1p
Sajtóértesülés szerint újabb nagyszabású likviditási akciót indít jövő héten az Európai Központi Bank. A Bloomberg úgy tudja, hogy az euróövezeti kereskedelmi bankok december után újabb, ezúttal 470 milliárd eurós kedvezményes hitelre pályázhatnak, csaknem három évre. A lépés tovább hűtheti a feszültséget az európai kötvénypiacon. Az EKB nem mondja ki, de elindította pénznyomdát.

A Bloomberg szerint az euróövezeti kereskedelmi bankoknak újabb, ezúttal 470 milliárd eurós kedvezményes likviditási aukciót indít az EKB. Ez majdnem akkora összeg, mint amekkorát a decemberi akciójával öntött a piacra az euróövezet jegybankja. A hírügynökség értesülése piaci, viszont az általa megkérdezett szereplők nagy része egyhangúlag számít a lépésre. A várakozások szerint az akció hűtheti az aggodalmakat az euróövezeti válsággal kapcsolatban és csökkentheti az utóbbi hónapokban elszállt hozamokat. Az EKB decemberben hirdette meg a három évre szóló, 489 milliárdos kedvezményes hitelprogramját, aminek az a lényege, hogy az eurózóna csaknem 500 kereskedelmi bankja három évre nagyon olcsón kap hitelt, ezt pedig a várakozások szerint az euróövezeti perifériás országok kötvénypiacain költik el, ahol magasak a hozamok, így a bankok zsebre teheti a nyereséget, miközben folyamatos keresletet biztosítanak az állampapír-piacon, csökkentve a hozamokat, így oldva a feszültséget.

Az olasz és spanyol kötvénypiacok elszálló hozamai akkor kezdtek csökkenni, amikor decemberben az EKB meghirdette az első hasonló akcióját. Az EKB új elnöke, Mario Draghi a beiktatása után, december elején egyértelművé tette, hogy egyrészt nem akar az amerikai Fed-éhez hasonló pénznyomtatást kezdeni, ugyanakkor mégis bejelentette a likviditási intézkedést, ami annyiban különbözik a hasonló amerikai és brit (QE) akciótól, hogy nem a központi bank veszi az állampapírokat, hanem arra kedvezményes pénzt ad a kereskedelmi bankoknak, így csökkentve a hozamokat és növelve a pénzforgalmat. Az EKB ezzel ugyan pénzt teremt, viszont bizonyos határidőre. Az euróövezeti jegybanknak egyébként szabályozási korlátai is vannak a pénznyomdára. Amennyiben igaz a Bloomberg értesülése, akkor az EKB gyakorlatilag beállt a sorba az amerikai, a brit és a japán jegybank mögé, legfeljebb más formában és más kommunikációval, de a gyakorlatban pénzt teremt a piacon.

A Bloomberg úgy tudja, hogy a pénz nagy része nem jelenik meg a piacon, mert azt a kereskedelmi bankok a lejáró kötvényeik cseréjével visszaforgatják, az intézkedések jórészt a bankok közti elszámolás könnyítik. A decemberi akció előtt az EKB csökkentette azt a mennyiséget, amit a jelzálog-fedezetű értékpapírokból hajlandó elfogadni. A decemberi akció után viszont a kisebb európai bankoktól is egyre nagyobb mennyiségben fogadtak el a hitel fedezeteként kockázatosabb eszközfedezetű értékpapírokat. A Bloomberg szerint a mostani, újabb akcióval a kisebb bankok is levegőhöz juthatnak és csökkentheti a hitelkamatiakat könnyítve ezzel a befagyott hitelezési piacon.

A Bloomberg szerint a decemberi 489 milliárd eurós akcióból mindössze 193 milliárd jelent meg a piacon „új pénzként”, mert a bankok a maradék 296 milliárdot a lejáró kölcsöneik hosszabb távra cserélésére használták fel - legalábbis ez áll a Barclay's felmérésében. Az EKB tanácsának német tagja, Jens Weidmann közben arra figyelmeztetett, hogy az EKB-nak nem szabad elfelejtkeznie az eredeti céljáról, azaz az infláció feletti őrködésről. A Deutsche Bank vezető elemzője, Thomas Mayer pedig azt mondta a Bloombergnek, hogy az EKB a második likviditási akció után éppen az inflációs kockázatok miatt valószínűleg felhagy a hosszú távú újrafinanszírozási akciókkal (LTRO – long-term refinancing operations). Mayer azt várja, hogy az EKB döntéshozó csapatának „héjább” (tehát szigorúbb monetáris nézetű) tagjai a közeljövőben sikeresebben érvényesítik az akaratukat. A berzenkedő jegybankár szerint a kiváló, AAA-kategóriás országoknak nagyobb ellenállást kéne tanúsítaniuk a likviditás bővítése ellen, ugyanis az szerinte nem motiválja a bajban levő országokat arra, hogy csökkentésék az államháztartási hiányt és ehhez meghozzák a szükséges megszorító intézkedéseket.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG