajtóértesülések az is valószínű, hogy a csapda kitervelői Gudenuson keresztül szervezték le a találkozót.

A frakcióvezetőt ugyanis több évtizedes barátság fűzi Strachéhoz, aki eddig mentorként egyengette politikai karrierjét, ráadásul folyékonyan beszél oroszul, és számos szál fűzi Oroszországhoz. A moszkvai Lomonoszov Egyetemen tanult, 2014-ben megfigyelőként részt vett a krími népszavazáson – a félszigetet önkényesen annektálta Oroszország –, 2016-ban pedig tagja volt annak a magasrangú szabadságpárti delegációnak, amely együttműködési megállapodást írt alá az orosz kormánypárttal, az Egységes Oroszországgal.

Gudenus egyébként a Jobbik egyik választási kampányrendezvényén is megjelent a 2010-es választások előtt.

Ki tette?

Arra továbbra sincs válasz, hogy kik állítottak csapdát az FPÖ-s politikusoknak. Az osztrák sajtóban három lehetséges elkövetői kört említenek (erről részletesebben itt írtunk):

  • nyugati (amerikai) titkosszolgálatok
  • Tal Silberstein, az osztrák szociáldemokraták volt tanácsadója
  • a német Centrum a Politikai Szépségért (ZPS) nevű művészeti-politikai csoport

Az izraeli tanácsadó azt állítja, hogy nincs köze az ügyhöz, a ZPS szintén nem vállalta magára az akciót.

És miért?

Osztrák és német lapok emlékeztetnek arra, hogy a nyugati titkosszolgálatok az utóbbi időben visszafogták az együttműködést az osztrák szervekkel, amelyeket egy szabadságpárti belügyminiszter, Herbert Kickl felügyel. Attól tartottak ugyanis, hogy információk szivároghatnak ki az oroszokhoz.

"Nyílt titok volt, hogy csökkent az információ-megosztás Ausztriával, különös tekintettel a szélsőjobboldali struktúrákra és Oroszországra”

- idézte ezzel egybehangzóan a Financial Times egyik berlini forrását. (A bizalomvesztésről és a magyar szálról itt írtunk.)

Szempont lehetett az is, hogy a Szabadságpárt bukása a többi jobboldali-populista, bevándorlás-ellenes pártot is gyengítheti szerte Európában. Ezt jelzi, hogy az akció kitervelői közvetlenül az európai parlamenti választások előtt robbantották ki az ügyet.

"Az európai szélsőjobb pártok ellenfelei nem is kívánhattak volna szebb ajándékot"

- írta a brit gazdasági lap.

Felbomlott a kormánykoalíció

A néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció mindenesetre már összeomlott. Miután tegnap Sebastian Kurz kancellár közölte, hogy a belügyminiszter menesztését fogja javasolni az államfőnek, az összes szabadságpárti miniszter bejelentette távozását. Kurz tehát vagy kisebbségben fog kormányozni az őszi, előrehozott választásokig, vagy már korábban távozni kényszerül - elképzelhető ugyanis, hogy a Szabadságpárt bizalmi szavazást kezdeményez ellene.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?