Hirdetés

Viharos hétkezdet utáni csend – mi várható kedden a tőkepiacokon?

Csabai Károly, 2019. május 07., 11:01

A hét első napjának második felében a kínaiak hatástalanították a bombát, amit Donald Trump dobott hétvégi Twitter-üzenetében a piacokra azzal, hogy kilátásba helyezte, péntektől megemeli az ázsiai ország termékeit sújtó amerikai vámokat, jelezve, közel sincs még vége a két ország közötti kereskedelmi háborúnak. Peking ugyanis bejelentette, ennek ellenére képviselteti magát a szerdára kitűzött kétoldalú megbeszélésen, amire a piacok bőszen elkezdték ledolgozni a hátrányukat, s a mai nap is viszonylagos nyugalomban telhet.

Persze a veszteségekből azért maradt a tőzsdei zárásokra, ám a megnyugvást jelzi az is, hogy a mai nyitás már vegyes volt. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben a japán és dél-koreai börzék mínuszban, az ausztrál pluszban kezdték a keddi napot, s a legközelebbről érintett kínai piacok közül csak a sanghaji esett, a sencseni emelkedett. Európában a párizsi tőzsde szolgálta fel a feketelevest, a frankfurti és a londoni viszont – ha halványan is, de – zöldben nyitott.

Az árucikkek közül az olaj is vegyesen teljesített, a Brent ára le-, a WTI-é felfelé mozdult, 71, illetve 62 dollárra. Az arany – egy menedékeszközhöz illően – drágult, unciájáért (1 uncia=31,1035 gramm) több mint 1280 dollárt adtak.

Hirdetés

A forint ugyan ma reggel némileg erősödött az euróval szemben, ám még így is bőven a 323-as szint felett tanyázik.

A potenciális árfolyammozgató menü ma egy kicsit soványabb, de azért fussuk át ezeket.

1. Gyorsjelentések

Négy német tőzsdei cég ma reggel közzétett gyorsjelentésére reagálhatnak a befektetők. A BMW és a Henkel csökkenő profittal hagyta maga mögött első negyedévét, amit a nyitáskor – a BMW-nél 1 százalék körüli, a Henkelnél viszont 3 százaléknál nagyobb mértékű – csökkenő részvényárfolyamokkal „honoráltak” a befektetők. A félvezetőgyártó Infineon az elemzői várakozásoknál jobban teljesített január-március között és az is pozitívumként értékelhető, hogy menedzsmentje fenntartotta az idei év egészére szóló prognózisát, így nem meglepő, hogy a mai napnak pluszban vágott neki. A legígéretesebbnek kedden Németország legnagyobb ingatlancége Vonovia tűnik, amely tovább gyarapította a bevételeit az első negyedévben, s minden esélye megvan arra, hogy ez a tendencia az év további részében se törjön meg – ezzel magyarázható, hogy a részvények délelőtt 10 óra magasságában 2 százalék feletti pluszban álltak.

Ma két amerikai cég teszi közzé január-március közötti adatsorát. Az Allergan gyógyszercég a magyar idő szerint délután fél 4-es New York-i tőzsdei nyitás előtt, míg az Electronic Arts az este 10 órás zárást követően.

2. USA-Kína újratöltve

A kínai külügyminisztérium hétfői közlése szerint tehát a kínaiak elutaznak Washingtonba, a kereskedelmi tárgyalások következő fordulójára, ám azt még nem tudni, milyen szinten képviseltetik magukat. Eredetileg úgy volt, hogy Liu He miniszterelnök-helyettes teszi tiszteletét az amerikai fővárosban, de lehet, hogy fricskaként Trump twitterkedésére alacsonyabb szintű tárgyalók jelennek meg. Emiatt azonban ma nem várhatók komolyabb árfolyamreakciók.

3. Az ausztrálok kivárnak

Mármint a kamatcsökkenést illetően, jegybankjuk ugyanis a magyar idő szerint ma hajnali ülésén nem nyúlt az irányadó rátához. Igaz, ezt a piac nem is várta tőlük, annak ellenére, hogy monetáris politikai illetékesektől az utóbbi időben ezt valószínűsítő nyilatkozatok jelentek meg. Az ülés utáni közleményben is csak enyhe utalást lehetett találni arra, hogy a munkaerőpiaci folyamatok további javulása szükséges az – idén 1,75, jövőre 2 százalékos – inflációs célszint eléréséhez, így arra a következő időszakban kiemelt figyelmet fordítanak. Felfelé mutató kockázat az üzemanyagárak emelkedése, ugyanakkor a lakossági fogyasztás alakulása is bizonytalan.

4. Budapesten enyhe mínuszos kezdés

Amit alapvetően a blue chipek közül három, az OTP, a Mol és a Richter gyengülése idézett elő. Ennek ellenére az Equilor Befektetési Zrt. arra számít, hogy mindkét papírnál megfordulhat a negatív trend. A bank esetében a hétfőn elért 50 napos mozgóátlag foghatja meg a hetek óta tartó lejtmenetet, miközben a Mol is olyan erős támaszszintekhez érkezhet, amely megállíthatja az esését, ráadásul kezd kissé túladottá válni az olajpapír. A Richtert tartja az 5600 forintnál elhelyezkedő támasza, így az enyhe mínuszos mai nyitása után az árfolyama nagyobb eséllyel indulhat el felfelé. A Magyar Telekom viszont a pozitív kezdés ellenére folytathatja a lecsorgását, bár negyedéves gyorsjelentése szerdai piaczárás utáni megjelenéséig nem várható jelentősebb mozgás.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal

Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal

Rendhagyó módon küzd az elmagányosodás ellen egy önkormányzat Svédországban: a lakásokat csak olyan bérlők vehetik ki, akik vállalják, hogy hetente minimum két órát más lakók társaságában töltenek. A remények szerint az emberek így boldogabbak lesznek, kevesebbszer betegszenek meg, és ezzel az egész társadalom jól jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?