1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kormány direkt megvárta míg a kohéziós pénzekről Brüsszelben döntenek, ezután dobta csak be 300 milliárdos "szociális adócsökkentést" - vallott színt a kormányfő a közrádió reggeli műsorában.

Rugalmasság és fegyelem - e kettő kel nékünk

Orbán Viktor szerint nehezebb előretervezni ma egy költségvetést, mint korábban - a miniszterelnök ezt annak kapcsán mondta, hogy a kormány a szokásosnál 3 hónappal hamarabb benyújtotta a jövő évi büdzsé tervezetét, a fő számokat jövő héten fogadhatja el a Parlament. A miniszterelnök szerint a büdzsé sarokszámainak gyors elfogadása a kiszámíthatóság miatt fontos, de nem szabad megfeledkezni a rugalmasságról sem, mert "csak a jó isten tudja, mi történik az eurózónában". E két kritériumnak a jövő évi költségvetés úgy tesz eleget, hogy a sarokszámokat kőbe vésik, azokon biztos nem változtatnak, míg a büdzsé szerkezetén belül puffereket, alap-visszatöltési mechanizmusokat létrehozva kellő tartalékot képeznek - ez pedig lehetőséget ad a rugalmasságra, magyarázta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint jövőre mindenre több pénz jut majd. A tartalékokat firtató kérdésre, hogy azokhoz hozzá kell-e majd nyúlni, annyit mondott: "majd menet közben". Orbán Viktor szerint felkészültek a külső környezet változásaira. A költségvetés megtervezése kapcsán hozzáfűzte: "a büdzsé megalkotása kapcsán kevés olyan dolog van, amivel még nem találkoztam".

Miért csak most vették elő a szociális adócsökkentést?

Kérdéses források
A tranzakciós adó MNB-re való kiterjesztéséből és a tartalékok egy részének "kölcsönvételéből" lesz pénz a munkavédelmi programra - mondta Matolcsy György korábban. Simor András ugyanakkor arra figyelmeztette a gazdasági minisztert, hogy ha emiatt a jegybanknak vesztesége keletkezik - márpedig ez nagyjából 100 milliárdos terhet jelent az MNB-nek -, akkor azt később a költségvetésnek majd ki kell pótolnia. Az is jogos felvetésnek tűnik, hogy minek tartalékolunk, ha a félretett pénzt azonnal kölcsön is vesszük. Suppan Gergely szerint egyelőre nem látni, hogy miből lesz fedezet a csomagra, a TakarékBank senior elemzője szerint ugyanakkor az idei hiánycél tartható lesz.

A 300 milliárdos adócsomag egy szociális adócsökkentés, a forrási megvannak a költségvetésben és végre is fogjuk hajtani, mondta a kormányfő a munkavédelmi akciótervről. A kormányfő az intézkedést "növekedésserkentő csomagként" említette, szerinte 2013-ban be kell indítani a növekedést, erre eddig nem volt lehetőség. A kormányfő szerint azért a költségvetés sarokszámainak kihirdetése után álltak elő az adócsökkentés tervével, mert meg kellett várniuk, hogy június 22-én hogyan dönt az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a Magyarországnak járó támogatások felfüggesztéséről (végül is nem kaptunk büntetést) - a kilátásba helyezett szankciókat Orbán "igazságtalan büntetésnek" titulálta.

Folyamatosan fenyegettek minket

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaságpolitikát az EU az elmúlt két évben büntette és nem fogadta el, mert az nem olyan volt, mint amit Brüsszel elvárt. Orbán szerint most fordulat történt, és az EU hasonló gazdaságpolitikát folytat, mint eddig Magyarország. "Az elmúlt két évben folyamatosan fenyegettek minket, források megvonásával például, rossz hírünket keltették a világban, leminősítettek minket - mondta a kormányfő. "Éles küzdelmeink voltak, nem akarták megengedni, hogy bankadót vezessünk be, hogy a multi cégeket bevonjuk a közteherviselésbe, ezt a csatát le kellett folytatnunk az Európai Unióval, addig nem volt érdemes újba kezdeni" - mondta a kormányfő, aki szerint a június 22-i Ecofin-döntés Magyarország eredményeinek elismerése.

Orbán Viktor Brüsszelben - megvárták, mit mond az EU a függő magyar ügyekről



Vannak még ötletei Matolcsynak

"Nem akarok senkit sem megijeszteni, de Matolcsy György íróasztalában számtalan ötlet van még" - mondta a miniszterelnök. Ezeket a jövőben vitára, konzultációra bocsáthatják, megvitatják a frakcióval. A kormányfő most a munkahelyteremtés elősegítését kérte a minisztertől, de Matolcsynak a növekedési tervéhez van egy beruházásösztönző csomagja is. "Ezekre majd ősszel térünk vissza" - mondta.
A kormányfő szerint a nemzeti konzultációnak, mely most zajlik, már vannak részeredményei, és jól látszik, hogy a magas munkanélküliség mellett a legnagyobb probléma, hogy az emberek attól tartanak, elveszítik a munkahelyüket - az akciótervet azért most hirdették meg. A kormányfő szerint ennek alapvető célja a munkaerőpiac stabilizálása.

A program forrásairól azt mondta, a jegybank és a kincstári kör sem lehet kivétel a tranzakciós illeték megfizetése alól, erről a kormány nem folytat vitát, miképp arról sem, a Szabadság téren hogyan oldják majd meg az adó kifizetését. A harmadik pillére az akcióterv finanszírozásának pedig a tartalékok egy részének felhasználása, aminek a visszatöltésére van egy elképzelés - "ez vagy sikerül, vagy nem", a kormányfő szerint utóbbi esetben sem lesz gond (a forrásokról lásd keretes írásunkat).

Bármikor beeshet a Valutaalap

"Minden okunk megvan az optimizmusra. Nem abból kell kiindulnunk, hogy mi lesz, hogy ha baj lesz, mert arra megvannak a általános válaszaink. Abból kell kiindulni, hogy a meglévő mozgásterünket és lehetőségeinket hogyan tudjuk kihasználni. Én tudom, hogy Magyarországon az élet nem olyan egyszerű, de összevetve az európai helyzettel, nem állunk rosszul" - mondta a kormányfő.

A Parlament ma szavaz a jegybanktörvényről, ennek kapcsán a miniszterelnök azt mondta, az IMF "bármikor beeshet" és megkezdődhetnek a tárgyalások.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG