3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hiába nyertek a spanyol konzervatívok, valakivel meg kell egyezniük a tényleges kormányalakításhoz.

 

 

Így nem is csoda, hogy a spanyol média is ezzel van elfoglalva. Az Antenna3 televíziós csatorna elemzése szerint a kormányzóképes többséget a választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) és a szocialista párt (PSOE) együttműködve könnyen megszerezhetné, mivel összesen 199 képviselői helyük van az új parlamentben, ám ennek a paktumnak a valószínűsége igen kicsi, mivel a pártvezetők korábban ezt a lehetőséget elutasították.

Sehogy sem az igazi

Sem a jobboldali, sem a baloldali pártok összefogása nem elég, hogy elérjék az abszolút többséghez szükséges 176 mandátumot. A PP és Ciudadanos együtt 163, a PSOE és a Podemos 159 képviselői hellyel rendelkezik. Vagyis mindenképpen szükség lesz a kis, többségében nacionalista pártok támogatására ahhoz, hogy megalakulhasson a következő spanyol kormány. Egy ilyen lehetséges forgatókönyvnek tartják a baloldalon a PSOE, a Podemos, az Egyesült Baloldal (IU), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az katalán Demokrácia és Szabadság párt együttműködését, amely összesen 178 mandátumra támaszkodhatna.

Az ABC napilap igazgatója, Bieto Rubido helyzetelemzésében úgy véli, hogy Spanyolország előtt két lehetőség áll: az egyik a német modell, a nagykoalíció létrehozása, a másik pedig a portugál példa, azaz a paktum a vesztesekkel. A szerző szerint Spanyolországnak stabilitásra van szüksége, de pillanatnyilag nem tűnik úgy, hogy ez megvalósulhat, kivéve, ha a spanyol szocialisták az utolsó pillanatban ésszerűen és hazafiasan cselekednek és támogatják a konzervatív kormányt.  Egy normális országban ennek kellene történnie - jegyezte meg, hozzátéve, hogy erre nem lát esélyt, mert szerinte Pedro Sánchez, a szocialista párt vezetője mindenre képes, hogy miniszterelnök legyen, ahogy ezt már bizonyította a helyhatósági választásokon is.

Meg kell egyezni a kormányalakításhoz

Az El País című baloldali napilap szerkesztőségi véleménycikkében megállapítja, hogy négy olyan év után, amely során szembetűnő volt a politikai párbeszéd hiánya, a pártoknak vissza kell térniük a tárgyalások útjára ahhoz, hogy le tudják küzdeni a fennálló gondokat. Ráadásul ez a megfelelő válasz arra az üzenetre, amelyet a választók az urnákba dobott szavazataikkal küldtek. Az eredmény tükrözi a spanyolok vágyát a konszenzusra, mert megelégelték a kilátástalan szembenállásokat, amelyek a múltban kiélezett helyzetekhez vezettek.

A napilap szerint nem kétséges, hogy a tárgyalások bonyolultak lesznek, de a szereplőktől konstruktív hozzáállásra számít, különben a szavazók csalódottak lennének. Érthető, hogy a kampányban a pártok nem szívesen nyilatkoztak arról, hogy milyen megállapodásokat tartanak elképzelhetőnek más pártokkal, de most már ki kell teríteniük a kártyáikat.

A felsőházi többség megvan

A spanyol törvényhozás felsőházában, a szenátusban egyébként megtartotta korábbi abszolút többségét a Néppárt. A konzervatívok a 208 szenátusi helyből a választásokon 124-et szereztek meg, ezzel továbbra is biztosított stabil fölényük, noha 12 mandátumot vesztettek az előző ciklushoz képest.

A második legtöbb képviselője a szocialista pártnak lesz, a most elnyert 47 mandátumuk csak eggyel kevesebb, mint amennyi eddig volt.  A szenátusba összesen 12 párt jutott be, 5-tel több, mint a négy évvel ezelőtti választásokon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG