4p
Az OECD jelentése azt javasolja Ausztriának, hogy tolják ki a nyugdíjkorhatárt. A dolgozók teljes munkaidőben dolgozzanak, és növeljék a képzésre fordított pénzügyi erőforrásokat is. Magyarországgal kapcsolatban is van egy érdekes megjegyzésük.
(Fotó: Pixabay.com)

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) bírálja a reformok ütemét Ausztriában. A nagyobb esélyegyenlőség megteremtése érdekében néhány változtatásra van szükség szerintük. Ez derül ki a szervezet egy új tanulmányából.

Az aktuális trendek, mint a globalizáció, a digitalizáció, az elöregedő társadalmak és a környezet állapotának romlása az OECD szerint egyedi strukturális reformokat igényel. Az elmúlt két évben Ausztriában a reformok gyorsaságát a gazdasági szervezet túl lassúnak tartja.

A szomszédos országról megállapítják, hogy az egyik legnagyobb itt a jövedelemkülönbség a férfiak és a nők között. A nők munkaerő-piaci beilleszkedésének megkönnyítése érdekében azt szorgalmazzák, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak adókedvezményt kapjanak. Élvezzenek előnyt ezen állások a részmunkaidős foglalkoztatással szemben – írják osztrák lapok.

Egész napos gyerekfelügyelet

Annak érdekében, hogy mindkét szülő számára biztosítani lehessen a teljes munkaidős foglalkoztatást, az OECD-jelentés szerint érdemes lenne megfontolni a teljes munkaidős gyermekgondozásra való jog bevezetését. Ez növelhetné a versenyképességet és a termelékenységet.

Az OECD kritizálja a tényleges nyugdíjkorhatárt is. Ez még mindig túl alacsony ugyanis Ausztriában. Itt is főként a nőkről van szó. Az OECD szerint mindkét szülőnek teljes munkaidőben kellene dolgoznia, és a lehető leghosszabb ideig.

Tandíj és ásványolaj-adó

Az OECD szerint a munkabéreket terhelő adókat és társadalom-biztosítási járulékokat csökkenteni kellene. Tanácsolják, hogy a mind a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt kevesebbet fizessenek. Ezt ellensúlyozhatja az élelmiszerekre kivetett magasabb ÁFA, vagy a környezetvédelmi adók.

Például csökkenteni kellene a környezetet károsító termékek adókedvezményeit. Az ásványolaj-adót pedig fel lehetne emelni. Az oktatási szektorban az OECD azt javasolja Ausztriának, hogy az egyetemek tandíjat vezessenek be. Ez az oktatás minőségén javíthatna. Mivel azonban sok felsőfokú végzettségű munkaerőre van szükség, egyúttal széleskörű ösztöndíj-rendszerrel is kell rendelkeznie az országnak. A szociálisan gyengébb helyzetben levőknek esélyegyenlőséget kell biztosítsanak.

Felzárkózó magyar bérek

Magyarországon a foglalkoztatás javult, a bérek emelkedtek, így már elérik az OECD-átlag kétharmadát – írta a szervezet. Csökkent a lemaradásunk más országokhoz képest. Az OECD-átlagnál alacsonyabb az országban az egyenlőtlenség, de a szűkebb régiónkban magasnak számít.

Felsőfokú végzettségűek aránya és az alacsony jövedelműek adókulcsa.

Amiben nagyon elöl vagyunk, az a légszennyezettség és az ebből adódó halálozások magas aránya. Említik a szakképzés helyzetét Magyarországon, amit úgy alakítottak át, hogy a piaci, vállalati igényekhez jobban alkalmazkodjon.

Oktatni a romákat, kevesebbet adóztatni a szegényt

De azt is, hogy a képzésen még sokat lehetne javítani. Különösen ami a szegény roma népesség helyzetét illeti. Magyarországon alacsony a diplomások aránya az OECD többi országához képest.

Az OECD szerint csökkenteni kéne az “adóéket” Magyarországon és kevésbé torzító irányba kéne eltolni az adókat. Nem részletezik, hogy ez alatt pontosan mit értenek, de az kiderül, hogy az alacsony jövedelműek adóterhét túl magasnak tartják. Mintegy 45 százalék a fejlett országokban jellemző 33 százalékhoz képest.

A magyar nyugdíjakról megismétlik, amit régen tudunk, hogy a nyugdíjkorhatár fokozatosan emelkedik, 2022-ben eléri majd a 65 évet. Ez után viszont szerintük a várható életkor emelkedésével kéne igazítani a korhatáron is, a várható életkorhoz kéne kötni a nyugdíjkorhatárt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
Makro / Külgazdaság Valóban lassul az élelmiszerek drágulása, de mennyi ebben a kormány szerepe?
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 09:57
Az elmúlt hónapokban mért lassuló infláció sikerét Nagy Márton gazdasági miniszter rendre a kormány tevékenységének tudja be, miközben a szakértők szerint más a helyzet.
Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG