4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A valutaháború van szerte a világban. Múlt pénteken egy új csata kezdődött az ázsiai színtéren: most Japán adta le a kezdőlövést. Japán jegybankja a Fed leállása után 48 órán belül átvette a stafétabotot és brutális eszközvásárlást jelentett be. A lépés pánikot tükröz, úgy tűnik érdemes menekülni a jenből.

A 2008 őszén alapjaiban megrendült globális pénzügyi rendszer életben tartására a fejlett világ monetáris döntéshozói ezermilliárd dollárokat nyomtattak, de hat év elteltével azt látjuk: csak az adósságok szálltak el az égbe, a reálgazdaság és a munkaerőpiac frontján viszont megmaradt a dráma. Az elmúlt jóléti korszak Patyomkin falujának díszletei repedeznek és ahol a homlokzat beomlik, ott elképesztő állapotok tárulnak fel a szemünk előtt.

A valutaháború szerte a világban javában tart, és múlt pénteken egy új csata kezdődött az ázsiai színtéren, ahol a világ harmadik legnagyobb gazdaságú és egyben az egyik leggyorsabban elöregedő társadalmú országa adta meg a kezdőlövést. Japán jegybankja a Fed leállása után 48 órán belül átvette a stafétabotot és brutális stimulust jelentett be. A vezető jegybankok buborék képzése most már nyilvánvalóan a teljes globális pénzügyi rendszer integritását fenyegeti.

Újabb intravénás belövés az Abenomics zombijának

A jegybank elnökét Kuroda Haruhikót még személyesen a keményvonalas Abe Shinzó miniszterelnök választotta ki a pozícióra. Kuroda tavaly márciusi meghallgatásán elmondta, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy a szigetország kilépjen a másfél évtizede tartó deflációból, amelynek leküzdésére szerinte a jegybank eddig elégtelen eszközöket vetett be. A jegybank múlt pénteki lépésével az eddigi évi 60-70 ezermilliárd helyett 80 ezermilliárd jent, vagyis nagyjából 725 milliárd dollárt fordít eszközvásárlásra. Egyben az állami nyugdíjalap 1,8 ezermilliárd dolláros vagyonának felét a világ részvénypiacai felé tereli - a jelenlegi 12-ről 25-re nő a belföldi részvények és szintén 25 százalékra a külföldi részvények súlya. 

Japán jegybankja ezzel a váratlan csomaggal gyakorlatilag nyilvánosan bevallotta, hogy nem igazán működik az ’Abenomics’-nak titulált eddigi gazdaságélénkítő terve. Valóban, a gazdaság durván visszaesett a második negyedévben, az idei GDP reálértékben alacsonyabb, mint a tavalyi év elején és a reálbérek is csökkenek. A csődök száma idén 140 százalékal emelkedett a tavalyi értékhez képest, mivel a gyenge jen száguldó nyersanyag árakhoz vezetett, ez pedig hazavágta a KKV-k profitját.

Pánikot tükröz a lépés

A pénteki lépéssorozat nem tekinthető új stratégiának, sokkal inkább egyszerűen pánikot tükröz. A jegybank már most a japán államkötvények legnagyobb tulajdonosa és a jelenlegi ütem fennmaradása esetén 2018 elejére a teljes államkötvény állomány fele lehet a kezében.

A lépésekkel a jegybank megpróbálja a növekedést újjáéleszteni, a japán jen értékét aláásni és – nem bevallottan – elinflálni a GDP 245 százalékát kitévő államadósságot. Elképesztő, hogy a jegybank hivatalosan 2 százalékos inflációt szeretne látni és közben 0 százalékot fizetni a kötvényeire. Hogy fog ez működni? A válasz pofonegyszerű: sehogy.

Japán aláássa Ázsiát

Az intézkedés hatására a jen pénteken 2,6 százalékot gyengült, a dollárral szembeni 112-es kereszt a hét év óta leggyengébb érték. 2012 közepe óta a jen értékének 40 százalékát elvesztette a dollárral, az euróval és koreai wonnal szemben, míg a kínai jüannal szemben kereken 50 százalékát.

USD/JPY
Friss árfolyamok



A jegybank lépéseiből a befektető határozott konklúziót tud vonni: tűnés a japán valutából. A jegybank ezen brutális csomagja a jen értékének aláásására kereskedelmi sokkot indukál szerte Ázsiában, különösen tekintettel Kínára és Dél Koreára. Az augusztusi kínai adatok már így is a gazdaság gyengeségről tanúskodtak és a relatív erős jüan csak tovább növeli a deflációs feszültséget. 

Japán most valójában exportálja deflációs nyomását Ázsia többi része felé, miközben a térség amúgy is a túlkapacitások és a túlzott adósság terhei alatt nyög. Ezen a ponton ki kell emelnünk, hogy az 1998-as ázsiai gazdasági válság gyújtópontja éppen a jen gyors értékvesztése volt.

Meghasadt monetáris tanács


Végezetül kiemelendő, hogy a pénteki döntést középen meghasadva csupán 5-4 arányban szavazta meg a monetáris tanács. Ez felettébb ritka egy ilyen nagy horderejű csomagnál, de mutatja, hogy óriási nyomás van a japán kormányzaton az Abenomics virtuális életben tartására. 

Az utókor számára emeljük ki annak a négy tanács-tagnak a nevét, akikben még maradt józan ész és szakmai tisztesség: Yoshihisa Morimoto, Koji Ishida, Takehiro Sato és Takahide Kiuchi. 

Káncz Csabajegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG