5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint „nem igazán számít”, hogy Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztos a jogállamisághoz kötné az uniós pénzek kifizetését. Szijjártó Péter a France 24-nek adott interjúban beszélt arról is, hogy a magyar kormány továbbra sem fogja megvétózni az uniós szankciókat Oroszországgal szemben, a Fidesz pedig maga dönt majd arról, hogy marad-e az Európai Néppártban.
Szijjártó Péter tavaly decemberben, a Visegrádi Négyek találkozóján Prágában. EPA/MARTIN DIVISEK

A magyar kormány nem tart attól, hogy a jövőben esetleg uniós pénzektől eshet el a magyar demokrácia állapota és az ezzel kapcsolatos uniós aggályok erősödése miatt – erre utalt Szijjártó Péter a France 24-nek adott interjúban.

Nem számít, mit gondol

Arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e a magyar kormány újragondolni a politikáját tekintettel arra, hogy a kohézióért és reformokért felelős új uniós biztos, Elisa Ferreira a jogállamisági kritériumok betartásához szeretné kötni az uniós pénzek kifizetését, és emiatt Magyarország kohéziós forrásokat veszíthetne, a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta:

Nagyon érdekes és izgalmas, hogy mit gondol erről a biztos, de igazából nem számít.

Szijjártó Péter szerint ugyanis az uniós szerződésekben már le vannak fektetve azok a feltételek, amelyeket teljesíteni kell annak érdekében, hogy az ország hozzájusson a kohéziós pénzekhez.

Hozzátette: ezek a pénzek nem humanitárius adományok a nyugat-európai országok részéről, hiszen cserében a közép-európai államoknak meg kellett nyitniuk a piacaikat, és be kellett engedniük a külföldi tőkét. Megismételte az Orbán-kormány gyakori érvét, mely szerint a térségünkbe érkező uniós források 70 százaléka az itt lévő nyugat-európai cégeken keresztül visszaáramlik Nyugat-Európába.

Az európai kohéziós alapoknak semmi közük politikai és szubjektív vitákhoz

– véli a külgazdasági és külügyminiszter.

Technikai döntés a büntetés elfogadása

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány tavaly elfogadta az uniós pénzek szabálytalan kezelése miatt kirótt uniós büntetést – ez egyes források szerint 500-600 milliárd forintra rúghat, más források szerint 500 milliárdnál kevesebbről van szó –, Szijjártó azt válaszolta:

Ez egy technikai döntés volt a részünkről annak érdekében, hogy folytathassuk a befektetéseket, és azok ne álljanak le, mert az károsítaná a gazdaságot.

Szerinte megfelelően használják fel az uniós alapokat.

Arra a felvetésre pedig, hogy a New York Times tavaly novemberi cikke szerint Orbán Viktor miniszterelnök gyakorlatilag családja és barátai meggazdagodására használta fel az uniós mezőgazdasági támogatásokat, Szijjártó szintén azt mondta: megfelelően használják fel a forrásokat, és állnak a vizsgálat elébe.

Szerinte ez egy személyes ügy, amely mögött a cikkben megszólaló volt vidékfejlesztési államtitkár, Ángyán József sértettsége áll – akinek nem mellesleg a szakmai hozzáértését is megkérdőjelezte a miniszter.

Maguk döntenének a néppárti tagságról

Szijjártó Péter a jogállamiság kérdésével összefüggésben beszélt arról is, hogy a jövőben várhatóan elég sokszor fog az Európai Parlament (EP) a múlt hetihez hasonló, Magyarországot elmarasztaló deklarációkat elfogadni, mivel az EP-t szerinte „szocialista-liberális-zöld orientációjú” többség uralja.

Arra a felvetésre, hogy az EP legnagyobb frakcióját az Európai Néppárt adja, amelynek jelenleg a Fidesz is (felfüggesztett) tagja, azt válaszolta:

Nagy vita van arról, hogy továbbra is tagok legyünk-e az Európai Néppártban.

Úgy véli, hogy a Néppárt fókusza balra tolódott el, és ezt a Fidesz nem szereti.

Meg kell néznünk, hogy vissza tudjuk-e húzni a fókuszt a jobboldal irányába, aztán meg kell hoznunk a saját döntésünket, hogy maradunk-e a Néppártban vagy sem.

Fontos az orosz szál...

A magyar külügyminiszter kitért az orosz kormányhoz fűződő jó kapcsolatokra is, amit gazdasági-energiabiztonsági okokkal indokolt.

Számunkra fontos a kapcsolat Oroszországgal. Ez nem kérdés. Ugyanis egy kicsi közép-európai ország vagyunk, amely csaknem 100 százalékban Oroszországból fedezi a gázellátását.

Hozzátette: az oroszok ebből a szempontból eddig mindent betartottak, amit ígértek.

Nekünk ez a legfontosabb. Kis ország vagyunk, nem leszünk gyökeres változást hozó szereplők a geopolitikai témákban. Mindenkinek tudnia kell, milyen súlycsoportba tartozik.

... de nem vétózzák meg a szankciókat

Arra a felvetésre, hogy szándékában áll-e Orbán Viktornak megvétózni az Oroszországgal szemben még hatályban lévő uniós szankciókat, azt válaszolta:

Nem, határozottan nem fogunk így cselekedni. Ahogy soha nem törtük meg az európai egységet az orosz szankciók ügyében, úgy a jövőben sem fogjuk, tehát ebből a szempontból mindig egyet fogunk érteni a mainstreammel.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a szankciók miatt Magyarország 8,5 milliárd dollár exportlehetőséget veszített. Eközben szerinte 2018-ban Németország 56, Franciaország 40, Olaszország 37 százalékkal növelte kereskedelmét Oroszországgal.

Mikor a riporternő megjegyezte, hogy ezekről majd az illetékes politikai vezetőket fogja megkérdezni, (de most Magyarországról van szó), Szijjártó közölte, hogy csak a tények miatt hozta szóba ezeket az általa érdekesnek nevezett mutatókat.

„Johnson a személyes barátom”

Orbán Viktor és Emmanuel Macron francia elnök kapcsolatáról Szijjártó azt mondta: viszonyuk a kölcsönös tiszteleten alapul. Elismerte, hogy egyes témákban nem értenek egyet, de szerinte mindig képesek racionálisan beszélni egymással. (Orbán Viktort tavaly októberben fogadta Párizsban a francia elnök – a szerk.)

Szijjártó végezetül a Brexitről is szót ejtett. Szerinte most az a fontos, hogy az EU és az Egyesült Királyság meg tudjon állapodni egy olyan mély és átfogó szabadkereskedelmi egyezményről, amely a lehető legkevesebb akadályt gördíti majd a kereskedelem és a befektetések elé.

A magyar külügyi és külgazdasági miniszter a brit kormányfőt, Boris Johnsont bátor embernek és személyes barátjának nevezte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG