Hirdetés

A nő, aki Donald Trumpot is befolyásolni tudja – kicsoda igazából az új first lady?

Kollár Dóri, 2016. november 25., 16:50

Miközben Donald Trump idegenellenes retorikájával választást tudott nyerni, azért az mindenképpen egészen furcsán hat, hogy felesége nem amerikai születésű, sőt három házasságából csak Marla Maples született az Egyesült Államokban. Ami viszont biztos, az az, hogy Melania Trumpból first lady lesz, és férje politikája mellett az ő akcióira is nagyon figyelnek majd. De milyen a megválasztott amerikai elnök felesége igazából?

Csak a legkisebb Trump hiányzott a hotelmegnyitóról. Balról jobbra Eric, Donald Jr., Donald, Melania, TIffany és Ivanka Trump. EPA/SHAWN THEW
Csak a legkisebb Trump hiányzott a hotelmegnyitóról. Balról jobbra Eric, Donald Jr., Donald, Melania, TIffany és Ivanka Trump. EPA/SHAWN THEW

Gyakorlatilag az egész világot kisebb sokk érte, amikor a demokraták elbukták a november nyolcadikai választásokat. Azt, hogy ez pontosan miért történt, ennek a cikknek a terjedelmén jócskán túlmutatóan lehetne elemezni, de ez most nem a mi dolgunk.

Amerikai körökben elterjedt az a némileg ízléstelen vicc, hogy Donald Trump első intézkedése egy fekete család kiköltöztetése lesz elnökként, ami annyiban fedi a valóságot, hogy a demokraták egyik legnépszerűbb elnöke, aki az elmúlt nyolc évben rengeteg problémát rendbetett Amerikában, Barack Obama távozik családjával a Fehér Házból. Sajnálni azért nem kell, a kormányzati lakás mellett egy professzori állás várja a Harvardon.

Hirdetés

Helyükre érkezik Donald Trump és a legkisebb lánya Tiffany Trump. Kifejezetten meglepő lenne, ha a nagyobbik Trump-gyerekek is beköltöznének, mivel Ivanka, Eric és Donald Trump jr. házasok, illetve több helyen már unokái is vannak az új elnöknek. Melania Trump és fia Barron egyelőre még marad New Yorkban, mivel a tízéves fiút nem szeretnék évközben elrángatni az iskolájából.

Ki az új first lady?

Férje megválasztásával a gyerekek mellett Melania Trump kap rengeteg figyelmet, emellett több otromba támadás is érte, internetes viccek születtek furcsán feltöltött szájáról és botoxolt arcáról. Ezzel együtt, ahogy azt Török Gábor politológus is megfogalmazta, egészen hihetetlen történet, hogy a jugoszláv kommunista párt egyszerű tagjának Újhelyen született lánya az Amerikai Egyesült Államok első hölgye lesz.

EPA/GARY HE
EPA/GARY HE

A most 46 éves Melania a második olyan first lady lesz az Egyesült Államok történetében, aki az országon kívül született, először John Adams brit felesége, Louisa volt hasonló szerepben. Trumpné 2001 óta él hivatalosan is Amerikában, 2006 óta pedig már állampolgársága is megvan, leánykori nevének angolosított formája Melania Knauss. A ljubljanai egyetemen tanult fotográfiát és divattervezést egy évig, de ezután modellkarrierjére összpontosított. Bár diplomája nincsen, az biztos, hogy a leendő first lady kiváló nyelvérzékkel rendelkezik, az anyanyelvi szlovén mellett magas fokon beszél angolul, szerbül, franciául, németül és olaszul is.

Az amerikai elnökválasztásról és Donald Trumpról írt Privátbankáros cikkeket itt és itt lehet megtalálni. >>>

Eredetileg az Egyesült Államokban is modellkarrierjének köszönhetően került, és bár 1996-ban már munkavállalói vízuma volt, az AP információi szerint több modellmunkáért még illegálisan fizették ki korábban, de ezt papírokkal sosem tudták megerősíteni.

Donald Trumppal először 1998-ban találkozott, aki ekkor még Marla Maples férje volt, de már külön éltek. A történetek szerint Melania visszautasította a közeledéseit ekkor, és a számát sem adta meg a milliárdosnak, de 2000 elejétől kezdve már egy párnak számítottak. A 2004-es eljegyzést 2005-ben egy méregdrága esküvő követte, ahol a hírességek mellett Bill és Hillary Clinton is ott voltak lányukkal. Ivanka Trump és Chelsea Clinton egyébként a mai napig nagyon jó barátnők, a két család közt sok a személyes kapcsolat, ezért sem lehetett egy pillanatig sem komolyan venni Trump azon ígéretét, hogy lecsukatja Hillaryt.

Kampány és Michelle Obama beszéde

Tavaly novemberben Melania még nem igazán szállt be férje elnöki kampányába, ekkor még csak annyit mondott, hogy teljes szívből támogatja a jelölést, mivel Donald szereti az amerikaiakat és segíteni szeretne nekik.

