Hirdetés
Hirdetés

Ha minden igaz, kedden valami egészen nagy durranás jön a magyar gazdaságban

2017. november 12., 11:26

Kevés statisztikai adat lát napvilágot a jövő héten, de annál érdekesebbek lesznek: kiderülhet, miért döccent meg a magyar ipar, információkat kapunk a száguldó magyar építőipari termelés mögötti aggasztó folyamatokról és ha igazak az elemzői várakozások, most valami igazán nagy durranást kell látnunk a magyar GDP-ben.

Miért lassult az ipar az előző hónaphoz képest?

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal a szeptemberi ipari termelés második becslését. Az első becslés szerint szeptemberben a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 8,1 százalékkal emelkedett a termelés az előző szeptemberhez képest. Ez nem hangzik rosszul, ám az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent az kiigazított ipari kibocsátás - ennek hátteréről is többet tudhatunk majd meg a részletesebb adatokból.

Forrás: KSH

Most még biztosan hasít az építőipar, de már látják a felhőket

Ami a másik hétfői adatközlés hátterét illeti: az építőipari termelés volumene augusztusban 36,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal emelkedett.

Hirdetés

Az emelkedés megkérdőjelezhetetlen, itt a legnagyobb érdekességet az építési engedélyek illetve a bejelentések számának alakulása jelenti majd: ezen a téren már látható megtorpanás, szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy egyre jelentősebb a munkaerőhiány az ágazatban (is), ha pedig a kormány nem hosszabbítja meg vagy teszi véglegessé az új építésű lakóingatlanok 5 százalékos áfáját (ami a jelen állás szerint csak 2019-ig lesz érvényben), akkor biztosan elpárolog a lendület.

Ha minden igaz, most begyújtja a rakétákat a magyar gazdaság

Kedden jelenik meg a harmadik negyedéves bruttó hazai termék, azaz a GDP alakulásának előzetes adata. A GDP a második negyedévben a kiigazított adatok szerint 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét (a nyers adat 3,2 százalék volt, chartunkon ezt ábrázoltuk) - ez némileg csalódást keltő adat volt, lassulást jelentett az első negyedév éves növekedési adatához képest.

Forrás: Privátbankár/KSH

Elsősorban az ipar teljesítménye volt a vártnál gyengébb és a fogyasztás sem nőtt elég nagyot ebben az időszakban. Szakértők mindenesetre úgy számolnak, hogy az év második felében újra élénkülhet a növekedés, kedden kiderül, igazuk van-e.

Mindenesetre kapott biztató jeleket a gazdaság ezzel kapcsolatban: az idei egész éves GDP-előrejelzésén nemrég nagyot javított Magyarországgal kapcsolatban az EBRD, a napokban pedig felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar besorolást a Fitch hitelminősítő.

Mennyire javul a termelők helyzete?

Szerdán a mezőgazdasági termelői árak szeptemberi alakulásáról közölnek statisztikát. Augusztusban tovább emelkedtek a termelői árak, 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze. A növényi termékek ára először emelkedett az elmúlt egy évben, az élőállatok és állati termékek áremelkedése pedig tovább lassult.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?