Hirdetés
Hirdetés

Eldőlt: nem a magyar autósok járnak jól az olajárral

Gáspár András, 2017. november 30., 15:34

Az OPEC és az oroszok is hajlandóak továbbra is visszafogni a kőolajtermelést, hogy stabilan tartsák, emeljék az olaj árát - a megállapodás meghosszabbításának híre önmagában emelte az árakat csütörtökön. A legnagyobb nyertesek azért az amerikaiak lehetnek, akiknek eszük ágában sincs csatlakozni a megállapodáshoz, de szépen lefölözik az ezzel elért hasznot.

Halid al-Falih szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter nyilatkozik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) 173. miniszteri értekezlete előtt Bécsben 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Lisi Niesner)
Halid al-Falih szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter nyilatkozik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) 173. miniszteri értekezlete előtt Bécsben 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Lisi Niesner)

Az OPEC tagjai megállapodtak önként vállalt termeléscsökkentésük jövő év végéig történő kiterjesztéséről. A kitermelés visszafogását eredetileg 2018 márciusáig tervezte az OPEC; az intézkedés célja az olajpiaci túlkínálat, a tartalékok szintjének csökkentése, ezzel pedig az olajárak szintjének emelése illetve stabilizálása. A találkozón még dönteni fognak arról, hogy kijelöljenek-e egy köztes időpontot, amikor ismét összeülnek és felülvizsgálhatják ezt a megállapodást.

Az oroszok egyelőre benne vannak

Amint erről is döntöttek, az OPEC minisztereihez csatlakoznak a szervezeten kívüli olajexportálók, hogy most már közösen határozzanak a termeléscsökkentés meghosszabbításáról. A szervezeten kívüliek közül Oroszország szerepe a legfontosabb, korábban nagy fegyvertény volt, hogy őket is sikerült megnyerni az ügynek.

Hirdetés

Mostanra kétségessé vált, hogy a folytatásban is részt vesznek-e: az OPEC vezetőjének, Szaúd-Arábiának ugyanis a mostaninál is magasabb olajár lenne kényelmes, miután arra készülnek, hogy tőzsdére vigyék, részben privatizálják a gigantikus állami olajvállalatot, az Aramcót - nyilván jobb árat kaphatnak érte, ha éppen drága az olaj. Az oroszoknak viszont alacsonyabb olajár is elegendő lenne az államháztartás stabilizáláshoz, ráadásul nem veszik jó néven, hogy a drágább olaj segíti az amerikai konkurenciát is.

Amerika lesz a legnagyobb nyertes: lefölözik, amit a többiek kiszenvednek

A bejelentés után a Brent olajfajta ára 1 százalékot emelkedett, 63,35 dollárba került egy hordó. Hasonlóan drágult a WTI is, a jegyzés megközelítette az 58 dollárt.

Az Egyesült Államok ugyanis nem csatlakozott az OPEC kezdeményezéséhez, annak hasznát (az emelkedő olajárat) viszont természetesen kihasználja: magasabb árszint mellett ugyanis megéri folytatni a drágább technológiával kibányászható palaolaj kitermelését. Így miközben az OPEC kibocsátása az elmúlt időben csökkent, az amerikaiak növekvő tempóban öntötték az olajat a piacra, szép hasznot húzva a magasabb olajárban. A várakozások szerint a mostani megállapodás hatására esetleg tovább emelkedő olajárakat a jövőben is kihasználják majd az amerikaiak az extraprofit behúzásához.

Egyes elemzők szerint akár meg is dőlhet az 1970-es években felállított amerikai olajkitermelési rekord: ehhez napi 10 ezer hordónyi olajat kellene a felszínre hozni, amitől már egyáltalán nem vagyunk messze, az elmúlt hetekben 9500-9600 hordó olajat termeltek az Egyesült Államokban naponta.

Az amerikai kőolajtermelés alakulása (hordó/nap). Forrás: EIA / Privátbankár.hu
Az amerikai kőolajtermelés alakulása (hordó/nap). Forrás: EIA / Privátbankár.hu

Azt is ki kell találni, hogyan hagyják abba

Oroszország és más tagállamok azt is sürgetik: vázoljanak fel egy forgatókönyvet arra, hogyan történik majd a termeléskorlátozó intézkedések visszavonása - nem lenne ugyanis szerencsés, ha átesnének a ló túloldalára, és a készletek leépítéséből átcsapnának egy olyan helyzetbe, amikor konkrétan hiány alakul ki a piacon.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?