Hirdetés

Nem épp egy csodás barátság kezdete Asszad és a NATO ütésváltása

2015. december 06., 12:43

A szíriai elnök szerint törvénysértő és kudarcra van ítélve a britek bekapcsolódása az Iszlám Állam elleni nemzetközi légi hadműveletekbe. A terrorizmusról szerinte az európaiak tehetnek. A NATO-főtitkár szerint viszont nehéz elképzelni a jövőt Asszaddal, aki a polgárháborút kezdte és vegyi fegyvert vetett be a népe ellen. Védte viszont a török szövetségeseket.

Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA
Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA

Bassár el-Aszad a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban kijelentette: a brit beavatkozásból - ugyanúgy, ahogy a nyugati koalíció egészének szíriai hadműveleteiből - csak károk származhatnak, mivel nincs mögöttük összefogott stratégia a terrorizmus legyőzésére. Aszad szerint a nyugati hatalmak szíriai beavatkozása így éppen a terrorizmust segíti.

Határozottan cáfolta azt a brit kormányzati érvet, amely szerint 70 ezer mérsékelt szíriai ellenzéki fegyveres állna készen a szárazföldi hadműveletekre a nyugati légierők támogatásával. „Nincs 70 ezer, még hétezer sincs" – mondta az MTI szerint.

Hirdetés

Az európaiak bűnösök, az oroszok hősök

A nyugati hadműveletek szerinte felgyorsítják a terrorizmus terjedését, éppen az európaiak exportálják a szélsőséges iszlamistákat Szíriába, és ez jelenti a fő terrorveszélyt. Szerinte az oroszok védelmezik Európát. A beavatkozás csak akkor lehet törvényes, ha az a szíriai kormányerőkkel összehangoltan zajlik.

Oroszország törvényesen, Szíria engedélyével lépett be a konfliktusba. Arra, hogy orosz szárazföldi alakulatok harcolnak-e Szíriában, Aszad azt mondta, hogy erre nincs szükség, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ez később megtörténhet.

Asszad sok borzalomért felelős

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szíriai elnök jövőjére vonatkozóan azt mondta: a tárgyalások célja, hogy megteremtsék az átmenetet egy új kormányzathoz Szíriában – jelentette a DTS hírügynökség. Nehezünkre esik Asszadot a megoldás részének tekinteni, mivel ő kezdte a háborút, és vegyi fegyvereket vetett be a saját lakossága ellen. Olyan sok borzalomért felelős, hogy nem képzelhető el egy hosszú távú megoldás részeként.

A főtitkár tévesnek nevezte azt, hogy Törökország olajkereskedelmet folytatna az Iszlám Állammal. Szerinte az ország az IÁ elleni koalíció része, és épphogy bombázza az iszlamisták olajlétesítményeit, szállítási útvonalait.

Nem jelentős az olajcsempészet

Két nappal korábban amerikai források is megvédték a törököket az orosz részről érkező vádtól.  Amos Hochstein energiaügyi megbízott kijelentette, hogy a Törökországon keresztül csempészett olaj mennyisége alacsony, gazdaságilag nem jelentős, és időben is csökkenő tendenciát mutat.

Németország kizárja az együttműködést az Asszad parancsnoksága alatt levő kormánycsapatokkal. A franciák viszont már nem ragaszkodnak olyan szigorúan ahhoz, hogy Asszad egy politikai átmenet előtt feltétlenül távozzon - tudósított az N-Tv.de német hírcsatorna.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kapavágás nélkül is nagy hitelrészt hívtunk le a paksi bővítésre

Kapavágás nélkül is nagy hitelrészt hívtunk le a paksi bővítésre

Tavaly december végén közel 45 milliárd forint volt a hitelállomány.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?