Az első krach idén július 18-án ütött be, amikor Trumpné beszédet mondott a Republikánus Párt nagygyűlésén, ugyanis egy bekezdést gyakorlatilag teljesen átvett a korábbi first lady Michelle Obama 2008-ban elmondott beszédéből. Melania ezt az azonosságot eleinte letagadta, de két nappal később már Trump elnöki kampányának szóvivője kért elnézést a kínos ügyért.

Szeptember elején több brit pletykalap azt állította, hogy a 90-es években Olaszországban escortlányként dolgozott, itt a perrel fenyegetőzés hatására sürgősen helyreigazítást adtak ki és elnézést kértek Trump feleségétől.

Mit várhatunk tőle?

Melania több interjúban is úgy fogalmazott, hogy szeretne egy tradicionális first lady lenni, aki támogatja a nők és gyerekek jogait, valamint fellép a cyberbullying (internetes zaklatás ellen). Ez utóbbi bár jól hangzik, annak fényében kicsit furcsán hat, hogy pont Donald Trump hajlamos arra, hogy mocskolódós üzenetekben az interneten támadja a vele egyet nem értőket. Trumpné szerint ő mindig elmondja férjének, hogy a gyűlölködés nincs rendben, valamint többször is kiemelte, hogy utálja Donald twitterezései szokásait, és szólt a leendő elnöknek amiatt is, hogy sokkal konszolidáltabban kellene viselkednie.

Érdekes egyébként, hogy bár egyelőre még semmit sem csinált, a Washington Post és az ABC felmérése szerint az amerikaiak többsége mérhetetlenül utálja Melania Trumpot, utoljára Hillary Clinton volt ennyire népszerűtlen first lady. Bár az is igaz, hogy annyiban biztosan nem lesz egyszerű dolga, hogy az a Michelle Obamát követi a sorban, akiért a társadalom elég komoly része rajongott.

Alapvetően mi arra számítunk Melaniától, hogy nem csak egy csinos dísz lesz férje mellett, ugyanakkor a nagypolitikából kimarad majd, és a női jogok mellett az egészséges életmóddal foglalkozik majd.

A volt feleségek

A két korábbi Trumpné, Ivana Trump és Marla Maples ma leginkább tévés személyiségekként tevékenykedik. Ivana lelkes valóságshow szereplő; amellett, hogy férjet is a tévén keresztül keresett magának, a Survivor celebes  verziójában is szerepelt. Gyerekei Eric, Ivanka és Donald Trump Jr.

Marla Maplesnek egy lánya van a leendő elnöktől, Tiffany Trump áll talán a legtávolabb apja belső köreitől, a kampány egyik legemlékezetesebb momentuma volt, ahogy elhajolt apja puszija elől.

Marla Maples egyébként B-listás színésznő és modell, 52 éve ellenére ragyogóan néz ki, és lelkes környezetvédő, valamint a közösségi médiában is kifejezetten aktív.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megindult a roham az Iszlám Állam utolsó iraki bázisa ellen

Megindult a roham az Iszlám Állam utolsó iraki bázisa ellen

Megkezdődött Moszul nyugati, még a dzsihádisták kezén lévő felének ostroma, és ennek vélhető sikere esetén az Iszlám Állam teljesen megszűnik Irakban. Ami nem sikerült Obamának, most Trump első hadi sikere lehet, hisz a harcoló koalíciót az amerikaiak vezetik. Az iraki miniszterelnök a polgári lakosság kímélését kérte a hadseregtől a sztálingrádi jellegűnek ígérkező csatában.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX33828.86+0.25%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • február 13
  KSH: Építőipari termelés - december, éves (2016)
  GDP (évesített negyedév/negyedév) - Q4
  február 14
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  GDP (év/év, nyers) - előzetes
  Fogyasztói éves árindex (év/év) - január
  Ipari termelés (hó/hó, év/év) december
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  Ipari termelés (év/év) - december
  ZEW index - február
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  GDP (év/év, munkanaphatással igazított) - Q4
  Fogyasztói árindex (év/év) - végleges
  ZEW index - február
  T-Mobile USA - 2016 Q4
  AIG - 2016 Q4
  február 15
  PepsiCo - 2016 Q4
  Cisco Systems - 2017 Q2
  Marathon Oil - 2016 Q4
  Jelzáloghitel igénylések - február
  Kiskereskedelmi forgalom (hó/hó) - január
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
  Maginfláció (év/év) - január
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  Ipari termelés (év/év) - január
  Kapacitás kihasználtság - január
  NAHB házár index - február
  Üzleti raktárkészlet állomány - december
  ILO munkanélküliségi ráta - december
  Átlagbérek változása 3 hónap - december
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - január
  Heineken - 2016 Q4
  február 16
  KSH: Állatállomány - 2016 december
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - január
  Air France (KLM) - 2016 Q4
  OMV - 2016 Q4
  Philadelphiai Fed index - február
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - január
  Megkezdett lakásépítések (hó/hó) - január
  Kiadott építési engedélyek (hó/hó) - január
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - február
  Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - február
  Bloomberg gazdasági várakozások - február
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - február
  február 17
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - december
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - január
  Moody's - 2016 Q4
  Leading indicators kompozit mutató - január

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?