3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A helyzet egyre élesebb a két, függetlenségre vágyó, és ezt népszavazással kifejező két nép, a kurd és a katalán körül. A kurdok helyzete drámaibbnak tűnik, mivel sokkal sebezhetőbbek, és ezt talán nem gondolták át, nem tettek megelőző intézkedéseket. Katalóniát nehezebb gazdaságilag megfojtani, erős háttér az eurózóna.

Nem készültek fel

Az iraki kurdokat a népszavazás után szomszédai részéről több kellemetlenkedés érte, amit most az anyaország, Irak egy újabbal tetéz: nem teljesíti a devizautalásokat Kurdisztánnak, illetve az iraki jegybank beszünteti a kurd bankoknak történő dolláreladást. Nos, máris felmerül a kérdés, hogyan lehetséges ez, pontosabban hogy tud még az iraki jegybank bármilyen kárt okozni, ha a régió gazdaságilag és pénzügyileg függetlenítette magát?

A jelek arra utalnak, hogy ez a tényleges függetlenedés bizony közel nem volt teljes, amit a legjobban az mutat, hogy a kurdok még az iraki dinárt használják fizetőeszközként. Ez elég nagy könnyelműségnek tűnik, hisz így valóban kiszolgáltatják magukat az iraki jegybanknak, és ezzel máris elesnek az önálló államiság egyik legfőbb elemétől (az eurózónában más a helyzet: van 19 hivatalos és két nem hivatalos tag, így például Katalónia esetében a spanyolok hasonló intézkedést nem is tudnának tenni).

Jugoszláv elődök

Más, korábban függetlenedni vágyó országok a valutakérdésben gyorsabbak voltak: a Jugoszláviából kilépő Szlovénia és Horvátország azonnal elvetette a jugoszláv dinárt és saját valutát vezetett be, persze ehhez is szükség volt valutatartalékra és jegybankra, de ezeket gyorsan megszervezték. Ennél is előrelátóbb volt Montenegró és Koszovó: a jugoszláv dinár használatát úgy szüntették be, hogy az embereknél és cégeknél, valamint bankoknál felhalmozott devizatartalék, a német márka vette át a saját valuta szerepét (értelemszerűen később euróra váltva).

Ez utóbbit persze csak úgy lehetett megtenni, hogy az adott ország lemondott mindenről, amit egy saját valuta lehetővé tesz, de arról is, hogy egy olyan övezet része legyen, ahol baj esetén az övezet jegybankja kisegíti. Pénzt nyomtatni, kibocsátani nem tudtak, így a gazdaságnak kellett alkalmazkodni a meglévő devizamennyiséghez. Ehhez hiány nélküli, de inkább többletes fizetési mérleg és költségvetés kellett, de ha valaki nagyon akarja a függetlenséget, nem nagy ár érte.

Mit tehetnek?

A kurdok pedig nekifogtak a népszavazásnak, nyakukon az iraki dinárral, és most itt a baj. Kérdés, hogy olajeladásaikból felhalmoztak-e annyi devizát, amennyi indulási tartalék lehetne ahhoz, hogy már holnap bevezessenek egy saját devizát, esetleg egyszerűen maga a devizatartalék legyen az ország fizetőeszköze, ezen belül is, hogy dollár legyen, euró, vagy mindkettő. Létrehoznának egy saját központi bankot, és az ország máris üzemképes.

Drámaivá akkor válna a helyzet, ha Törökország elzárná a vezetéket, amin most a régió bevételének 90 százalékát adó olajexport zajlik. Ha nem találnának lehetőséget az olaj eladásra, a gazdaság összeomlana. Egy út lehetne még nyitva: ha a szíriai kurd területeken át bonyolódhatna az export, de mivel nekik sincs tengeri kijáratuk, megint csak a törökökkel vagy a szír kormányerőkkel és az őket támogató oroszokkal kellene megegyezni. Utóbbi elvileg nem lenne reménytelen, hisz Oroszország a krími népszavazás hasonlósága miatt nem ellenzi a kurdok ügyét, ugyanakkor a Törökországgal és Iránnal meglévő jó kapcsolatát sem szívesen áldozná fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG