4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az utóbbi hónapokban súlyosan kiéleződött orosz-ukrán válság még tovább gyengítette a tágabb értelemben vett európai átalakuló térség növekedési kilátásait, a régión belül azonban a közép-európai EU-gazdaságok - különösen Magyarország és Lengyelország - ennek ellenére a vártnál jóval erősebb teljesítményt nyújtanak - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzésében.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank 24 oldalas helyzetértékelésében a magyar és a lengyel gazdaság lendületét nevezi a közép-európai EU-régió elsődleges hajtóerejének.

Átírták a számokat, a miénket a legjobban

A pénzintézet az idei első félévi teljesítményadatok alapján meredeken javította az idei és a jövő évi magyar gazdasági növekedésre adott becslését. Felülvizsgált prognózisa szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2014 egészében 2,8 százalékkal, 2015-ben 2,2 százalékkal nő. Az előző, májusban kiadott EBRD-jelentésben 2014-re még 1,6 százalékos, 2015-re 1,2 százalékos magyar növekedési prognózis szerepelt.

Lengyelországra szóló idei növekedési előrejelzését az EBRD 2,8 százalékról 3 százalékra javította, és jövőre 3,3 százalékos reálnövekedést vár a lengyel gazdaságban.

Az EBRD kiemeli, hogy működési területén belül a magyar gazdaságra adott növekedési becsléseit javította a legnagyobb mértékben, elsősorban az erőteljes exportteljesítmény miatt.

Az átmeneti hatások

A bank hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a magyar gazdaság erős lendületének számos átmeneti hatású tényezője is van. Az EBRD ezek közé sorolta az EU-folyósításokból finanszírozott állami infrastrukturális kiadásokat, a hatósági közműdíj-csökkentéseket, amelyek gyakorlatilag a háztartások javára végrehajtott forrásjuttatásnak felelnek meg, valamint a devizaalapú ingatlanhitel-terhek enyhítését, "amelynek árát viszont a bankok fizetik meg".

A magyar gazdaság teljesítményére adott prognózisaikat más nagy londoni házak is javították az utóbbi időben, de - főleg az ukrajnai válság áthúzódó hatásai miatt - jövőre szintén az ideinél lassabb magyar növekedéssel számolnak.

Mi a helyzet az ukrán gazdasággal?

Az ukrán energiaügyi tárca a jegybanktól vásárol devizát

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter elmondta, hogy a jegybankhoz fordultak 1,7 milliárd dollárért hrivnyáért cserébe, amiből a Magyarország, Szlovákia és Lengyelország felöl érkező földgáz árát rendeznék. Az ukrán devizatartalék 15,83 milliárd dollár volt augusztus végén. Ez azóta csaknem 1,4 milliárd dollárral gyarapodott, miután a Nemzetközi Valutaalap átutalta a tavasszal megajánlott 17 milliárd dolláros segélycsomag második részletét.

Csütörtöki prognózisában az EBRD közölte, hogy Ukrajnában az idén súlyos, és jövőre is mély recessziót vár. A bank elemzői 2014-re 9 százalékos, 2015-re további 3 százalékos ukrán GDP-zuhanást jósolnak.

Az EBRD az előző, májusi prognózisában 7 százalékos idei visszaesést valószínűsített Ukrajnában. Az eggyel korábbi, januári - idei első - EBRD-előrejelzés még 1,5 százalékos idei növekedéssel számolt az ukrán gazdaságban, vagyis a bank az idén eddig 10,5 százalékponttal rontotta az ukrán gazdaság idei teljesítményére adott becslését.

És az oroszokkal?

Az EBRD szerint az orosz gazdaság az idén stagnálni fog, jövőre pedig a szankciók addigra már érződő hatásai miatt enyhe recesszióban lesz. A bank 2015-re 0,2 százalékos orosz gazdasági visszaesést vár. Az orosz gazdaságra adott idei becslés változatlan, a májusi EBRD-előrejelzésben azonban 2015-re még 0,6 százalékos orosz GDP-növekedés szerepelt.

Az új prognózis szerint a bank tevékenységi területének egészében az idén jelentősen, a tavaly mért 2,3 százalékról 1,3 százalékra csökken a növekedési ütem, és jövőre is csak 1,7 százalékig gyorsul vissza. A lassulás fő oka a bank szerint - az euróövezeti fellendülés gyengesége mellett - az ukrajnai válság.

Az EBRD hangsúlyozza, hogy 2015 lesz a negyedik olyan év egymás után, amelyben működési térségének átlagos növekedési üteme nem éri el a 3 százalékot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG