3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A tavaly novemberi párizsi merényletek után, melyeket brüsszeli iszlám szélsőségesek követtek el, egy magasrangú, tapasztalt amerikai terrorelhárító szakember érkezett Brüsszelbe, hogy tanulmányozza a kivizsgálást. Nem ok nélkül: Amerika a 2001-es merényletek után gyakorlatilag felszámolta a terrorizmust saját földjén.

Nem kellett a segítség

A Reuters szerint a szakember találkozókat próbált szervezni, aktívan belevetette volna magát a munkába, de a belgák nem voltak túlzottan együttműködőek. Jelezték, hogy nem a legalkalmasabb időpont arra, hogy külföldi szakértőkkel tárgyaljanak, miközben el vannak foglalva a kivizsgálással. Belga illetékesek nem kommentálták az ügyet.

(Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Most úgy tűnik, minden külső segítéség hasznos lehetett volna, hisz bőven van már tapasztalat a terrorizmus ellni harcban, és néhány ország már egész sikeres benne. Amerika, Anglia és Oroszország jól kezeli az ügyet, a terroristák le is szálltak róluk, mivel lehetőségeik igencsak visszaszorultak.

Kis ország, gigantikus főváros

Belgium viszont kis ország, nem olyan egyszerű hirtelen összerántani egy olyan komoly szakértői gárdát és kialakítani a technikai feltételeket, mint a nagyoknál. Persze ami igazán szomorú, hogy nincs egy egységes európai szervezet erre, ahol nem a nemzetállamoknak kell egyedül kínlódni, hanem az erők összpontosításával szuperhatalmi hatékonyságot lehetne kialakítani a terroristák ellen.

Amerikai szakértők arra panaszkodtak, hogy ha a belga szerveket hívták információért, nehéz volt kitalálni, melyik szerv, vagy annak melyik része foglalkozik az adott területtel, ami arra utal, hogy nincs jól összefogva, koordinálva a művelet.

A párizsi merényletek után Belgium megnövelte rendvédelmi kiadásait, és 2500 rendőrt kezdett toborozni. Úgy tűnik, Belgiumot váratlanul érte a helyzet, magát egy biztonságosabb, a terrorizmus által kevéssé célzott országnak gondolta. De Belgium azért nem csak egy kis ország, hanem fővárosa egyúttal Európa fővárosa is, is innentől kezdve jelentősége megnövekszik. Viszont ebből az következik, hogy az Európai Uniónak kellett volna hatékonyabb lépéseket tenni a főváros védelmére.

A gyengeségek

2001 szeptembere után Amerika átalakította a terrorelhárítását. Megszüntette az elhatároltságot az erőszakszervezetek és a felderítés között, hatékonnyá téve az információáramlást és megteremtve a gyors cselekvés lehetőségét, sőt ezek koordinálására új intézményeket hozott létre. Belgium ezzel szemben eleve egy megosztott ország, a fele francia, a fele holland, még a válás gondolata is előkerül időről időre, és a kormányzat is többszintű.

A belga hatóságok panaszkodnak, hogy 900 helyben született iszlám szélsőségessel küzdenek, ami lakosságarányosan a legmagasabb Európában, a védelemre fordított kiadások ugyanakkor alacsonyak európai összehasonlításban. A helyzetet rontja a kétnyelvűség, a rendőrök egy része értelemszerűen franciául, egy része hollandul beszél, és nem mindegyik tudja mind a két nyelvet megfelelő szinten. Emellett kevés az arabul értő szakember, a nemzeti és a helyi kormányzatok között pedig gyenge az együttműködés, mondta el egy volt CIA ügynök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG