3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Emelik a minimálbért októberben Görögországban, értéke jövő év júliusára eléri a 2012-es 751 eurót (bő 220 ezer forintot). Igaz, hogy fenyeget az államcsőd - vajon drachmában is kiszámolták már?

A Mega görög televíziónak adott nyilatkozatában Panosz Szkurletisz munkaügyi miniszter elmondta, hogy október 1-jétől 650 euróra emelik a 586 eurós havi minimálbért, egyben eltörlik a 25 évnél fiatalabbak számára megállapított alacsonyabb értékű, 511 eurós minimálbért. A kormány júniusig beterjeszti az ágazati kollektív szerződéseket visszaállító törvényjavaslatot, amelynek alapján a következő év júliusától ismét köthetnek ágazati kollektív megállapodásokat a munkáltatók és a munkavállalók.

Nagy pénzért cserébe vágták meg korábban a minimálbért

A minimálbér csökkentéséről 2012-ben állapodott meg Görögország a nemzetközi hitelezőkkel a második mentőcsomag egyik feltételeként. Annak célja a görög vállalatok versenyképességének növelése volt.

A fiatalok alacsonyabb minimálbérének bevezetésével azt akarták elérni, hogy a 25 évesnél fiatalabbak könnyebben el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Mindazonáltal ez az elképzelés nem vált be a gyakorlatban: a 25 évesnél fiatalabbak körében továbbra is 50 százalék körül van a munkanélküliség, ami duplája a teljes munkanélküliségi rátának.

Az ágazati kollektív szerződések rendszerét ugyancsak az előző, Antonisz Szamarasz vezette konzervatív kormány szüntette meg a nemzetközi hitelezők követelésének eleget téve.

Ebből már volt balhé

A 750 euróra emelni tervezett görög minimálbér, akárhová is növelik majd drachmában, 200 eurónál nemigen fog többet érni. Érdekes, hogy ezt nem nagyon számolgatják a kormányerők. Korábbi elemzésünk >>

Az Alekszisz Ciprasz vezette, január végén hivatalba lépett új baloldali görög kormány tabunak tekinti munkaügyi terveit, azokról nem hajlandó tárgyalni a hitelezőkkel, amelyek azt követelik, hogy a magánszektorban teljes egészében liberalizálják az elbocsátás rendszerét.

Ez a követelés egyike volt azoknak a nézeteltéréseknek, amelyek miatt tavaly ősszel az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta hitelezői trojka nem volt hajlandó lezárni a hitelprogram ötödik felülvizsgálatát, és ennek következményeként felfüggesztette az utolsó, 7,2 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását.

A héten fizetni kell

Görögországnak csütörtökön 458 millió eurót kell átutalnia a Nemzetközi Valutaalapnak. Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter az IMF vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal Washingtonban tartott hétvégi találkozóján kijelentette, hogy a görög kormány ki tudja fizetni ezt a részletet.

Persze lehet, hogy Görögország meglépi azt, amitől Európában annyira tartanak: a hírek szerint szerdán Moszkvában kezd tárgyalásokat a görög miniszterelnök, Oroszország állítólag földgázt és hitelt ajánlhatnának nekik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG