Hirdetés
Hirdetés

Mi fenyegeti idén jobban a magyar autósok pénztárcáját?

2018. január 04., 06:06

Az iráni feszültség is az olajárak robbanásával fenyeget, de lehet, hogy nem ez a legnagyobb veszély az autósok pénztárcájára nézve. Az orosz-kínai együttműködés is felhajthatja Európában az üzemanyagárakat, és az amerikai kitermelők viselkedése is egy nagy kérdőjel.

Az olajár emelkedéssel kezdi az évet, a Brent típusú kőolaj ára 2015 májusa óta nem látott magasságba, 67,78 dollárra emelkedett szerdán kora este, amiben nyilvánvaló szerepet játszhattak a világpolitikai feszültségek, főleg Irán. Egyébként az olaj akár eshetett is volna, miután újra nekilendült a kitermelés az északi-tengeren és Líbiában.

Hirdetés

De nem feltétlenül az iráni helyzet jelenti a legnagyobb veszélyt az üzemanyagárakra nézve, a Bloomberg szerint az orosz-kínai együttműködés is felviheti az árakat Európában. Oroszország ugyanis termelésének egyre nagyobb részét adja el Kínának, ebben az évben napi 200 ezer hordóval is nőhet az exportja. Ez pedig hiányt okoz kontinensünkön. Az orosz szállítások már túlszárnyalják a Kínába irányuló szaúd-arábiai exportot is. Ebben egy új transzszibériai csővezetéknek nagy szerepe volt.

Ezzel az uráli típusú olaj exportja a balti-tengeri Primorszk kikötőjéből csökken, az olajfajta ritkábbá válik és ára emelkedik. (Nem minden finomító képes minden fajta olajat feldolgozni – a szerk.) A Kelet-Európába irányuló vezetékes olajszállítások is csökkenhetnek márciustól. Az uráli típusú olaj ára máris felment az északi-tengeri Brenthez képest. Pedig Oroszország – az OPEC-el kötött kitermelés-korlátozási megállapodás ellenére – 30 éves csúcsra növelte 2017-es olajtermelését az Oilprice.com szerint. A termelése kilenc éve folyamatosan nő.

Az olajbikák éve

Az olajár további emelkedésére sok jel utal, elég csak az Oilprice.com cikkeinek címeit végignézni: „Az olajár 2014 óta a legerősebb évkezdetet produkálta”, „Az iráni krízis száz dollár fölé küldheti az olajárat”, „2018: az olajbikák éve”, „Robbanással kezdték az olajpiacok 2018-at”.

A Bloomberg szerint azonban, bár az olajpiac 2017 végén ismét felfedezte, hogy léteznek geopolitikai kockázatok, az igazi árbefolyásoló tényező mégis az USA-ban van, nem Iránban. Emlékeztetnek rá, hogy a 2009-es iráni tömegmegmozdulások, ha okoztak is áremelkedést, az nem bizonyult igazán tartósnak. Valószínűleg azért, mert közben az USA termelése meredeken nőtt, importja csökkent a világpiacon.

A jolly joker

Az USA termelőit nevezik most is a jolly jokernek, a kiegyenlítő szelepnek, vagy inkább a mérleg nyelvének, akik termelésétől nagyon sok függ. Ha nem lesz valamilyen igazán mély krízis a Közel-keleten, akkor az amerikai termelés, az amerikai készletek (és az export-import – a szerk.) emelkedése vagy süllyedése határozhatja meg az olajárakat az idén.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?