Hirdetés

A koronavírus mellett ma a Fed-ülés adhat témát a befektetőknek

Csabai Károly, 2020. január 29., 11:33

Úgy tűnik, a hétfői nagy tőzsdei zuhanások kedden megkezdett korrekciója Európában és az Egyesült Államokban ma is folytatódik. Bár a koronavírus miatti aggodalmak továbbra is beárnyékolják a hangulatot, a befektetők az összességében pozitív gyorsjelentésekből merítenek erőt, miközben azt próbálják kisakkozni, mit mondhat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke a szerdai kamatdöntésük után.

Az öreg kontinens börzéi fél százalék alatti pluszokkal nyitották a hét közepét, s hasonló kezdést jeleznek előre a határidős árfolyamok a tengerentúlon is. Ázsiában a koronavírus miatti feketelevest ma Hongkongban szolgálták fel, az ottani tőzsde indexe közel 3 százalékot zuhant, a japán börzéé viszont ezúttal is emelkedett.

Csaknem egyhetes zuhanást követően fordultak felfelé az olajárak, de kora délelőtt még az egy százalékot közelítő drágulás sem tudta 60 dollár fölé vinni a két fajta jegyzését. Az azt megelőző, egy hét alatti tíz százalékos olcsóbbodás a hazai benzinkutakon is árcsökkenést okozott.

Hirdetés

Az arany piaca is emésztgeti a koronavírust, miközben kivár a Fed-kamatdöntésre, a két hatás eredőjeként a sárga nemesfém árfolyama 1570 dollár körül stagnál.

Pengeélen táncol viszont a forint. Mint arról beszámoltunk, a tegnapi, galambhangvételű jegybanki közlemény megjelenését követő csalódottság a hazai fizetőeszközt az euróval szemben a hétfőn beállított negatív árfolyamrekord (338,75) közelébe lökte, s bár utána korrigált, a szerdai napot is 338 felett kezdte.

De vegyük sorra, ma mi mozgathatja a pénz- és tőkepiacokat.

1. Fed-kamatdöntés

Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a szokás szerint este 8-kor teszi közzé ülése eredményét, amelyet fél órával később Jerome Powell kommentál újságírók előtt. Nagy valószínűség szerint az 1,50-1,75 százalékos Fed-ráta nem változik. A kínai koronavírus továbbterjedése azonban Powelléket is lépéskényszerbe hozhatja, az ugyanis a kínai mellett a világgazdaság növekedésére is negatívan hathat – erről a Fed elnöke is megemlékezhet. Ha így tesz, akkor az az Equilor Befektetési Zrt. szerint a dollár gyengülését válthatja ki, ennek híján viszont a zöldhasú erősödhet.

2. Borúra derű Németországban

Merthogy az egy nappal korábbi kedvezőtlen mutatók után a Gfk a fogyasztói hangulat javulásáról számolt be. Amelyhez hozzájárult, hogy decemberben még a vártnál is nagyobb mértékben csökkentek az árak, a decemberi importár-index például éves szinten 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

3. Remek Apple-számok

Másfél százalékos árfolyamemelkedést váltott ki, hogy a cég október-december között közel 9 százalékkal magasabb, csaknem 92 milliárd dolláros forgalmat ért el, mint az előző év azonos időszakában, miután a vártnál több iPhone-t, AirPods-ot és Apple Watch-ot sikerült értékesítenie. Ráadásul egy részvényére is több mint 19 százalékkal magasabb eredmény jutott. Így az sem vészes, hogy az Apple szolgáltatásokból származó bevételei kisebb mértékben gyarapodtak, mint amekkorára az elemzők számítottak.

4. Szerényen szárnyalt a WizzAir

Előző negyedéves árbevétele 637,3 millió euró lett, ez még egy százalékkal sem haladja meg a várakozásokat, s bár a kihasználtsági rátája is 92,5 százalékra nőtt, az pedig alig 0,1 százalékponttal jobb a prognózisnál. Bíztató ugyanakkor a fapados légitársaságban utazó, vagy annak részvényeivel szemező befektetőknek, hogy a WizzAir megemelte a március végén záruló, 2020-as teljes pénzügyi évre vonatkozó profitvárakozását.

5. Megérezte a Pfizer az amerikai kegyvesztettséget

Öt százalékot zuhant az amerikai gyógyszergyártó részvényeinek árfolyama arra, hogy 2019-es árbevétele több mint 9 százalékkal elmaradt az előző évitől. Alapvetően amiatt, hogy Lyrica nevű készítménye tavaly júliusban elvesztette a kizárólagosságát az Egyesült Államokban. A vállalat vezetése mégis optimista, javított az idei évre adott korábbi prognózisán.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek

Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek

Csúnya eséseket produkált a világ legtöbb tőzsdéje, mivel Kínán kívül több országban is aggasztóan nő a koronavírus-fertőzések száma. Európában és az USA-ban is 3-4 százalékkal esnek az indexek, zuhan az olaj, viszont veszik az olyan menekülőeszközöket, mint az arany vagy az államkötvények. Itthon a Mol esett legjobban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?