3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német szupermarket-láncok, köztük az Aldi és a Lidl is élen járnak az állatvédelemben, bár valószínűleg nem teljesen önzetlenül. Hanem azért, mert az eladásaikon is érzik a vásárlók felháborodását az állatokkal való bánásmód miatt. A Rewe áruházlánc most a hím naposcsibék milliószám történő leölése ellen lép fel. A probléma nálunk is él.
Baromfitartás valahol Ázsiában (Pixabay)

Az iparszerű állattenyésztő üzemek bánásmódja a baromfival, sertéssel, marhával sok vásárlónak elrontja az étvágyát Németországban. Ilyen szörnyűségek a csirkék csőrének rövidre vágása, a sertések érzéstelenítés nélküli kasztrációja, és évi 45 millió hímnemű naposcsibe, azaz kiskakas leölése – írja a Handelsblatt.com. Ezt a német élelmiszer-kereskedők is megérzik eladásaikon, ezért igyekeznek fellépni ellene.

A Rewe kiskereskedelmi lánc, az Aldi és a Lidl konkurense most egy holland céggel és egy egyetemmel olyan vállalkozást alapított, melynek egyetlen célja a tojásokban levő embriók nemének korai detektálását megoldani. Ugyanis évente 45 millió kiskakast ölnek le azért, mert nem raknak tojást, ezért gazdaságtalan lenne a takarmányozásuk.

Bedarálnák őket, csak korábban

Az új eljárással még az előtt lehetne megállapítani az embriók nemét, mielőtt a tojásban levő embriónak a fájdalomérzékelési képessége kifejlődik. Így fájdalommentesen tudnák az ilyen tojásokat takarmányként bedarálni. (Ahogy most a megölt kiskakasokkal is teszik.)

Az Aldi és a Lidl a lap szerint már évekkel ezelőtt száműzték a kínálatukból a ketrecben tartott tyúkok tojásait. A sertések érzéstelenítés nélküli kasztrálása ellen is felléptek, előbb, mint ahogy a német hatóságok is megtiltanák ezt az eljárást. (Betiltották, de csak 2019-től.) A tojók csőrének megkurtítása elleni harcban is élen járnak az áruházláncok. (A csőrt azért vágják le, hogy a szűk helyen tartott állatok ne tegyenek kárt egymásban.)

Sok a vegás a németeknél

Marketingszakemberek szerint ha az egyik áruházlánc hasonló lépést tesz, a többiek követik. Ma már sokkal többet várnak a kereskedelmi láncoktól, mint egyszerűen jó árut kedvező áron. De állatvédők szerint még többre lenne szükség, mert amíg az alacsony árak versenye tart, addig nem tudnak igazán javulni a tartási körülmények.

Németország egyébként meglehetősen elöl jár a vegetáriánus, azaz a húst elutasító életmódban, az országban 5,3 millió főre becsülik a vegetáriánusok számát. (Statista.com, 2016-os adat.) Ebből mintegy 800 ezer lehet vegán, azaz olyan, aki mindenféle állati eredetű összetevőt tartalmazó élelmiszert elutasít. (Lásd részletesebben a Wikipedián.)

Magyarországon is

Magyarországi forrásokat is próbáltunk keresni ezekről a kérdésekről, de néhány bulvárcikken kívül alig találtunk. Az Agrárszektor.hu 2015-ös cikke szerint Magyarországon évente 6-7 millió kiscsirkét ölnek le, leginkább egy humánusabb módszerrel, szén-dioxid-gázzal. Részben a kiskakasokat, részben beteg, hibával született állatokat.

A Google segítségével fellelt hazai állatvédelmi szervezetek honlapjuk alapján vagy a kormányzattal csatáznak emberséges állatvédelmi szabályozásért, vagy elsősorban házi kedvenceink, otthontalan, elveszett kutyák, macskák védelmével vannak elfoglalva. Esetleg a farkasokéval.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Trükközött a Shell, de lebukott
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 12:41
Jókora botrányba keveredett a Shell, amely sok éven át úgy adott el szén-dioxid-kibocsátási kvótákat más olajipari vállalatoknak, hogy a gáz jelentős részét nem vonta ki a levegőből.
Vállalat Űripari gyár építését kezdte el itthon a 4iG
Bózsó Péter | 2024. május 6. 16:56
Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét a 4iG csoporthoz tartozó Remred a főváros vonzáskörzetéhez tartozó Martonvásáron tette le.
Vállalat Bajban a Google és az Apple? Kiderült egy eddig titkolt részlet a megállapodásukról
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 08:41
Egy első ránézésre apró dologért annyit fizet az Apple a Google-nek, amennyiből szinte az összes magyarországi akkumulátorgyár felépíthető lenne.
Vállalat Nagyon kattogott a pénztárgép a Henkelnél
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 13:59
A Henkel német háztartás-vegyipari és kozmetikai konszern növekvő negyedéves árbevételről jelentett pénteken.
Vállalat Újabb cégbe száll be a 4iG
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 17:06
A 4iG Csoport a Remred Technológia Fejlesztő Zrt.-be való beszállással tovább erősítheti globális jelenlétét a műholdas piacon.
Vállalat Bevált recept alapján nyomul Ukrajnában a McDonald’s
Mester Nándor | 2024. május 2. 10:04
Összefog a benzinkút-hálózatokkal, közben több nagyvárosban is új egységeket nyit.
Vállalat Kínában portyázik a világ egyik leggazdagabb embere
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 17:18
Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője, a világ egyik leggazdagabb embere a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel.
Vállalat Irányt vált a Volkswagen
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 16:02
Szerény tervekkel vág neki a következő éveknek a Volkswagen Kínában, de még ezek eléréséhez is alaposan fel kell kötnie a gatyáját és rengeteg erőforrást kell fordítania fejlesztésekre.
Vállalat Hernádi Zsolt elárulta: megvan, mekkora osztalékot fizet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 16:43
Nem volt egyszerű éve a Molnak 2023-ban.
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG