Hirdetés
Hirdetés

Az oroszok végeztek az Iszlám Állam vezetőjével?

Fellegi Tamás, 2017. június 17., 07:07

Moszkva pénteken bejelentette, hogy nagy valószínűséggel megölték egy múlt havi légicsapásban Abu Bakra al-Bagdadit, az Iszlám Állam létrehozóját és önjelölt kalifáját. Washington szerint azonban nem bizonyított a kalifa halála, más nyugati államok és Irak is kételkednek. Nézzük, mi történhetett.

Épp tegnap jártuk körül a legyőzött korábbi terrorállamok vezetőinek sorsát, mivel vélhetően hasonló sors, azaz fogság és/vagy halál vár a rogyadozó Iszlám Állam vezetőjére is. Keresik is a kalifát, fején vérdíj, és kétségkívül 2014-es látványos moszuli államalapítása óta sokszor keltették már halálhírét, vagy állították, hogy megsérült, de eddig sosem nyertek igazolást ezek az állítások.

A tetthely még az ellenség kezén

Most Oroszország állította, hogy egy légicsapás során megölték, és Moszkva elég komoly tényező a szíriai háborúban, így érdemes alaposabban megvizsgálni a kérdést. Bizonyosak akkor lehetnénk, ha bemutatnák a halottat, mint annak idején bin Ladent vagy Kadhafit, vagy megfelelő DNS mintákkal lehetne igazolni a dolgot. Kétségkívül Hitler halála is sokáig rejtélyes maradt, miután a Szovjetunió nem hozta nyilvánosságra a bizonyítékokat, pedig ők rögtön azonosították a maradványokat, amint elfoglalták a birodalmi kancelláriát.

Hirdetés

Bagdadi azért messze nem akkora falat, mint Hitler volt, így titkolózni sem érdemes körülötte, és kétségtelen, hogy a bejelentés szerint Rakkában ölték meg egy légicsapással, és a város ostroma csak pár napja indult, így az adott helyre még senki nem tudott eljutni, hogy vizsgálódjon. A dzsihádisták nyilván tagadják, ha el is esett a vezér, hisz ettől a morál összeomolhat, lehet, hogy pont ez is volt Moszkva egyik célja a bejelentéssel, még ha nincsenek is megcáfolhatatlan bizonyítékok.

Orosz gőzhenger

Az orosz támogatású szíriai kormányerők és iráni milíciák az elmúlt napokban kiterjedt hadműveletet indítottak az Iszlám Állam ellen egyrészt Rakkától délnyugatra, másrészt Palmyrától keletre. Feltehető, hogy a két irányból induló támadás az Eufrátesz partján lévő Deir ez-Zor városát akarja elérni, mely félig a szír kormányerők kezén van, de csak légi után tudnak kapcsolatot tartani a területtel. Hogy elérjék, mindkét frontnak még kb. 200 kilométert kell megtenni a sivatagban harcolva, érthető, hogy az ellenség gyengítésére minden eszközt bevetnek.

A közlemény

Az orosz védelmi minisztérium közleménye a Reuters szerint úgy szól, hogy információkat kaptak, miszerint Rakka külvárosában egy adott helyen találkoznak az Iszlám Állam vezetői május 28-án kevéssel éjfél után, ezt drónokkal ellenőrizték, majd ezt követően 0 óra 35 és 45 között csapást mértek a parancsnoki pontra, ahol a találkozót tartották. Azóta különböző csatornákon információk érkeztek, melyek megerősítik, hogy a találkozón jelen volt Bagdadi, és a támadásban életét vesztette.

Ellenérvek

Irak szerint nem valószínű, hogy Bagdadi elmerészkedett volna Rakkáig, szerintük az iraki-szíriai határ közelében bujkált, csak futárok útján kommunikált, került mindenféle telekommunikációs eszközt. Kétségkívül nem lett volna logikus a részéről, ha elmegy Rakkába, melyet addigra északról már teljesen körülzártak a kurd vezetésű SDF erők, miközben a várost már szakadatlanul bombázták.

A találkozó célja elvileg az volt, hogy megbeszéljék, hogyan készüljenek fel Rakka védelmére illetve evakuálására. Így valószínű, hogy valóban volt egy komoly létszámú találkozó, a kérdés csak az, valóban ott volt-e a kalifa. Ha a város elesik, és a helyszín vizsgálható lesz, talán választ kapunk  a kérdésre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még több magyar dolgozik – már csak a munkaerőhiány miatt fájhat a fejünk

Még több magyar dolgozik – már csak a munkaerőhiány miatt fájhat a fejünk

A legfrissebb adatok szerint 4,4 százalékra csökkent a munkanélküliség az előző időszakban mért 4,5 százalék után. Tavasszal a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,4 millió fő volt, 79 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Mindössze 203 ezer embernek nincs munkája az országban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • június 26
  IFO üzleti hangulatindex - június
  június 27
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  Ipari vállalatok profittömege - május
  S&P/Case-Shiller házárindex - április
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - június
  június 28
  KSH: Foglalkoztatottság - március-május
  KSH: Munkanélküliség - március-május
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Jelzáloghitel igénylések - június
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) - május
  június 29
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - május
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - június
  Fogyasztói bizalom (végleges) - június
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - 2017 Q1
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Nike - 2017 Q4
  június 30
  KSH: Ipari termelői árak - május
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) - április
  MNB: Pénzügyi számlák - 2017 Q1
  MNB: Befektetési alapok mérlege - május
  Munkanélküliségi ráta - május
  Fogyasztói árindex (év/év) - május
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI - június
  Munkanélküliségi ráta - június
  GDP (év/év, végleges) - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - június
  Chicagói beszerzési menedzser index - június

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?