Hirdetés
Hirdetés

Izraeli oligarcha lehet az elnökválasztás legnagyobb nyertese

Káncz Csaba, 2019. február 07., 08:45

Az elnökválasztási versenyt vezető jelölt hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni Putyinnal, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai konfliktusnak. A helyi szakértők szerint Zelenszkij egy stróman, akinek a politikai keresztapja egy jogi eljárás alatt álló, Izraelbe menekült dollármilliárdos. Ez pedig nyugtalanságot kelthet az országban rendkívül befolyásos szélsőjobboldali milíciák körében.

Volodimir Zelenszkij (Wikimedia Commons/Kvartal95)
Volodimir Zelenszkij (Wikimedia Commons/Kvartal95)

Nagy keleti szomszédunk már választási lázban ég, hiszen március 31-én elnökválasztást tartanak (és egy második fordulót három héttel később, ha egyik jelölt sem ér el 50 százalékot). Ukrajnában az elnöknek komoly hatáskörei vannak, hiszen ő nevezi ki az erőszakszervezetek vezetőt, akárcsak a külügy- és védelmi minisztert is. Nem kis figyelmet keltett tehát Kijevben az a hír, hogy két friss felmérés szerint is egy 41 éves humorista-színész, Volodimir Zelenszkij vette át a vezetést az elnökjelölti versenyben.

Zelenszkij és Putyin

A közvéleménykutatások megerősítik, hogy Zelenszkij messze vezet a bizonytalan szavazóknál, akik semmifajta pozitívumot nem látnak a leszerepelt politikai osztály jelöltjeiben. Ide tartozik mindenelőtt Petro Porosenko elnök (aki a kanadai külügyminiszter támogatását tudja felmutatni kampányában) és a börtönt is megjárt Julia Tyimosenko (aki a NATO volt főtitkárának biztató szavaival parádézik). Tyimosenkót 2011-től töltött két és fél évet rács mögött, mert a vád szerint miniszterelnökként Kijev számára előnytelen gázszerződést kötött Moszkvával.

Zelenszkij múlt héten hozta nyilvánosságra választási programját, amely szerint megválasztása esetén népszavazást kezdeményezne Ukrajna NATO-csatlakozásáról.  A program ígéretet tesz arra is, hogy az ukrán elhárítást (SBU) leveszik a gazdasági bűncselekmények nyomozásáról. Zelenszkij egy egyszeri „nulla százalékos adót” ígér azon üzletembereknek, akik teljeskörűen bevallják jövedelmüket. Korábbi nyilatkozata szerint hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni Putyinnal, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai konfliktusnak és attól sem zárkózott el, hogy a szakadárok által megszállt területek hovatartozásáról népszavazást tartsanak.

Hirdetés

Az izraeli kapcsolat

Bár Zelenszkij a külső megfigyelő számára könnyen tűnhet egyfajta politikai lázadónak és a nép egyszerű gyermekének, ez azonban nem fedi a valóságot. A helyi szakértők szemében sokkal inkább számít strómannak, akinek a politikai keresztapja egy jogi eljárás alatt álló dollármilliárdos, Ihor Kolomojszkij oligarcha.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Kolomojszkij jelenleg is vitában áll Kijevvel az ukrán PrivatBank 5 milliárd dolláros sikkasztási ügyében. Az oligarcha jelenleg Izraelben él, most is működteti az „1+1” nevű ukrán TV csatornát és humorista strómanján keresztül reméli a visszatérést egykori üzleti birodalmának élére.

Zelenszkijnek személyesen is van vaj a fején. Bár korábban azt állította, hogy minden orosz üzleti szálat megszakított a Krím bekebelezése után, a napokban be kellett vallania, hogy továbbra is részesedése van a Green Films nevű orosz filmvállalatban.

Zelenszkij előretörése nyugtalanságot kelthet Ukrajna befolyásos szélső-jobboldali köreiben, lévén, hogy zsidó származású és korábban élesen támadta vicceiben az ukrán nacionalizmust.  Márpedig az országban rendkívül befolyásosak a szélsőjobboldali milíciák, amelyek sokat tettek a függetlenségi harcokban, de napjainkra szinte érinthetetlenekké váltak - ahogy ez hasonló szervezetekkel szintén bekövetkezett Libériában és Afganisztánban.

A kárpátaljai magyarság a legnagyobb mértékben Petro Porosenkót utasítja el: tízből kilenc megkérdezett semmilyen körülmények között nem hajlandó rá szavazni. A jelenlegi elnök ilyen brutális mértékű elutasítása azzal magyarázható, hogy a 2014-es választások alkalmával a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel megkötött megállapodásából semmit sem teljesített, helyette minden korábbinál durvább kisebbségellenes lépések fémjelzik elnöki munkáját. Zelenszkij népszerűsége viszont egyre szembetűnőbb a kárpátaljai magyarság körében.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit jelentene az emberiségnek, ha végleg eltűnne a Facebook?

Mit jelentene az emberiségnek, ha végleg eltűnne a Facebook?

Egyre többet szoktak arról beszélni, hogy milyen félelmetesen sokat használja a Facebookot az emberiség, a közösségi oldal már falba is ütközött azért, mert lassacskán már a Föld internettel rendelkező lakosságának döntő többsége beregisztrált, így nem tud hová növekedni. De mi történne akkor, ha egyik napról a másikra eltűnne?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?