3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha sikerül élhetővé tenni az afrikai országokat, akkor nem akarnak majd tömegesen elmenekülni a fiatalok.
Az egyiptomi elnök, az Afrikai Fejlesztési Bank elnöke, Mali elnöke, a német kancekllár, Ghána elnöke, az olasz miniszterelnök, Tunézia elnöke, Ruanda elnöke és Szenegál elnöke - együtt keresik a megoldát a G20 Afrikai Partnerség Konferencia - Befektetés a közös jövőbe elnevezésű találkozón. Fotó: EPA / Carsten Koall

Ha nincs remény, el fognak indulni a fiatalok

A legfejlettebb ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat összefogó G20-csoportnak partnerségre kell lépnie Afrikával a gazdasági fellendülés beindítása és a biztonság megteremtése érdekében, mert a fiatalok elvándorolnak a kontinensről, ha "túl sok reménytelenséget" látnak - mondta Angela Merkel német kancellár egy berlini konferencián, amelyet a soros német G20-elnökség keretében rendeztek afrikai országok vezetőivel.

Angela Merkel kiemelte, hogy fordulatra van szükség a nemzetközi fejlesztési politikában, "nem Afrikáról, hanem Afrikával kell beszélni". A gazdasági és biztonságpolitikai együttműködés révén meg kell nyitni az élhető élet kilátását a fiatalok előtt, azért is, hogy kevesebben meneküljenek el hazájukból. Ugyanakkor az afrikai országoknak is szorosabban együtt kell működniük az embercsempész hálózatok felszámolásáért - mondta.

Döbbenetes adat: 15 év az átlagéletkor

Az Afrikában zajló népességrobbanásra és a kontinens felől Európára nehezedő migrációs nyomásra utalva kiemelte, hogy míg Németországban 43 év, Maliban és Nigerben 15 év az átlagéletkor.

Ha rendben lesz az afrikai gazdaság, Európának is könnyebb lesz

A gazdasági fejlődéshez előbb a stabilitásról kell gondoskodni. Ebben a munkában a G20-csoport segíteni akar Afrikának. Ezzel "saját biztonságunkat is erősítjük" - emelte ki a német kancellár.

A kétnapos konferencián többek között Egyiptom, Elefántcsontpart, Ghána, Mali, Tunézia állam- illetve kormányfője, valamint az Afrikai Unió vezetőjével a német G20-elnökség Egyezmény Afrikával (Compact with Africa) nevű kezdeményezését vitatják meg, amelynek célja a magántőke és állami források mozgósításával hozzájárulni az afrikai gazdaság fenntartható növekedéséhez, a beruházások ösztönzéséhez és a kontinens politikai stabilitásának erősítéséhez.

Mindez nem jótékonyság, hanem "befektetés a közös jövőbe". A piacok integrációját és a kereskedelmet, valamint a technológiák és a tudás átadását úgy kell megszervezni, hogy "tényleg mindenkinek előnyére váljék" -  - emelte ki Angela Merkel a nemzetközi fejlesztési együttműködési politika újragondolásával kapcsolatban. Németország "partnerség a reformokért" címmel 300 millió eurós programot indít Tunézia, Elefántcsontpart és Ghána támogatására. A program mindenekelőtt a megújuló energiaforrások használatának előmozdítását és a pénzügyi- illetve bankszektor rendszer fejlesztését szolgálja.

A G20 csoport informális egyeztető fórum, 1999 óta működik és mindössze egy afrikai tagja van, a Dél-afrikai Köztársaság. A további tagok Argentína, Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Törökország, Szaúd-Arábia és az Európai Unió mint intézmény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG