5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A térségünkből Budapesten kívül már senki sem küld kommunista hírszerzőt nagykövetnek a civilizált világba. A balti országoktól egészen Bulgáriáig a térség szembenézett az elnyomó korszakbeli múltjával és levonta a megfelelő következtetéseket. A bezárt kommunista titkosszolgálati archívumok deformálják a hazai közélet fejlődését és rendszerszerűen közelítik az országot olyan újdonsült stratégiai partnereihez, mint Azerbajdzsán és Kazahsztán.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter munkaebéden vesz részt magyarországi német nagyberuházókkal a berlini magyar nagykövetségen 2013. április 11-én. Középen Czukor József nagykövet. MTI Fotó: Bócsi Krisztián

A Tusnádi Nyári Tábor kezdete idén egybeesett azzal a budapesti bejelentéssel, miszerint egy volt kommunista hírszerző tiszt lesz a magyar miniszterelnök új külpolitikai főtanácsadója. Negyed századdal a rendszerváltás után tehát egy újabb emlékeztető érkezett arról, hogy valami nagyon félrecsúszott: Czukor József kinevezése ebbe a kulcspozícióba tovább erősíti a szovjet korszakban gyökerező, ún. Láthatatlan Légió erejét az országban. Moszkva természetesen a mai napig őriz dokumentumokat korábbi embereiről, amelyeknek kompromittáló erejük van.

Czukor még a hidegháború tetőpontján, Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár halálának évében, 1982-ben került a Belügyminisztérium állományába és kapott hírszerzői kiképzést. Abban az évben állt a szovjet birodalom elnyomó gépezetének szolgálatába, amelyben a csehszlovák rendőrség letartóztatta Duray Miklós felvidéki írót és Lengyelország betiltotta a Szolidaritás mozgalmat.

Czukor az utóbbi években berlini nagykövetként szolgált. A Fidesz-vezette kormányzat négy éve nevezte ki a német fővárosba, holott a diplomáciában kicsit is járatos ember számára nyilvánvaló, hogy egy ilyen múltú tiszt kinevezése rosszallást vált ki szerte a civilizált világban.

A hazai értelmiség és a szélesebb közvélemény nincsen eléggé tisztában azzal a ténnyel, hogy Budapest kivételével az újonnan csatlakozott EU tagállamok már nem neveznek ki volt kommunista állambiztonsági személyeket nagykövetnek Nyugatra. A balti országoktól egészen Bulgáriáig a térség szembenézett az elnyomó korszakbeli múltjával és levonta a megfelelő következtetéseket. Ha úgy tetszik, szalonképessé tette magát.

Már a Balkán is tisztába tette elnyomó múltját

Bulgáriában a volt titkosszolgálatok aktáit átvilágító bizottság 2010 végén derített fényt a diplomaták múltjára: 38 nagykövetről és főkonzulról bizonyosodott be, hogy a hidegháború idején a hírszerzés és az elhárítás területén dolgozott. Az indítványban szerepelt az is, hogy ezentúl azokat, akik diplomáciai vonalon szeretnének elhelyezkedni, az átvilágító bizottság vizsgálatának vetik alá. A bolgár külügyminisztérium ügynökmúlttal rendelkező dolgozói ugyan nem vesztették el munkahelyüket, de áthelyezéssel szembesülhettek.

2007-ben a Jaroslaw Kaczynski által vezetett lengyel kormány számos nagykövetet visszahívott a kommunista titkosszolgálatokkal való együttműködés miatt. Többek között visszahívták állomáshelyéről Marek Jedrys bécsi lengyel nagykövetet is, akit azzal gyanúsítottak, hogy együttműködött a kommunista korszakból örökölt, de a Kaczynski kormány által feloszlatott lengyel katonai titkosszolgálattal.

A megrendült magyar diplomácia

A kommunista Belügyminisztérium kötelékeiből kiemelkedő új miniszterelnöki főtanácsadó kinevezése azért is aggasztó, mert az utóbbi egy évben a nyugati beállítottságú diplomaták tucatjainak eltávolítása miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium szakmai tudása és kompetenciája amúgy is megrendült. A hazai diplomácia képességeit tovább rontotta a Magyar Külügyi Intézet szakmai szétverése és az olyan vérforraló lépések, mint amilyen az észtországi magyar nagykövetség bezárása.

Miközben az EU Ügyek Államtitkárságának minden egyes munkatársát szélnek eresztették a KKM-ből a tavalyi választások után, idén januárban miniszteri biztosnak nevezték ki Suha Györgyöt, Horn Gyula egykori sajtótitkárát. Suha a saját önéletrajza szerint a kétes hírű, hamis diplomákat osztogató orosz International University of Fundamental Studies nevű intézményben szerzett habilitációt.

Mindezekkel összhangban Szíjjártó Péter, a KKM-et vezető fiatal miniszter még a hazai jobboldal holdudvarában sem tud tekintélyt kivívni magának. Saját fő feladatának pedig a külgazdaság fejlesztését tekinti, miközben a hagyományos magyar diplomácia teljes defenzívába szorult.

Miért vannak itthon még zárva az archívumok?

Amikor pedig azt halljuk a miniszterelnöktől Tusnádon, hogy „a jövőt az értheti meg jól, aki tisztában van a saját múltjával”, akkor értetlenkedve megrázzuk a fejünket. Hiszen pont a jelenlegi miniszterelnök akadályozza meg a közelmúlt elnyomó rendszerének és a Láthatatlan Légió jelenkorba nyúló hatalmának megismerését a kommunista titkosszolgálati archívumok zárva tartásával.

Ez pedig a mai napig deformálja a hazai közélet fejlődését és struktúrálisan is közelíti az országot olyan újdonsült stratégiai partnereihez, mint Azerbajdzsán és Kazahsztán. Olyan elhúzódó feudalizmussal és retardált hűbéri viszonyokkal rendelkező országokhoz, ahol az autokrata vezetőnek és családi klánjának nagyobb politikai súlya van, mint a független jogállami intézményeknek.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG