7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre több európai és ázsiai állam kerül fel a blokklánc-támogató országok listájára, nagyvállalatok és bankok sora igyekszik, hogy lépést tartson a digitalizálásban. Magyarország azonban már le van maradva, jó lenne a szakadékot nem növelni tovább. A világ GDP-jének nagy része nemsokára digitálisan képződik, mások meg még mindig iparosítással vannak elfoglalva.

A különböző kriptoeszközök jelenleg Magyarországon nem minősülnek pénznek, de erről a befektetőket nem mindig tájékoztatják megfelelően – mondta el az MNB képviselője a Blockchain Budapest B-Day 2.0 konferencia kerekasztal-beszélgetésén. A kérdésben az MNB illetékes, amely azonban az európai szervezetekkel együttműködve dolgozik.

Az is elhangzott, hogy MNB semmilyen innovációnak nem gátja, sőt igyekszik támogatni azokat. Azt sem zárta ki a szakember, hogy előbb-utóbb szabályozásra lesz szükség.

A szabályozás értelme az lenne, hogy bizalmat teremt az adott technológia iránt – mondta el Országh Örs, a Blockchain Competence Center helyettes ügyvezetője. A blockchain (blokklánc) és a kriptodevizák nem ugyanazok, de időnként nehezen választhatók el egymástól. Például van, hogy egy vállalat házon belül saját token-ekkel (zsetonokkal, érmékkel) végez tranzakciókat.

Elkéstünk a szabályozással

Magyarország nagyon elkésett a szabályozással, szabályozás hiányában pedig nem lehet azt mondani egy vállalkozásnak, hogy foglalkozzon nyugodtan Magyarországon blokklánccal. Nem mondhatjuk nekik, hiszen lehet, hogy pár év múlva meg mennének emiatt a börtönbe – mondta Országh.

A bankok, nagyvállalatok nagyon megijedtek, hogy lemaradnak, és ők is élen járnak a fintech, a blockchain fejlesztése területén. Már csak azért is, mert a világban nagyon komoly bizalomhiány alakult ki az élet sok területén.

Ha az államigazgatásban eddig bevezetett digitális szolgáltatásokat, mint az e-igazolvány, az elektronikus aláírás, blokklánc-alapúvá lehetne tenni, sokkal fejlettebb szolgáltatásokat lehetne nyújtani – hangzott el.

Nem kellenek majd jogászok?

Glavanits Judit egyetemi docens szerint a hagyományos szerződéses kapcsolatoktól eltérően az okosszerződéseknél névtelen felek is állhatnak egymással szemben. Nick Szabót idézte, aki szerint a jogászokat ki lehet majd ezek által iktatni a rendszerből. (Más megközelítésben pedig lehet, hogy a politikusokat is.)

A “ricardo-i szerződési modell” szerint olyan papírt, szerződést kell írni, amelyet egyaránt megért az ember és a gép is. Problémát okoz, hogy több jogász rendszerint többféle álláspontot képes kialakítani ugyanazon szerződéssel kapcsolatban.

Ne feledjük az embert

Másrészt a gépi mesterséges intelligencia a jelek szerint még nem tart ott, hogy értelmezze a jogi szövegeket. Minden információt “ha-akkor” logikai kapcsolatokkal, végső soron egyesekkel és nullákkal kellene ehhez leírni.

További probléma, hogy a külső körülmények változása irreleváns, gondot okozhat, hogy az okosszerződések mindenképpen végrehajtódnak. Példája, amikor létrejön egy szerződés arról, hogy elszállítanak egy zongorát, majd kiderül, hogy a házban még nem készült el a lépcső. Az emberi tényezőt is kellene valahogyan kezelni.

Még ne rúgják ki az ügyvédjeiket

Informatikus jogászok, vagy jogász informatikusok jelentik a megoldást? A jogban nincsenek statikus elemek, mindig minden változik, ahogy a valóság sem statikus. Így nem biztos, hogy egy statikus okosszerződés-rendszer végeredménye jó lenne – mondta Glavanits Judit.

A megoldási lehetőségek között szerepel, hogy arra használjuk az okosszerződéseket, amire valók – nem a célt, hanem az eszközt jelentik. Csak azokat a folyamatokat tudják megkönnyíteni, amelyekre valóban hatékonyan alkalmazhatók, amelyek immunisak bizonyos külső változásokra. Például a a pénzügyi tranzakciók területén. Így még ne rúgják ki az ügyvédjeiket – tanácsolta a docens.

Csináld meg, és lesz rá kereslet

Építsd meg, és jönni fognak – idézett egy régi filmet Záborszky Mátyás kriptotanácsadó, ICO-szakértő, amelyben a semmi közepén épített valaki baseball-pályát. Amivel arra utalt, hogy alapvetően új, látszólag semmire nem jó dolgokra is megteremtődhet az igény.

Elsődleges érmekibocsátásokból, azaz ICO-kból 2016-ban 50, 2017-ben 370, idén pedig meglepő módon már 830 volt (a kriptodevizák árfolyamesése ellenére). Rengetegen indítanak ma is olyan projekteket, amelyek kapcsán azt remélik, hogy majd lesz rájuk később megfelelő kereslet.

A leghatékonyabb online felület

Ma 2,6 milliárd ember használ e-mailt, és csak 1,7 milliárd közösségi médiát. Az emberek 58 százaléka kezdi e-mailezéssel, és csak 11 százaléka közösségi médiával a napját.

