3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Girl’s Opportunity Index aszerint rangsorolja az országokat, hogy milyen a lánygyermekek helyzete.

Szempontok

A felmérést 144 országra terjesztették ki, és olyan tényezőket vizsgáltak meg, mint a lányok aránya az oktatásban, különösen a középfokú képzésben, a nők aránya a magasabb kormányzati pozíciókban, a túl korai (18 éves kor előtti) házasság és az ugyancsak 18 év alatti szülések aránya. Azokban az országokban, ahol a kiskorúak házassága tömeges, rendszerint kényszerített házasságokról van szó.

A világon jelenleg 700 millió olyan nő él, aki 18 éves kora előtt ment férjhez, ráadásul a harmaduk már 15 éves kora előtt. Az ENSZ felhívja a figyelmet, hogy ezek a korai házasságok tönkreteszik a lányok tanulási lehetőségeit. Ha aztán mégis sikerül a munkaerőpiacra kerülniük, jóval kisebb a fizetésük, mint férfi kollégáiknak. A korai házasság persze főleg a fejletlen országokban jelent problémát, viszont a lehetőségek egyenlőtlensége, az eltérő jövedelem a fejlettekben is jelentkezik kisebb-nagyobb mértékben.

A legjobbak

Lássuk ezek után, melyek a legkedvezőbb országok egy leánygyermek felneveléséhez. Az első három helyen három észak-európai ország áll: sorrendben Svédország, Finnország és Norvégia. A negyedik és ötödik helyen Hollandia és Belgium tartózkodnak, a hatodik Dánia. A hetedik helyre került egy volt kommunista ország utódállama, Szlovénia, őt követi Portugália, majd Svájc, Olaszország, Spanyolország, Németország, Ausztria, Luxemburg és az Egyesült Királyság.

Az első 15 helyen tehát csupa európai ország található, ami dicséretes a kontinensre nézve. A 16. helyen áll Új-Zéland, utána Izrael következik, majd Franciaország, Kanada, és a 20. hely egy meglepetés: Szerbia. Mi nem vagyunk benne az első húszban, ami viszont már érdekesebb, hogy az Amerikai Egyesült Államok sincs benne, neki a 32. hely jutott. Ennek oka egyrészt a kormányzati szinten a nők erős alulreprezentáltsága, másrészt a más fejlett országokhoz képest magas fiatalkori szülések száma. Mi a 41. helyen vagyunk, utánunk közvetlenül Szlovákia áll, viszont előttünk állnak olyan országok, mint Mongólia, Tunézia, Üzbegisztán, Kazahsztán és Algéria.

Parlamenti helyzet

Hozzá kell persze tenni, hogy a felmérés sok szubjektív elemet tartalmaz, tehát pontosnak távolról sem nevezhető. Ami konkrétan követhető benne, az például az olyan felmérések, mint például a parlamentben a nemek aránya. Érdekes módon a fejlett országok közül csak három vezet ebben: Svédország, Finnország és Spanyolország, az első helyezett ugyanakkor az afrikai Ruanda, ahol a képviselők 64 százalékát a hölgyek teszik ki. Az országot Bolívia és Kuba követi, ugyanakkor az Egyesült Államokban csak 19, az Egyesült Királyságban 29 százalék a női képviselők aránya.

A lista vége

Ami a lista másik végét illeti, a 20 legrosszabb helyezett ország mind afrikai, a legutolsó helyen Niger tartózkodik, ahol egyúttal a legmagasabb  az egy anyára jutó gyerekszám: átlagosan hét és fél. A két adat persze szorosan összefügg: a lányok háromnegyedét férjhez adják 18 éves koruk előtt, és minden ötödik meg is szüli első gyermekét egy éven belül. Hasonló a helyzet a szomszédos Csádban, Közép-Afrikai Köztársaságban, Maliban és a kontinens keleti szélén fekvő Szomáliában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG