3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Moszkva pénteken bejelentette, hogy nagy valószínűséggel megölték egy múlt havi légicsapásban Abu Bakra al-Bagdadit, az Iszlám Állam létrehozóját és önjelölt kalifáját. Washington szerint azonban nem bizonyított a kalifa halála, más nyugati államok és Irak is kételkednek. Nézzük, mi történhetett.

Épp tegnap jártuk körül a legyőzött korábbi terrorállamok vezetőinek sorsát, mivel vélhetően hasonló sors, azaz fogság és/vagy halál vár a rogyadozó Iszlám Állam vezetőjére is. Keresik is a kalifát, fején vérdíj, és kétségkívül 2014-es látványos moszuli államalapítása óta sokszor keltették már halálhírét, vagy állították, hogy megsérült, de eddig sosem nyertek igazolást ezek az állítások.

A tetthely még az ellenség kezén

Most Oroszország állította, hogy egy légicsapás során megölték, és Moszkva elég komoly tényező a szíriai háborúban, így érdemes alaposabban megvizsgálni a kérdést. Bizonyosak akkor lehetnénk, ha bemutatnák a halottat, mint annak idején bin Ladent vagy Kadhafit, vagy megfelelő DNS mintákkal lehetne igazolni a dolgot. Kétségkívül Hitler halála is sokáig rejtélyes maradt, miután a Szovjetunió nem hozta nyilvánosságra a bizonyítékokat, pedig ők rögtön azonosították a maradványokat, amint elfoglalták a birodalmi kancelláriát.

Bagdadi azért messze nem akkora falat, mint Hitler volt, így titkolózni sem érdemes körülötte, és kétségtelen, hogy a bejelentés szerint Rakkában ölték meg egy légicsapással, és a város ostroma csak pár napja indult, így az adott helyre még senki nem tudott eljutni, hogy vizsgálódjon. A dzsihádisták nyilván tagadják, ha el is esett a vezér, hisz ettől a morál összeomolhat, lehet, hogy pont ez is volt Moszkva egyik célja a bejelentéssel, még ha nincsenek is megcáfolhatatlan bizonyítékok.

Orosz gőzhenger

Az orosz támogatású szíriai kormányerők és iráni milíciák az elmúlt napokban kiterjedt hadműveletet indítottak az Iszlám Állam ellen egyrészt Rakkától délnyugatra, másrészt Palmyrától keletre. Feltehető, hogy a két irányból induló támadás az Eufrátesz partján lévő Deir ez-Zor városát akarja elérni, mely félig a szír kormányerők kezén van, de csak légi után tudnak kapcsolatot tartani a területtel. Hogy elérjék, mindkét frontnak még kb. 200 kilométert kell megtenni a sivatagban harcolva, érthető, hogy az ellenség gyengítésére minden eszközt bevetnek.

A közlemény

Az orosz védelmi minisztérium közleménye a Reuters szerint úgy szól, hogy információkat kaptak, miszerint Rakka külvárosában egy adott helyen találkoznak az Iszlám Állam vezetői május 28-án kevéssel éjfél után, ezt drónokkal ellenőrizték, majd ezt követően 0 óra 35 és 45 között csapást mértek a parancsnoki pontra, ahol a találkozót tartották. Azóta különböző csatornákon információk érkeztek, melyek megerősítik, hogy a találkozón jelen volt Bagdadi, és a támadásban életét vesztette.

Ellenérvek

Irak szerint nem valószínű, hogy Bagdadi elmerészkedett volna Rakkáig, szerintük az iraki-szíriai határ közelében bujkált, csak futárok útján kommunikált, került mindenféle telekommunikációs eszközt. Kétségkívül nem lett volna logikus a részéről, ha elmegy Rakkába, melyet addigra északról már teljesen körülzártak a kurd vezetésű SDF erők, miközben a várost már szakadatlanul bombázták.

A találkozó célja elvileg az volt, hogy megbeszéljék, hogyan készüljenek fel Rakka védelmére illetve evakuálására. Így valószínű, hogy valóban volt egy komoly létszámú találkozó, a kérdés csak az, valóban ott volt-e a kalifa. Ha a város elesik, és a helyszín vizsgálható lesz, talán választ kapunk  a kérdésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG