Hirdetés
Hirdetés

Újra előrejelzi a világméretű vihart? Kipukkan a dubai lufi

Káncz Csaba, 2019. szeptember 05., 09:15
Cimkék
Dubai
, Expo2020

Túlterjeszkedett ingatlan projektjeinek fejreállásával Dubai előrejelezte a 2008-as globális pénzügyi válságot. Most egy újabb vihar készülődhet, hiszen az emirátus az Expo2020 előestéjén bejelentette, hogy leállítja megarepterének (Dubai World Central) az építését. Káncz Csaba jegyzete.

(Fotó: depositphotos.com)
(Fotó: depositphotos.com)

Számos jel szerint fullad ki a 2008-as globális pénzügyi válság utáni, likviditás-cunamival megtámasztott konjunktúra.  A globális növekedési kilátások napjainkra 11 év óta a legalacsonyabb szintre süllyedtek. Nem véletlen tehát, hogy a megfigyelt 37 fejlődő piaci jegybankból 14 augusztus folyamán kétségbeesetten kamatot vágott.

Ábrándokat kergetnek

Hirdetés

Dubai már a múlt évtizedben is szerette túlfűteni gazdaságát ábrándok kergetésével és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel, így a 2008-as válság egyik percről a másikra vetett véget az Egyesült Arab Emirátusokhoz (UAE) tartozó, 3,1 millió lakosú település építkezési lázának.  A bankrendszere is megrendült, ezért a UAE 2008 októberében 19 milliárd dollár  gyorssegéllyel támogatta meg a szektort.  A ’Dubai World’, amely a település befektetéseit kezelte, 2009 novemberében kérte adósságainak átütemezését.

Nos, úgy tűnik, hogy egy évtized elteltével Dubai újra jelezheti a világgazdaságnak az előtte álló megpróbáltatásokat.  A dubai tőzsde már a tavalyi évet is 25 százalékos eséssel zárta, amint kiújultak az ingatlanpiaci feszültségek.  De a jelek szerint ez csak a kezdet.

Leállított gigaberuházás

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Egy évvel a világszerte beharangozott Expo2020 megrendezése előtt ugyanis komoly pénzügyi problémák törtek a felszínre a gigantikus projekteknél.  Ezért Dubai a héten bejelentette, hogy leállítja megarepterének (Dubai World Central) az építését.  Márpedig ennek a létesítménynek kellett volna évi akár 260 millió utast menedzselnie, egyben ez lett volna az Emirates légitársaság új központja.  Úgy tűnik, hogy Dubai ’megépítjük és majd jönnek az új befektetők’ modellje egyre inkább nem működik.

Az olajárak összességében alacsony szintje – amely idén egy görbét írt le, alacsonyan indult az év, majd év közben jött egy drágulás, de mostanra visszatért az év eleji árszint – és a világkereskedelem lelassulása megütötte Dubait, amely Szingapúrhoz és Hongkonghoz hasonlóan kereskedelmi központ szerepre tört.  A Washington és Peking között tartó kereskedelmi ütésváltás és az egyre terjedő protekcionizmus is bizony látványosan megviseli a település pénzügyi- és ingatlanszektorát.

A dubai ingatlanárak ennek következtében komoly lemorzsolódó trendben kerültek és júniusban éves alapon 15.3 százalékkal zuhantak az átlagárak.  Míg 2014-ben – amikor Dubai bejelentette a 2020-as Expo megrendezését – egy önálló villa még 800 000 amerikai dollárba került, mára ez 460 000 dollárra esett.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?