Hirdetés
Hirdetés

Készülnek a választásokra – most te is tehetsz valamit az országért

2018. január 14., 11:11

Alakulnak a szavazatszámláló bizottságok, várják a lakosság jelentkezését.

Megkezdődött a nemzegyűlési választás első fordulója Franciaországban. Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo
Megkezdődött a nemzegyűlési választás első fordulója Franciaországban - nálunk is hamarosan felállítják a szavazófülkéket. Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo

Nem olyan meglepő, hogy a választásokkor kiemelt szerepet kapnak a szavazatszámláló bizottságok, hiszen lényegében rajtuk múlik, hogy végül ki kerül hatalomra a következő négy évben. Egyebek mellett feladatuk a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának és törvényességének biztosítása, valamint a pártatlanság érvényesítése, és ha szükséges, a törvényes rend helyreállítása. Az, ha ezek bármelyike sérül, bőven láthattunk példát az amerikai választások során – most azonban a magyar emberek maguk is tehetnek a tiszta játékért.

A helyi választási irodák vezetői (a jegyzők) most várják a választókerületben élő választópolgárok jelentkezését a szavazatszámláló bizottságokba. Fontos előírás, hogy csak az adott országgyűlési egyéni választókerületben lakcímmel és választójogosultsággal rendelkező lakosok lehetnek a választási bizottság választott tagjai. A szavazatszámláló bizottságok legalább öttagúak, a testületek három tagját - és a póttagokat - a képviselő-testület választja meg a helyi választási iroda javaslatára, legkésőbb március 19-én 16 óráig. A megválasztott tagok oktatást és felkészítést kapnak, a munkájukért pedig 35 ezer forint díjazást, és másnap nem kell menniük dolgozni – vagyis egy bónusz szabadnap is jár.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Albérletet keresel? Itt van néhány tanács, hogy ne bukj őrülten nagyot

Albérletet keresel? Itt van néhány tanács, hogy ne bukj őrülten nagyot

Egy lakáskiadás és lakásbérlés hatékonyabbá tételével foglalkozó magyar startup egy olyan online piacteret fejlesztett ki, amely ellenőrzött környezetben hozza össze azokat, akik kiadó ingatlant keresnek azokkal, akik bérbe kívánják adni ingatlanjukat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)