Hirdetés
Hirdetés

Kollégái szerint túlzottan is vaslady lett a brit miniszterelnök

Fellegi Tamás, 2016. december 28., 06:06

Theresa May miniszterelnökké választásakor sokan gondolták úgy, hogy íme egy hölgy, aki a korábbi Vaslady, Margaret Thatcher méltó utóda lehet. Nos, úgy tűnik, egyelőre kollégáival bánik vaskézzel, legalábbis többen panaszkodnak erről. Thatcher hosszú regnálás után ezért bukott meg, nem talált már hangot kormányával és a parlamenttel.

A brit miniszterelnök egyre inkább elszigetelődik, miután a politika minden területén saját kezébe akarja venni az irányítást, kiváltva ezzel kollégái nemtetszését. A Bloomberg szerint erről nyilatkozott több mint 10, neve elhallgatását kérő érintett. A kormánytagok eleinte bizalommal tekintettek a miniszterelnökre, de ez hamar elpárolgott, amiért nem kis részben két kabinetfőnöke, Fiona Hill és Nick Timothy a felelős.

A két jómadár

Hill és Timothy állítólag meggátolják, hogy a kormányzat tagjai, köztük miniszterek bejussanak Mayhez, vagy találkozót szervezhessenek vele. Így nem csoda, hogy el is megy a kedvük a miniszterelnökkel való kommunikációtól, ami viszont egyre növeli May és a kormánya közt a már meglévő rést. A miniszterek arról is panaszkodtak, hogy a kabinetfőnökök még sima, vitamentes ügyeket sem engednek a parlament elé, annyira rettegnek attól, hogy a kormányt leszavazzák. Az alsóházban csak igen kicsi a kormány többsége, így ha pár képviselő elégedetlen, ez máris elolvadhat.

Hirdetés

A két kabinetfőnök már May belügyminisztersége alatt is ebben a pozícióban volt 2010-2015 között, de a Brexit népszavazáskor gyorsan elhagyták a kormányt, hogy aztán rögtön May miniszterelnöki kampányának élére álljanak. Jól bevált helyük így újra meglett immár a miniszterelnök mellett, 5 év együttműködés után pedig nyilván feltétel nélküli bizalom van köztük és a miniszterelnök között. Fizetésük tekintélyes: évi 140 ezer fonttal alig marad el a 150 ezer fontos miniszterelnöki fizetéstől.

Bunker a Downing Streeten

A miniszterek tehát úgy érzik, hogy a miniszterelnök a Downing Street 10-ben valójában egy bunkerben tartózkodik a miniszterelnökséggel, és ugyanez volt a helyzet Thatcher regnálásnak utolsó időszakában is. May azonban még csak most kezdte a miniszterelnökséget, ráadásul nehezebb feladattal szembesül, mint annak idején Thatcher, vagy bárki más Churchill óta. Nemcsak, hogy le kell vezényelnie országának az EU-ból való kilépését, de az ezt kompenzálandó szerződések sorát is meg kell kötnie, és közben egyben kéne tartani az országot, melynek 4 népéből Skócia és Észak-Írország az EU-tagság mellett szavaztak, így nehéz lesz velük egyezségre jutni.

Nem konzultál

Többször kellemetlenségek származtak abból, hogy a miniszterelnök az adott tárcákkal való konzultáció nélkül nyilatkozott bizonyos kérdésekben. Nemrég arról beszélt, a hogy a vállalati nyereségadót a G20-ak közt a legalacsonyabb szintre akarja csökkenteni, anélkül, hogy erről egyeztetett volna az adópolitikáért felelős pénzügyminisztériummal. Októberben Maynek bocsánatot kellett kérnie a jegybankelnöktől, amiért nyilvánosan kritizálta a független jegybank monetáris politikáját, mondván, a QE programnak és a túl alacsony kamatoknak kedvezőtlen mellékhatásai vannak. Nem is a kritika ténye volt a gond, hanem az, hogy ugyancsak nem egyeztetett a pénzügyminiszterrel.

A párt jól bírja

A kormány ugyan elégedetlen a miniszterelnök kissé önkényeskedő stílusával, pártjában sokan elégedettek, mivel a pár egyelőre 14 százalékponttal vezet a közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki Munkáspárttal szemben. Persze végül Thatcher, sőt David Cameron esetében sem a kormányzó párt, hanem a miniszterelnök bukott meg, így a párt kényelmes helyzete hosszabb távon nem kompenzálja a miniszterelnökkel szembeni, a kormányon belüli esetleges elégedetlenséget. Az idő mindenesetre szorít, az egységes Brexit stratégia kidolgozására csak 3 hónapja van a kormánynak, amennyiben tartják a tárgyalások megkezdésének március végére tervezett időpontját.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megindult a roham az Iszlám Állam utolsó iraki bázisa ellen

Megindult a roham az Iszlám Állam utolsó iraki bázisa ellen

Megkezdődött Moszul nyugati, még a dzsihádisták kezén lévő felének ostroma, és ennek vélhető sikere esetén az Iszlám Állam teljesen megszűnik Irakban. Ami nem sikerült Obamának, most Trump első hadi sikere lehet, hisz a harcoló koalíciót az amerikaiak vezetik. Az iraki miniszterelnök a polgári lakosság kímélését kérte a hadseregtől a sztálingrádi jellegűnek ígérkező csatában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • február 13
  KSH: Építőipari termelés - december, éves (2016)
  GDP (évesített negyedév/negyedév) - Q4
  február 14
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  GDP (év/év, nyers) - előzetes
  Fogyasztói éves árindex (év/év) - január
  Ipari termelés (hó/hó, év/év) december
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  Ipari termelés (év/év) - december
  ZEW index - február
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  GDP (év/év, munkanaphatással igazított) - Q4
  Fogyasztói árindex (év/év) - végleges
  ZEW index - február
  T-Mobile USA - 2016 Q4
  AIG - 2016 Q4
  február 15
  PepsiCo - 2016 Q4
  Cisco Systems - 2017 Q2
  Marathon Oil - 2016 Q4
  Jelzáloghitel igénylések - február
  Kiskereskedelmi forgalom (hó/hó) - január
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
  Maginfláció (év/év) - január
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  Ipari termelés (év/év) - január
  Kapacitás kihasználtság - január
  NAHB házár index - február
  Üzleti raktárkészlet állomány - december
  ILO munkanélküliségi ráta - december
  Átlagbérek változása 3 hónap - december
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - január
  Heineken - 2016 Q4
  február 16
  KSH: Állatállomány - 2016 december
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - január
  Air France (KLM) - 2016 Q4
  OMV - 2016 Q4
  Philadelphiai Fed index - február
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - január
  Megkezdett lakásépítések (hó/hó) - január
  Kiadott építési engedélyek (hó/hó) - január
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - február
  Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - február
  Bloomberg gazdasági várakozások - február
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - február
  február 17
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - december
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - január
  Moody's - 2016 Q4
  Leading indicators kompozit mutató - január

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?