A fogyasztók négy százaléka tolerálja, ha a közösségi médián keresztül kap reklámot, de 77 százaléka, ha e-mailen. Az e-mail már be van égve a fejünkbe, teljesen megszoktuk – mondja Záborszky Mátyás. Közösségi média hatására 20, e-mail hatására 66 százalékuk vásárolt már.

Az e-mail jobban kézben tartjuk, az a miénk, míg a közösségi média felett néha elveszítjük a kontrollt – tette hozzá. Az e-mail rendkívül alkalmas arra is, hogy a vállalkozások ügyfeleiket edukálják.

Blokklánc és GDPR

Vajda Viktor szakjogász szerint jogi szempontból a blokklánc nyilvános vagy zárt, valós idejű digitális nyilvántartás, amely értéket hordoz számunkra. Az elektronikus pénzt ne lehessen kétszer elkölteni, ne legyen központi felügyelete a rendszernek, és legyen anonim – ezek az igények hozták szerinte létre ezeket a rendszereket.

A nemrég életbe lépett GDPR adatkezelési jogszabálynak milyen kapcsolata van a blokklánccal? A személyes adat anonimizálható-e, az érintettek hogyan tudják jogaikat gyakorolni? – tette fel a kérdést a jogász. Sok kérdés tisztázatlan ezzel kapcsolatban.

Például a jogszabály tartalmazza a törléshez, az “elfeledtetéshez való jogot”. (A blokklánc pedig arról híres, hogy valószínűleg örökre megőriz mindent.) Személyes adatot ne tároljunk a blokkláncon – mondja a szakember.

(Lenin és a blokklánc - előző cikkünk a konferenciáról.)

Észrevetted? Őrületes digitalizálás folyik

Az internet az információhoz való hozzáférés szabadságát jelentette, a blokklánc az értékhez vagy a tőkéhez való hozzáférés szabadságát fogja jelenteni – mondta Kalocsai Kornél, a Blockchain Magyarország Egyesület elnöke. Ezért is tartják a blokkláncot az internethez hasonló forradalmi újításnak. Már sokan hallottak róla, de sokan egyáltalán nem értik még, mi ez.

Jelenleg a világ népességének egy százaléka rendelkezik valamilyen kriptopénzzel, de ez az egyetemisták körében már 20 százalék. A következő generációnak már természetes lesz, hogy a pénz nem papíralapon létezik. A 2022-es évre a világ GDP-jének 60 százaléka is “digitális jövedelem” lesz, és 150 millió embernek lesz blokklánc alapú digitális azonosítója, személyi igazolványa.

Azt is remélik, hogy az intézményi tőkebefektetők tömegesen jelennek majd meg a blokklánc-ökoszisztémában. Jelenleg még számos intézményi befektető fél ettől – hangzott el.

Tokenizáció folyik a gazdaságban Kalocsai Kornél szerint (érmék, zsetonok rendszere alakul ki), az eddigi ICO-k (Initial Coin Offering) után jönnek az STO-k (Security Token Offering), amelyeknél már garantálják, mit is kapunk a pénzünkért. Az ICO-piacon volt egy nagy felfutás az év elején, ez azóta lecsengett ugyan, de hatalmas forrásokat mozdított meg. A legnagyobb két ICO, az EOS 3,2, a Telegram 1,7 milliárd dollárt tudott összegyűjteni.

Egyes országok különösen pártolók a blokklánc-vállalkozások számára, például Észtország, Litvánia, Svájc, Málta, egyes ázsiai országok, Németország stb. Új szereplőként csatlakozik Szlovákia, Giblaltár. Magyarország pedig azt sem képes megoldani, hogy az Ügyfélkapu működjön angolul, vagy használható legyen a követségeken. Magyarország egyértelműen lemaradt a blokklánc területén, de nem lenne jó a lemaradást tovább növelni – hangzott el.

Magyarország egy felmérés szerint ötödik helyen áll a világranglistán a programozók munkájának minősége szempontjából, kitartásban pedig másodikok ezen szakma képviselői az országban.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17710 17400 17795 +2,79% 0 0 10 989 203 785 HUF 2024-04-26 17:13:31
MOL 3004 2992 3028 +0,20% 0 0 1 533 831 664 HUF 2024-04-26 17:05:18
MTELEKOM 898 897 907 -0,44% 0 0 411 836 570 HUF 2024-04-26 17:05:04
RICHTER 9200 9070 9245 +1,38% 0 0 1 705 691 035 HUF 2024-04-26 17:07:36
OPUS 391 384 398 +1,03% 0 0 124 789 584 HUF 2024-04-26 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Már hajnalban sorba áll, ha ránéz a forintárfolyamra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:03
Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.
Részvény / Deviza / Áru Nem volt fék a BUX-on
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 17:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:47
A közgyűlésen bemutatott 2023. évi üzleti beszámoló alapján a Tőzsde eredményes évet zárt: az összbevétel 4,4 milliárd, az EBITDA 1 362 millió, a nettó eredmény 5,8 milliárd forintot tett ki, ami 2008 óta a legeredményesebb tőzsdei évet jelenti. A társaság 606 millió forint összegben fizet osztalékot, részvényenként 112 forintot.
Részvény / Deviza / Áru Nyugodtan várja a forint a megmérettetést, fontos határt lépett át a réz
Eidenpenz József | 2024. április 26. 12:28
A részvénypiacok felélénkültek a kedvező amerikai gyorsjelentések hatására, ma nagy fontosságú inflációs adat érkezik. A BUX-ot az OTP húzza, a forint alig mozdul egy péntek esti bejelentés előtt. Újra megindult az arany, a réz pedig átlépett egy több éve nem látott határt.
Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG